In ultimii ani stiinta a cunoscut multe investigatii referitoare la orientarea scolara si profesionala a adolescentilor dar si la adulti. Astfel orientarea scolara si profesionala ocupa un loc important in societatea contemporana bazata pe economia libera de piata, fiind o problema si o actiune pedagogica complexa, acceptata de forurile intrenationale, care au preocupari legate de educatia tinerelor generatii, de asigurarea fortei de munca si a specialistilor.
Problema alegerii profesiei debuteaza in jurul virstei de patru sau cinci ani. ,,Tu ce vrei sa te faci cind o sa fii mare", ironia este ca la aceasta varsta copiii stiu deja bine ce vor sa faca decit ma tirziu la virsta 18-20 ani, cind se gasesec in pragul alegerii unei profesii. Unii tineri isi formeaza optiunea pentru o cariera sau o profesie in a doua parte a adolescentii, in perioada ultimilor ani de liceu. Dar sunt multi care termnina liceul si intra la facultate fara sa stie cit de putin ce vor sa faca, s-ar putea ca acesti tineri sa-si schimbe de mai mult ori specialitatea principala sau sa treaca de la o slujba la alta. Ori sa ia o decizie pripita care sa-i faca sa simta ca au fost prinsi in cursa si sa le produca regrete mai tirziu.
Alegerea unei profesii sau a unei cariere este una dintre alegerile cele mai insemnate care trebuie facute in anii adolescentei, este o alegere care apasa greu pe umerii multor tinerii si care va marca viitorul lor.
Cauzele pentru care este dificila alegerea unei profesii sau cariere este ca multi tinerii condidera ca nu este extrem de important sa-si aleaga o cariera. Alegerea unei profesii stirneste din start multa neliniste si deznadejde printre tineri, multora le e teama ca toate slujbele bune au fost deja ocupate si ca ei vor fi nevoiti sa se multumeasca cu ceva de mina a doua.
Alegerea unei cariere este influentata de citiva factori esentiali, printre care se numara:presiunea familiei, presiunea societatii, circumstantele, performantele de trecut.
La momentul actual tinerii moldoveni infrunta o situatie complicata ce persista in societate atit la nivel national cit si la nivel international. Intergritatea acestor tineri in activitatea profesionala are loc treptat: familie - scoala- cerintele pietii actuale. Un rol important au si aspiratiile personale care se proiecteaza in aspiratii profesionale. In functie de conditiile concrete ale pietii, este din ce in ce mai dificil pentru cei care doresc sa obtina un loc de munca corespunzator aspiratiilor lor si sa-si atinga obiectivul.
In tara noastra majoritatea tinerilor sunt influientati de parinti in alegerea profesiei pe care o doresc sa o exercite, netinind cont de aspiratiile si aptitudinile copiilor lor. De obicei ce profesie au parintii aceeasi profesie trebuie sa o aiba si copii lor.
Problema studierii orientarii profesionale la adolescenti prezinta un interes teoretic cit si practic, deoarece vizeaza orientarea tinerilor in alegerea corecta a profesiei in societatea contemporana.
Investigatiile si cercetarile in domeniul orientarii profesionale cit si a studierii aptitudinilor, intereselor, motivatiei la adolesenti au fost realizate de : J.Pieget, E. Planchard, Charlotte Biihler, J.S.Bruner, V. Pavelcu.
Problematica alegerii profesiei la adolescenti continua sa fie studiata de specialisti din divese domenii ( psihologi, pedagogi, sociologi.)
Subiectul cercetarii: il constituie elevii adolescenti in virsta de 15-16 ani.
Obiectul cercetarii: factorii conditionali si cauzali in alegerea profesiei, la adolescenti.
Scopul cercetarii: determinarea factorilor conditionali si cauzali in alegerea profesiei, la adolescenti.
Ipoteza cercetari: presupunem ca orientarea scolara si profesionala se afla intr-o dependenta directa cu nivelul motivatiei intrinseci a elevului.
