Aspecte ale sistemelor politice prezente în Germania și Marea Britanie

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

1 INTRODUCERE: SISTEMUL PRLAMENTAR
2 SISTEMELE POLITICE ALE MARII BRITANII SI GERMANIEI
2.1 MAREA BRITANIE - MONARHIE CONSTITUTIONALA
2.2 GERMAMIA - PARLAMENTARISM
3 ASEMANARILE DINTRE SISTEMUL DE MONARHIE CONSTITUTIONALA AL MARII BRITANII SI CEL PARLAMENTAR AL GERMANIEI
3.1 PRESEDENTE VS MONARH
3.2 CANCELARUL FEDERAL SI CABINETUL VS PREMIER SI EXECUTIV
4 DEOSEBIRILE DINTRE SISTEMELE MARII BRITANII SI GERMANIEI
4.1 PARLAMENT VS PARLAMENT
4.1.1 BUNDESTAG VS CAMERA COMUNELOR
4.1.2 BUNDESRAT VS CAMERA LORZILOR
4.2 SISTEM BIPARTIDIST IMPERFECT VS SISTEM BIPARTIDIST PUR
4.3 CONSTITUTIE SCRISA VS CONSTITUTIE CUTUMIARA
5 CONCLUZIE: MAREA BRITANIE SI GERMANIA MODEL DE PARLAMENTARISM CU CENTRALZAREA PUTERII PE PREMIER (MODELELE WESTMINISTER SI KANYLERDEMOKRATIE)
6 ANEXE
7 BIBLIOGRAFIE

Extras din licența:

Sistemul politic reprezinta ansamblul persistent si coerent de relatii si comportamente sociale institutionalizate, care asigura exercitarea autoritati (puterii) asupra societatii, alfel spus, realizarea autoreglarii sistemului social global. Sistemele politice pot fi clasifiacate in doua mari categorii, cum ar fi: sisteme politice democratice si sisteme politice totalitare sau dictatoriale.

In cadrul sistemelor totalitare intra regimurile comuniste si monarhiei totalitare, intr-adevar acestea putand fi numite si dictaturi. In cadrul sistemelor democartice intra regimul prezidential, regimul parlamentar si regimul semiprezidential sau semiparlamentar.

Dintre toate aceste tipologii de sisteme politice mentionate mai sus, lucrarea se va axa pe regimul politic parlamentar.

Prin aceasta lucrare intentionez sa demonstrez faptul ca o monarhie constitutiuonala este extraordinar de apropiata de sistemul parlamantar sau poate chiar in esenta cele doua reprezentand o singura tipologie de sistem politic, avand drept exemple Marea Britanie si Germania.

Astfel pentru o mai buna intelegere in locul unei introduceri care sa vorbeasca in mare despre aeasta lucrare voi prezenta sistemul politic parlamentar cu specificitatile sale.

Sistemul politic parlamentar este acel sistem politic in cadrul caruia parlamentul detine functiile legislative, functii de control (mai ales asupra organului executiv), si in cadrul caruia presedintele joaci un rol minor, mai mult formal. Acelas lucru se intapla si in cadrul unei monarhii constitutionale. In acest cel din urma caz este bine stiut ca monarhul are un rol minor, formal sau poate chiar decorativ (spre exemplu in Marea Britanie monarhul are un rol simbolic doar in cadrul ceremoniilor caci in ceea ce priveste functiile legislativa si de control acestea apartin parlamentului). Pentru a putea insa vorbii despre parlamentarisim este necesar sa vorbim si despre provenieta acestuia.

Parlamentarismul provine din monarhia limitata sau constitutionala.

Sistemul parlamentar care a derivat din monarhia constitutionala este cnsiderat un regim mixt prin influenta pe care o are seful statului si prin mentnerea a doua Camere, una aristocrata si una cenzitara.

Monarhia constitutionala si parlamentarismul s-au gasit adesea depasite in sensul monocratic de reactiile autoritare, sucventiile dupa o experianta nefericita de democratie parlamentara in Iugoslavia, Romania, Bulgaria (in anii 1930, 1934, 1938). Spre deosebire de restul tarilor occidentale, este de retinut ca in Marea Britanie, monarhia parlamentara a trecut ti trece prin fazele indicate, inlocuita putin cate putin cu monarhia constitutionala.

Depasind variantele nationaliste, statele din Europa occidentala au in comun acelas tip de institutii politice, cele ale regimului parlamentar.

In toate statele Uniunii Europene s-a inradacinat un regim democratic de tip reprezentativ, punand accentul pe raspunderea guvernului in fata ansamblelor alese prin sufragiu universal. Acest model ...

Bibliografie:

AL. RADU - "SISTEME POLITICE CONTEMPORNE EDITIA II REVZUIA SI ADAUGITA" - EDITURA CARTEA UNIVERSITARA, BUCURESTI, PAG. 10, 2004

HUGUES PORTELLI - "LES REGIMES POLITIQUES EUROPEENS", PAG. 166

A. POP - "MEANDRELE TRANZITIEI" - BUCURESTI, EDITURA CORINT, 2001

PETER MERKL - "THE ORIGINS OF THE WEST GERMAN REPUBLIC" - EDITURA OXFORD UNIVERSITY PRESS, NEW YORK, PAG. 65, 1965

WALTER BAGEHOT - "THE ENGLISH CONSTITUTION" - EDITURA WORLDS CLASSICS, LONDRA, PAG. 9, 1955

CRISTIAN IONESCU - "SISTEME CONSTITUTIONALE COMPARATE" - EDITURA SANSA, BUCURESTI, PAG. 47, 1994

GABRIEL ALMOND, SIDNEY VERBA - "THE CIVIC CULTURE REVIZUITA" - EDITURA BROWN, BOSTON, PAG. 212, 1980

PIERRE MARTIN - "SISTEMELE ELECTORALE SI MODURILE DE SCRUTIN" - EDITURA MONITORUL OFICIAL, BUCURESTI, PAG. 84 - 87, 2003

LEGEA FUNDAMENTALA A REPUBLICII FEDERALE GERMANIA, EDITURA ALL, BUCURESTI, ART. 21, 1998

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aspecte ale sistemelor politice prezente in Germania si Marea Britanie
    • Bibliografie.doc
    • Cuprins.doc
    • Diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2004
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
51 pagini
Imagini extrase:
65 imagini
Nr cuvinte:
19 247 cuvinte
Nr caractere:
104 568 caractere
Marime:
1.93MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Științe Politice
Predat:
la facultate din Bucuresti
Materie:
Științe Politice
Sus!