Analiza integrării României în UE

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

1 INTRODUCERE
2 DIMENSIUNILE INTEGRARII
2.1 DIMENSIUNEA POLITICA
2.2 DIMENSIUNEA ECONOMICA
3 COSTURILE INTEGRARII
3.1 TIPOLOGIA COSTURILOR INTEGRARII
3.2 PARTICIPAREA ROMANIEI LA INSTITUTIILOR EUROPENE
3.3 IDENTIFICAREA PATRIMONIULUI ROMANESC
3.3.1 AGRICULTURA
3.3.2 INDUSTRIA
3.3.3 CERCETAREA
3.3.4 PIATA FORTEI DE MUNCA
3.3.5 ARMONIZAREA CRITERIULUI ECONOMIC
4 SPRIJINUL UNIUNII EUROPENE PENTRU ADERARE
4.1 INSTRUMENTELE PRE - ADERARE
4.1.1 PHARE
4.1.2 ISPA
4.1.3 SAPARD
5 STUDII DE CAZ
5.1 STRATEGII DE POLITICA MONETARA SI CURS DE SCHIMB IN CONTEXTUL ADERARII ROMANIEI LA UE
5.2 IMPLICATIILE ADOPTARII ACQUIS - ULUI COMUNITAR ASUPRA CONTROLULUI FINANCIAR IN ROMANIA
5.3 FENOMENUL MIGRATIONIST DIN PERSPECTIVA ADERARII ROMANIEI LA UNIUNEA EUROPEANA
6 CONCLUZII
7 BIBLIOGRAFIE

Extras din licența:

Aparitia Comunitatilor Europene are la baza declaratia ministrului francez de externe Robert Schuman, care la data de 9 mai 1950 a prezentat un plan, pus la punct impreuna cu Jean Monnet, comisar al planului de modernizare a Frantei de dupa razboi. Planul Schuman a devenit realitate la 18 aprilie 1951 prin semnarea la Paris, de catre 6 tari europene (Belgia, Olanda, Luxemburg, RF Germania, Franta, Italia) a Tratatului instituind Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (CECO), care a intrat in vigoare la 23 iulie 1952. Prin urmare, Uniunea Europeana este rezultatul procesului de cooperare si integrare care a inceput in anul 1951, intre cele sase tari europene fondatoare.

Uniunea Europeana are astazi cincisprezece state membre si se pregateste pentru a cincea extindere, de data aceasta catre Europa Centrala si de Est (Bulgaria, Republica Ceha, Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Cipru si Malta). Misiunea Uniunii Europene este de a organiza relatiile dintre statele membre si intre popoarele acestora, intr-o maniera coerenta, avand drept suport solidaritatea.

Principalele obiective sunt: - promovarea progresului economic si social (piata unica a fost instituita in 1993, iar moneda unica a fost lansata in 1999); - sa afirme identitatea Uniunii Europene pe scena internationala (prin ajutor umanitar pentru tarile nemembre, o politica externa si de securitate comuna, implicare in rezolvarea crizelor internationale, pozitii comune in cadrul organizatiilor internationale); - sa instituie cetatenia europeana (care nu inlocuieste cetatenia nationala dar o completeaza, conferind un numar de drepturi civile si politice cetatenilor europeni); - sa dezvolte o zona de libertate, securitate si justitie (legata de functionarea pietei interne si in particular de libera circulatie a persoanelor); - sa existe si sa se consolideze in baza dreptului comunitar (corpul legislatiei adoptate de catre institutiile europene, impreuna cu tratatele fondatoare). In conducerea Uniunii Europene sunt implicate cinci institutii: (Parlamentul European (ales de catre popoarele statelor membre), (Consiliul (reprezentand guvernele statelor membre), (Comisia (executivul si organismul cu drept de a initia legislatie), (Curtea de Justitie (care asigura compatibilitatea cu dreptul comunitar), (Curtea de Conturi (responsabila de controlul folosirii fondurilor comunitare). Aceste institutii sunt sprijinite de alte organisme: Comitetul Economic si Social si Comitetul Regiunilor (organisme consultative care acorda sprijin ca pozitiile diferitelor categorii sociale si regiuni ale Uniunii Europene sa fie luate in considerare), Avocatul Poporului in Uniunea Europeana (care se ocupa de plangerile cetatenilor cu privire la administratia la nivel european), Banca Europeana de Investitii (institutia financiara a UE) si Banca Centrala Europeana (raspunzatoare de politica monetara in zona euro). mistea au fost pa valuri de aderare: Simbolurile Uniunii ...

Bibliografie:

SORIN FRUNZAVERDE, CONSTANTIN ONISOR - "EUROPA DE SUD - EST" - EDITURA A92, BUCURESTI, 2004

ABRAHAM - FROIS G. - "ECONOMIE POLITICA" - PARIS, 1992

INSTITUTUL EUROPEAN DIN ROMANIA - "STUDII DE IMPACT", PAIS II

SUPORT DE CURS - DEPARTAMENTUL FORMARE CONTINUA

COLECTIA "ORIZONT ECONOMIC"

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza integrarii Romaniei in UE
    • Bibliografie.doc
    • Cuprins.doc
    • Diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2004
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
47 pagini
Imagini extrase:
49 imagini
Nr cuvinte:
17 717 cuvinte
Nr caractere:
95 396 caractere
Marime:
98.35KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Științe Politice
Predat:
la facultate din Bucuresti
Specializare:
-
Materie:
Științe Politice
Sus!