Aspecte privind specificul capacităților cognitive cerute de însușirea matematicii și condițiile formării lor

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

1 FUNDAMENTAREA TEORETICO - METODOLOGICA
2 SPECIFICUL COGNITIV AL MATEMATICII CA DISCIPLINA SCOLARA
3 SPECIFICUL CAPACITATILOR COGNITIVE CERUTE DE INSUSIREA MATEMATICII SI CONDITIILE FORMARII LOR
3.1 INTELIGENTA CA APTITUDINE GENERALA IMPLICATA IN INSUSIREA MATEMATICII
3.2 APTITUDINEA SI INTELIGENTA MATEMATICA
3.3 ATITUDINEA ELEVILOR FATA DE MATEMATICA
3.3.1 RELATIA ATITUDINE - MOTIVATIE
3.3.2 NIVELE ATITUDINALE
3.3.2.1 RELATIA ATITUDINE - ORELE DE MATEMATICA
3.3.2.2 RELATIA ATITUDINE FATA DE MATEMATICA - INCREDERE IN SINE
3.3.2.3 RELATIA INTRE EXPERIENTELE DE SUCCES / INSUCCES SI ATITUDINEA FATA DE MATEMATICA
3.4 ALTI FACTORI CARE INFLUENTEAZA ATITUDINEA ELEVILOR FATA DE MATEMATICA
3.4.1 DIFERENTELE DE SEX SI ATITUDINEA FATA DE MATEMATICA
3.4.2 ROLUL PROFESORULUI DE MATEMATICA, AL FAMILIEI SI A CLASEI

Extras din licența:

Profesorul pretindea ca algebra era un lucru cat se poate de firesc, care se intelegea de la sine, iar eu inca nici macar nu stiam ce erau cifrele propriu-zise. Nu erau nici flori, nici animale, nici fosile, nimic ce ti-ai fi putut reprezenta, ci doar niste cantitati care rezultau din numarare. Spre dezorientarea mea, cantitatile erau inlocuite prin litere, care insemnau sunete, asa incat, ca sa zicem asa, puteau fi auzite. In mod ciudat, colegii mei se descurcau cu ele si li se parea ceva absolut normal. Nimeni nu-mi putea spune ce sunt cifrele si eu nu stiam nici cum sa formulez intrebarea Cel mai tare ma revolta principiul: daca A=B si B=C, atunci A=C, odata ce, per definitionem, era stabilit ca A desemna altceva decat B si deci, fiind ceva diferit, nu putea fi egalul lui B, ca sa nu mai vorbim de egalul lui C! Cand este vorba de o egalitate atunci se spune A=A, B=B, etc.

in timp ce A=B mi se parea de-a dreptul o minciuna sau o inselaciune. (, p. 42). Inca de la primele contacte cu formele sau cu numerele, copiii incep sa-si formeze o conceptie despre matematica.

In mod implicit, profesorii furnizeaza informatii si experiente care vor fundamenta conceptiile elevilor fata de matematica.

Aceste conceptii exercita o influenta puternica asupra formarii capacitatii de autoapreciere a elevilor privind propriile aptitudini, privind dorinta de implicare in sarcinile de invatare a matematicii si asupra formarii atitudinii lor fata de matematica.

In urma prelucrarii rezultatelor la un test de aptitudini scolare, Benbow si Stanley (1980, cf. 31) au afirmat ca baietii au avut performante mai bune decat fetele si aceasta concluzie a fost pusa pe seama unor diferente de ordin biologic. Imediat ziarele (Newsweek din 15. 12. 1980) au preluat informatia si au anuntat ca barbatii poseda o gena a matematicii! In ciuda reactiilor critice imediate si ale protestelor vehemente privind modul de elaborare a experimentului (in cadrul caruia nu s-au efectuat nici un fel de masuratori privind componentele de ordin biologic insa concluziile i-au invocat), presa nu s-a mai deranjat sa efectueze corectiile necesare si in acest mod stereotipul fetele nu se pricep la matematica a fost intarit.

In 1991, Keller si Sutton (apud) au conceput o harta a ariilor corticale care tin de aptitudinile pre-matematice. Cu toate ca cercetarile efectuate au relevat o dotare naturala a creierului cu resurse pentru a face fata cerintelor domeniului matematicii, se pare ca emisfera dreapta (in intregime) este responsabila cu organizarea vizual- spatiala iar ariile de asociere ale emisferei stangi de lectura si intelegerea problemelor verbale, de intelegerea conceptelor matematice si a procedeelor matematice.

Lobii frontali (din ambele emisfere) raspund de efectuarea calculelor mentale simple, de conceptualizarea abstracta ca si de rezolvarea problemelor scrise si orale. Lobul parietal stang tine de abilitatile de secventionalizare, lobii occipitali (ai ambelor emisfere) de ...

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aspecte privind specificul capacitatilor cognitive cerute de insusirea matematicii si conditiile formarii lor
    • Cuprins.doc
    • Diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2006
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
32 pagini
Imagini extrase:
45 imagini
Nr cuvinte:
13 377 cuvinte
Nr caractere:
69 165 caractere
Marime:
58.88KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate din Bucuresti
Specializare:
-
Materie:
Sociologie
Sus!