Studiu privind teoriile competitivității. Conținutul și evaluarea competitivității

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

1 ASPECTE TEORETICE PRIVIND CONTINUTUL SI EVALUAREA COMPETITIVITATII
1.1 COMPETITIVITATEA ECONOMICA - CONCEPT, TIPURI, TRASATURI
1.1.1 SI TOTUSI CE ESTE COMPETITIVITATEA
1.1.2 MODELUL SOCIAL SI ECONOMIC
1.1.3 ACTIVELE SI PROCESELE
1.1.4 ATRACTIVITATEA SI AGRESIVITATEA
1.1.5 GLOBALITATEA SI LOCALIZAREA
1.1.6 VALOAREA ADAUGATA
1.2 BUNASTAREA NATIONALA
2 TEORIILE COMPETITIVITATII
2.1 TEORIA AVANTAJELOR COMPARATIVE (TEORIA LUI D. RICARDO)
2.2 TEORIA COMPETITIVITATII MONDIALE A TARILOR (TEORIA IMD)
2.3 TEORIA DETERMINANTELOR AVANTAJELOR CONCURENTIALE A TARILOR (TEORIA LUI MICHAEL PORTER)
2.3.1 PREMISELE ELABORARII TEORIEI LUI MICHAEL PORTER
2.3.2 DETERMINANTELE AVANTAJULUI CONCURENTIAL AL TARII (ROMBUL NATIONAL)
2.3.3 CRESTEREA ECONOMIEI IN DINAMICA IN DEPENDENTA DE STADIILE DEZVOLTARII CAPACITATII DE CONCURENTA A ECONOMIEI NATIONALE
3 DECIZII DE ASIGURARE A COMPETITIVITATII ECONOMIEI IN REPUBLICA MOLDOVA

Extras din licența:

Restructurarile care au loc in prezent la nivelul economiei mondiale, internationalizarea, regionalizarea si mondializarea pitelor, adincirea integrarii economice influenteaza considerabil pozitiile economiilor nationale, ale unor intreprinderi concrete, avantajele si dezavantajele lor in raport cu celelalte.

In acelasi timp, creste considerabil interesul si eforturile intreprinderilor moderne de a obtine efecte benefice atit pe piata interna, cit si internationala.

Tocmai capacitatea concurentiala sau competitivitatea este acel reper pe care se bazeaza puterea si forta economica a agentului economic in conditiile unei economii de piata, ceea ce, de altfel, determina pina si existenta lui.

Prin urmare, dezvoltarea competitivitatii, dobindirea si mentinera avantajului competitiv, precum si folosirea eficienta a factorilor care il influenteaza, devine scopul principal spre care tind toti agentii economici.

In Republica Moldova, se simte o lipsa acuta de literatura stiintifica si elaborarii metodice privitoare la aspectele metodologice ale evaluarii si asigurarii competitivitatii, ceea ce face aceasta problematica actuala atit din punct de vedere teoretic, cit si practic. Din aceste considerente, devine importanta o abordare conceptuala a problematicii in cauza, care ar lua in consideratie experienta mondiala in acest domeniu si ar permite stabilirea unor directii si modalitati posibile de asigurare si dezvoltare a competitivitatii economice in Republica Moldova.

In literatura economica, nu exista pina in prezent, o opinie unica referitoare la continutul notiunii de competitivitate, fiind intilnite mai multe aspecte de definire a acesteia. Astfel, in dependenta de nivelul de analiza la care se refera problema in cauza - macroeconomic, microeconomic, de ramura, la nivel de agent economic sau un produs concret - putem intilni notiunea de competitivitate la nivelul tarii (natiunii), competitivitatea ramurei, competitivitatea la nivelul intreprinderii, competitivitatea produsului (serviciului). Respectiv, se aplica un sir de factori si indicatori care permit aprecierea potentialului competitiv la fiecare nivel.

Analiza competitivitatii tarii se refera, in esenta, la analiza conceptelor de competitivitate a ramurilor care o formeaza atit pe piata interna, cit si pe cea externa.

Competitivitatea ramurii pe piata interna poate fi determinata de obtinerea unor avantaje concurentiale si performante ale firmelor din aceasta ramura fata de firmele din celelalte ramuri ale economiei nationale.

Competitivitatea ramurii pe piata externa, la rindul ei, poate fi apreciata prin prezenta unui export masiv si permanent, inclusiv de capital, intr-un numar considerabil de tari.

Din cele indicate mai sus, este evidenta legatura de reciprocitate dintre competitivitatea ramurii si cea a tarii.

Dar nucleul principal care le determina pe ambele este, totusi, capacitatea concurentiala a firmelor, intreprinderilor si organizatiilor ce formeaza ramura economica si in final - ...

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studiu privind teoriile competitivitatii. Continutul si evaluarea competitivitatii
    • Cuprins.doc
    • Diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
1999
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
48 pagini
Imagini extrase:
63 imagini
Nr cuvinte:
16 857 cuvinte
Nr caractere:
90 382 caractere
Marime:
91.89KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate din Bucuresti
Specializare:
Relatii economice internationale
Materie:
Sociologie
Sus!