Obiectivele cercetarii:
-analiza literaturii de specialitate din tara si de peste hotare ce abordeaza problema factorilor cauzali si conditionali in procesul de orientare scolara si profesionala;
-selectarea lotului/esantionului experimental si de control;
-determinarea factorilor cauzali si conditionali in procesul de orientare scolara si profesionala;
-analiza naturii, structurii, factorilor si functiilor motivatiei scolare;
-compararea rezultatelor obtinute de catre subiectii esantionului de cercetare, la nivel de motiv al invatarii si la nivel de tip de interes profesional;
Metodologia cercetarii:
a)metodele investigationale:
1.Observatia
2.Interviul
3.Testul Holand,
4.Chestionarul << Motivatia scolara >>, dupa Vasilieva.
b)metode statistice:
1.Prezentarea tabelara si grafica a rezultatelor cercetarii;
Epistemologia cercetarii:
Teoria operationala a invatarii, avindu-l ca teoritician pe Galperin, se axeaza in mod deosebit pe structura operationala a activitatii umane si pe orientarea tipurilor de activitati cognitiv-reflectorii si actionale. Teoria lui Galperin reprezinta conceptia potrivit careia procesul de invatare eficienta se desfasoara de la actiuni practice sau obiectuale la manifestarea lor mentala bazata pe mecanismele verbale. In acest context, gindirea devine un mecanism de orientare a comportamentului in actiune iar invatarea se reduce, in prima faza, la insusirea elementelor de orientare a actiunii. Skiner, teoria conditionarii operante
1.Badea, E., Fisa scolara. Ghid documentar. Bucuresti: Institutul de Stiinte ale Educatiei, 1991
2.Birch, Ann. Psihologia dezvoltarii. Bucuresti: Editura Tehnica, 2002
3.Bolboceanu A., Briceag S. Psihologia invatarii. Chisinau: Tipografia Centrala, 2007.
4.Bontas I. Pedagogie, editia a IV- revazuta si adaugita. Editura All Educational SA
5.Chircev A., Salade D. Orientare scolara si preorientare profesional. Bucuresti:Editura Didactica si pedagogica, 1976
6.Cosmovici, A. Curs de pedagogie diferentiala. Iasi: Univ. ,,Al. I. Cuza", 1974
7.Cosmovici, A. Psihologie generala. Editura Polirom, 2005
8.Doron R., Parot F. Dictionar de psihologie. Bucuresti: Editura Humanitas, 2007
9.Gonta,V. Psihologia adolescentului. Chisinau: Tipografia Centrala, 2007
10.Larousse, Dictionar de psihologie. Bucuresti: Editura Univers Enciclopedic, 2000
11.Mihaila V. Identitate si adolescenta. Iasi: Casa editoriala Demiurg, 2002
12.Nicola.I. Tratat de pedagogie scolara. Editura Aramis, editia II. Revizuita, 2001
13.Platon C. Serviciul psihologic scolar. Chisinau: Editura Epigraf, 2001
14.Racu Ig., Perjan C. Psihologia dezvoltarii si psihologia pedagogica. Chisinau: Tipologia Centrala, 2007
15.Rosca Al., Zorgo B. Aptitudinile. Bucuresti: Editura Stiintifica, 1972
16.Schiopu U., Verza E. Psihologia virstelor. Ciclurile vietii. Bucuresti: Editura Didactica si pedagogica, 1981
17.Vrabie D. Psihologia educatiei. Galati: Editura Geneze, 2002
18.Zlate M.,Verza E., Golu P. Psihologia copilului. Bucuresti: Editura Didactica si pedagogica R. A., 1993
Saituri web:
19.(//www.google.md/#sclient=psyab&q=factorii+invatarii+scolare&oq=factorii+invatarii&gs_l=serp.1.1.0l2j0i30l3j0i8i30l5.16816.19957.1.22969.12.12.0.0.0.0.215.1965.0j11j1.12.0 0.0 1c.1.12.serp.jvek5YV50i4&psj=1&bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&fp=ef40e4fa84ca6083&biw=1024&bih=630)
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.