Particularități ale aderării la Uniunea Europeană

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

1 CONSIDERATII INTRODUCTIVE
1.1 SCURT ISTORIC AL UNIUNII EUROPENE
1.2 DELIMITARI CONCEPTUALE
1.3 PREMISE PRIVIND EXTINDEREA UNIUNII EUROPENE
2 ASPECTE GENERALE PRIVIND PROCESUL DE ADERARE LA UNIUNEA EUROPEANA
2.1 NEGOCIERILE DE ADERARE
2.1.1 ETAPELE PREMERGATOARE DESCHIDERII NEGOCIERILOR DE ADERARE
2.1.2 DESCHIDEREA NEGOCIERILOR DE ADERARE
2.1.3 INCHIDEREA NEGOCIERILOR DE ADERARE
2.2 CARTEA ALBA A ADERARII
2.2.1 NOTIUNI INTRODUCTIVE
2.2.2 SCURTA PREZENTARE A CONTINUTULUI CARTII ALBE A ADERARII
2.2.3 CONCLUZII
3 PARTICULARITATI ALE PROCESULUI DE ADERARE A ROMANIEI LA UNIUNEA EUROPEANA
3.1 PRELIMINARIILE ADERARII
3.1.1 ACORDUL INSTITUIND O ASOCIERE INTRE ROMANIA, PE DE O PARTE, SI UNIUNEA EUROPEANA SI STATELE MEMBRE, PE DE ALTA PARTE
3.1.2 CEREREA DE ADERARE A ROMANIEI LA UNIUNEA EUROPEANA
3.2 STRATEGIA DE PREADERARE
3.2.1 NOTIUNI INTRODUCTIVE
3.2.2 INSTRUMENTELE STRATEGIEI DE PREADERARE
3.3 PROGRAMUL NATIONAL DE ADERARE A ROMANIEI LA UNIUNEA EUROPEANA SI EVALUAREA MODULUI DE TRANSPUNERE A ACESTUIA DE CATRE COMISIA EUROPEANA
3.3.1 ASPECTE TEORETICE CU PRIVIRE LA PROGRAMUL NATIONAL DE ADERARE
3.3.2 PREZENTAREA PLANULUI NATIONAL DE ADERARE PE 2002
3.3.3 RAPORTUL PERIODIC PRIVIND PROGRESELE REALIZATE DE ROMANIA IN PROCESUL DE ADERARE LA UE (2002)
3.4 STADIUL NEGOCIERILOR
3.5 ASPECTE PRIVIND ARMONIZAREA LEGISLATIEI ROMANESTI CU ACQUIS - UL COMUNITAR
4 CONSIDERATII FINALE

Extras din licența:

Comunitatile europene sunt organizatii care, pornind de la necesitatile integrarii economice, au pregatit conditiile pentru integrarea politica.

Procesul evolutiv a dus la adancirea structurilor democratice si consolidarea puterilor acestora.

Crearea Comunitatilor Europene are ca temei planul lui Robert Schuman care, la 9 mai 1950, a lansat in Germania si in celelalte tari ale Europei care au acceptat ideea de creare a unei Comunitati de interese pacifiste. Prin aceasta, a intins o mana fostilor inamici si a eradicat dorinta de razboi si ororile trecutului. In plus a initiat un proces complet nou in relatiile inernationale, propunand vechilor natiuni sa se revitalizeze impreuna, exercitandu-si impreuna suveranitatea, asa cum nici una dintre ele nu ar fi fost capabila sa o exercite singura. De atunci, constructia Europei a avansat in fiecare zi. Ea reprezinta cea mai semnificativa sarcina a secolului al XX-lea si o speranta noua in zorii noului secol.

Astazi, europenii isi rezolva diferendele prin mijloace pasnice, aplicand domnia legii si cautand concilierea. Spiritul de superioritate si de discriminare a fost alungat din relatiile dintre statele membre, acestea incredintand celor cinci institutii comunitare (Consiliul, Parlamentul, Comisia, Curtea de Justitie si Curtea de Conturi) responsabilitatea pentru medierea conflictelor, pentru definirea interesului general al europenilor si pentru promovarea politicilor comune. Standardul de viata al oamenilor s-a imbunatatit semnificativ, mult mai mult decat ar fi fost posibil daca fiecare economie nu ar fi beneficiat de pe urma economiei programate si a obtinerii de castiguri din piata comuna si intensificarea comertului. Integrarea economica demonstreaza zilnic nevoia de realizare a uniunii politice si ne apropie tot mai mult de aceasta. La nivel international, Uniunea Europeana isi mareste influenta o data cu importanta economica, standardul de viata al cetatenilor si locul sau in forumurile diplomatice, comerciale si monetare.

Comunitatea Europeana isi obtine forta din valorile comune ale democratiei si drepturilor omului, care reunesc oamenii, mentinand, in acelasi timp, diversitatea culturilor, limbilor nationale, precum si a traditiilor.

Uniunea Europeana se fundamenteaza pe cele trei tratate institutive (Tratatul de la Paris din 18 aprilie 1951, privind infiintarea CECA si cele doua tratate de la Roma din 25 martie 1957, privid infiintarea CEE si EURATOM), tratate care au fost permanent modificate, completate si adaptate noilor realitati. In acest sens, Tratatul de la Maastricht a creat cetatenia europeana, introducand un set de drepturi si obligatii pentru cetatenii statelor membre.

Acest tratat le-a amendat pe cele originare din anii 50, alaturand intr-un singur text prevederile tratatelor existente, introducand doua noi sectiuni majore care acopera coordonarea politicii externe si cooperarea in domeniile justitiei si afacerilor interne.

Sugestiv, activitatea Uniunii Europene este de ...

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Particularitati ale aderarii la Uniunea Europeana
    • Cuprins.doc
    • Diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2002
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
77 pagini
Imagini extrase:
100 imagini
Nr cuvinte:
25 076 cuvinte
Nr caractere:
156 939 caractere
Marime:
102.21KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Științe Politice
Predat:
la facultate din Bucuresti
Specializare:
-
Materie:
Științe Politice
Sus!