Problematica psihologică a privării de libertate în cazul femeii

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

1 INTRODUCERE
2 PERSONALITATEA UMANA
2.1 CE ESTE PSIHOLOGIA JUDICIARA
2.2 CONCEPTUL DE PERSONALITATE IN PSIHOLOGIA JUDICIARA
2.3 ASPECTE PRIVIND NECESITATEA STUDIULUI PSIHOLOGIEI JUDICIARE IN CONTEXTUL PROBLEMATICII DREPTULUI
3 AGRESIVITATEA
3.1 DELIMITARI CONCEPTUALE ALE AGRESIVITATII
3.2 STRUCTURI DE PERSONALITATE CU RISC MARIT DE AGRESIVITATE SI FORMELE AGRESIVITATII
3.3 MANIFESTARI ALE AGRESIVITATII SI MODELE EXPLICATIVE ALE CONDUITEI AGRESIVE
4 PSIHOLOGIA FEMEII AGRESOR
4.1 PERSONALITATEA SI PSIHICUL FEMININ
4.2 AGRESIVITATEA FEMININA - DETERMINAREA SI INCADRAREA JURIDICA
4.2.1 AGRESIVITATEA FEMEII IN MEDIUL FAMILIAL
4.2.2 INCESTUL
4.2.3 ADULTERUL
4.2.4 PRUNCUCIDEREA
4.2.5 AVORTUL ILEGAL
4.2.6 AGRESIVITATEA ASUPRA PROPRIEI PERSOANE
4.2.7 COMPORTAMENTUL OMUCIDAR AL FEMEII
5 PROBLEMATICA PHIHOLOGICA A PRIVARII DE LIBERTATE
5.1 DETENTIA PENITENCIARA
5.2 TIPURI DE DELINCVENTI
5.3 FEMEILE DETINUTE
5.4 CONSECINTELE PSIHOLOGICE ALE PRIVARII DE LIBERTATE
6 ANEXA
6.1 DESFASURAREA CRIMEI
6.1.1 STUDIU DE CAZ
6.2 O STUDENTA SI - A ARUNCAT COPILUL PE GEAM
6.2.1 STUDIU DE CAZ
6.3 O MAMA ISI APARA FIICA
6.3.1 STUDIU DE CAZ
6.4 REFUZUL DE A FI MAMA
6.4.1 STUDIU DE CAZ
7 CONCLUZII

Extras din licența:

Prin stiinta psihologica se realizeaza o maxima apropiere de specificul uman si sociouman, psihologia afirmandu-se ca stiinta centrala despre om si relatiile interumane.

Psihologia ocupa locul cel mai important in studiul omului ca fiinta sociala ce participa la cultura, intrucat prin sistemul sau psihic omul isi stabileste insusirile sale definitorii ca fiinta ce-l deosebeste esential de celelalte fiinte de pe planeta noastra.

Preocuparile si interesul pentru fenomenele sufletesti si pentru perfectionarea conduitei umane s-au dezvoltat din cele mai vechi timpuri, cu mult inaintea clarificarilor pe care le-a adus stiinta. Putem spune ca sub raportul preocuparilor psihologia este straveche, pe cand in ordinea constituirii stiintifice psihologia este o disciplina de data recenta, tinand de preliminariile si inceputurile secolului al XX-lea. Daca vrem sa intelegem omul, va trebui sa recunoastem inegalitatea inzestrarii sale native si prin valorificarea sau nevalorificarea potentelor educationale fiecare individ avand rezistenta diferita fata de tentatii.

Unele din aceste tentatii pot avea un efect negativ asupra personalitatii umane si influenteaza individul in comiterea unor acte de agresivitatea care se manifesta in diferite forme.

Lucrarea de fata isi propune sa studieze indeaproape latura agresiva a fiintei umane si motivele ce conduc la aparitia agresivitatii.

Psihologia judiciara, ca stiinta si practica, se adreseaza tuturor categoriilor de specialisti care participa la infaptuirea actului de justitie si ale caror hotarari produc un impact asupra destinului oamenilor aflati sub incidenta legii.

Psihologia judiciara se defineste ca acea disciplina distincta formativ-aplicativa si de cultura profesionala a magistratului in statul de drept, avand ca obiect studierea nuantata si aprofundata a persoanei umane implicata in drama judiciara, in vederea obtinerii cunostintelor si a evidentierii legitatilor psihologice apte sa fundamenteze obiectivarea si interpretarea corecta a comportamentelor umane cu finalitate judiciara sau criminogena.

1 Aceasta disciplina psihologica ajuta la intelegerea omului, subliniind faptul ca in viata psihica aplicarea legilor compatibilitatii mecanice sau a relatiilor simpliste constituie o eroare, deoarece comportamentul uman nu poate fi inteles si explicat, din perspectiva psihologica, decat in termeni probabilistici. Din punctul de vedere al psihologiei judiciare, acceptarea rationalitatii totale a actiunilor umane este de neconceput. Fictiunea lipsita de substanta a unui om care cunoaste intreaga textura social-normativa, prescriptiile morale si normele juridice in totalitatea lor, care este in toate imprejurarile perfect sensibil si spontan, adaptabil la orice fluctuatie a acestora si care, in acelasi timp, ar actiona totdeauna conform cu aceste norme, fara putinta de tagada ca este un rod al imaginatiei sau poate un ideal catre care trebuie sa tindem dar care, pana astazi, doar prin exceptie devine o realitate. 1 Din ...

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Problematica psihologica a privarii de libertate in cazul femei
    • Cuprins.doc
    • Diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2002
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
68 pagini
Imagini extrase:
99 imagini
Nr cuvinte:
26 871 cuvinte
Nr caractere:
143 966 caractere
Marime:
220.11KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate din Bucuresti
Specializare:
-
Materie:
Psihologie
Sus!