Aceasta lucrare isi propune sa explice, dinamica marilor puteri in contextul crizelor politco-economice pe parcursul perioadei sec XX-XXI.Vom vorbi despre evolutiile statelor contemporane si despre relatiile acestora in formarea unui nou concept de sistem international,axandu-ne pe noile concepte de putere si influenta la nivel mondial.Lumea pe care o cunoastem astazi, este caracterizata drept un spatiu in care noi, oamenii simpli, indiferent de nationalitate, etnie, sau alte caracteristici, ne putem desfasura activitatile de zi cu zi fara sa ne gandim la ziua de maine cu frica. Inconstient, am devenit actorii principali ai realtiilor politice si a "marii table de sah"1, de la un simplu criteriu cantitativ demografic ce au definit statele de la inceputul sistemului international, am ajuns sa fim factorul cheie in cadrul prabusirii celor mai mari imperii si elementul ce a stat la baza modificarii sistemului international. Astfel, suntem martorii unei tranzitii a desfasurarii si importantei actiunilor noastre de la un nivel micro-politic (statul natiune), la macro-politic (sistemul international). Aceasta trecere se datoreaza unui proces complex si indelungat, care a fost posibil prin prisma progreselor imense in domeniul tehnologiei, civilizatiei, culturii, informatiei si economiei.La randul sau aceasta evolutie a fost si este macinata de mari contradictii, provocari, discrepante, in care formele de progres si cele de protest impotriva efectelor secundare al acestui progres sunt vectori care, pe masura ce se indeparteaza, isi maresc gradul de tensiune, zonele de criza si starea conflictuala. In aceste conditii, are loc o complexa batalie pentru reconfigurarea centrelor de putere, pentru cucerirea si mentinerea initiativei politice si strategice, pentru dominarea marii politici, care indiferent de statutul nostru, sau cadrul teritorial caruia apartinem, ne poate influenta in cel mai direct mod. Lucrarea de fata este proiectata cu scopul de a intelege cum poate sa afecteze momentele de criza politico-economica sistemul international,si cum putem delimita conceptele pe care se axeaza tendintele statelor supradezvoltate in relatie cu statele mai slab dezvoltate.
Razboiul si insecuritatea sunt legate de rolul indivizilor de rolul statelor si modul de functionare a sistemului international. Lumea in care predomina nesiguranta si teama afecteaza comportamentul tuturor indivizilor.Consecintele macro-politice delimiteaza distinctia dintre state puternice si state slabe introduse in diferite contexte internationale care sunt direct legate de dinamica politica dintre state. Cand vorbim de securitatea statelor si de aspiratiile acestora ne dam seama ca securitatea externa inseamna in special acele amenintari care te vizeaza dinspre zona internationalului, asa cum vulnerabilitatile unui stat inseamna acele amenintari din interior.
1Brzezinski, Zbigniew, Marea tabla de sah, Ed. Univers Enciclopedic, Bucuresti, 2000, p. 41
6
In primul capitol initulat,,Dinamica Marilor Puteri in contextul Crizei Economice'' ma voi axa pe ceea ce reprezinta factorul cheie in cadrul stiintelor legate de relatiile internationale, si voi delimita conceptele pe care se bazeaza aceste tendinte de interactiune dintre state. Voi incerca sa disting realtiile dintre Puterile Politie care sunt cele mai reprezentativesurse de conducere a unui stat, instaurand diferite tipuri de dominare si influenta asupra tuturor mintilor.Puterea politica constituie un subsistem al puterii sociale cu rol determinant in reglarea si functionarea vietii sociale, aceasta reprezinta capacitatea unor grupuri de oameni de a-si impune vointa in organizarea si conducerea de ansamblu a societatii cat si relatiile din afara ei.
In capitolul doi intitulat ,,Geo-Politica Noului Sistem International echilibrul puterii in Noua Ordine Mondiala'' imi propun sa explic sistemul international actual si evolutiile sale,dupa transformarile politice in edificarea unei Noi Ordini Mondiale,care la nivel de securitate conform teoriilor moderne este condusa de o structura financiara.Conducatorii lumii incearca sa convinga intreaga umanitate ca singura solutie in stabilirea si mentinerea ,,pacii mondiale" este crearea Noii Ordini Mondiale, prin unificarea tuturor superputerilor lumii.
Mihail Gorbaciov a fost primul lider mondial care a vorbit in mod public despre ,,o noua ordine mondiala". In discursul rostit in fata Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) in 7 decembrie 1988, presedintele Uniunii Sovietice a facut aceasta declaratie profetica: ,,Continuarea progresului global este posibila numai printr-o ajungere la un consens universal in actiunile intreprinse in vederea constituirii Noii Ordini Mondiale.Conform acestui discurs al presedintelui Uniunii Sovietice avem imaginea actuala a unei Noi Ordini Mondiale si o noua dinamica a echilibrului de putere din cadrul Sistemului International.
In capitolul treiintitulat ,,Criza Politico-Economica si pozitiile economice a Marilor Puteri'' voi descifra cauzele crizelor politco-economice si a relatiilor dintre supra puterile de pe urma Primului Razboi Mondial. Ma voi axa pe relatiile economice dintre marile puteri ale lumii si pe contextele transfrontaliere care creeaza parteneriate intre acestea.Voi prezenta cooperarea dintre SUA si China care sunt legate de un parteneriat general cat si crizele economice actuale legate de hegemonia statelor influente cat si de Actorii non-statali si contributiile acestora pe scena internationala.
7
Capitolul I
Scurt Istoric asupra evolutiei Marilor Puteri
in perioada sec XIX-XX
Secolul al XIX, este considerat un secol al reformelor geo strategice ale statelor pe plan national cat si pe plan international.Secolul al XIX-lea este considerat un secol al revolutilor si a schimbarilor radicale din sistemele politice. Societatea Europeana a cunoscut transformari fundamentale in domeniile culturale,politice,economice si sociale in comparatie cu vechiul Regim.
Marile monarhii ale epocii moderne, dupa constituirea si consolidarea lor, si-au indreptat privirile afara, cautand sa-si mareasca teritoriile si puterea pe seama statelor mai slabe; in consecinta, impotriva tendintelor expansioniste ale cate unei mari puteri, ,,care ameninta sa rupa raportul de forte dintre puterile concurente" a fost adoptata si ridicata la rang de principiu, in practica relatiilor internationale, ideea de echilibru.Secolul XX aduce cu sine cele mai sumbre perioade tuturor actorilor politici cat si tuturorpopoarelor lumii.Perioadele de tensiune create de actorii internationali si de puterile emergente contureaza un nou sistem international si o noua ordine mondiala fiind mult mai diferita de vechile sisteme si mult mai sangeroase.
Realitatile Politico-statale aparute in cadrul Primului Razboi Mondial, ofera imaginea unui nou contex relational dintre toate statele lumii,care au avut la baza anumite realitati si principii axate pe noi documente pragmatice care au cadrul aparitiei noilor state pe ruinele imperiilor defuncte.
Avem imaginea a ceea ce inseamna statul cre detine o putere si poate fi descris ca un teritoriu care isi exercita puterea mentinandu-si suveranitatea si se afla sub dominatia sa exclusiva.
In urmatoarele capitole vom putea distinge imaginile celor doua razboaie cat si efectele acestora per ansamblu in noile societati contemporane, cat si evolutia marilor puteri in cadrul crizelor politico-economice.
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.