Managerul școlar. Atribuții și exigențe

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

1 ARGUMENT
2 MANAGERUL SCOLAR ASTAZI
2.1 EDUCATOR SI MANAGER - O SIMBIOZA IMPOSIBILA
2.2 ROLURI SI COMPETENTE ALE MANAGERULUI SCOLAR
2.3 ATRIBUTIILE SI EXIGENTELE MANAGERULUI SCOLAR
2.4 PROFILUL DE COMPETENTA AL PROFESORULUI IDEAL
3 STILUL, PERSONALITATEA SI RESPONSABILITATEA MANAGERULUI SCOLAR
3.1 STILURI DE CONDUCERE
3.2 CARACTERISTICILE MANAGERULUI PERFORMANT
3.3 CUM TE FORMEZI CA MANAGER
3.4 CUM TE PERFECTIONEZI CA MANAGER
3.5 RELATIA CONDUCATOR-SUBORDONATI IN MANAGEMENTUL SCOLAR

Extras din licența:

Am decis in elaborarea lucrarii cu titlul Portretul educational al managerului institutor eficient, sa pornesc de la importanta deosebita pe care o are institutorul, precum si meseria de institutor, care este singura care pretinde celui care o exercita atat calitati, cat si capacitati diverse.

Analiza managerului ca personalitate distincta intr-o unitate de invatamant ar putea fi considerata, la o prima vedere, un demers mai putin obisnuit, avand in vedere specificul institutiei scolare, dimensiunea ei umana si fundamentala. Dar nu exista activitate umana desfasurata in timp, care sa nu presupuna actul conducerii, al managementului.

De aceea, in conjunctura scolii moderne, am considerat ca analiza activitatilor managerului scolar este cu atat mai oportuna cu cat scoala romaneasca se afla in plin proces de reforma, atat pe plan structural, cat si functional, iar invatamantul isi largeste continuu sfera si prestigiul cerand multa creativitate, flexibilitate si prezenta de spirit din partea celor ce-l conduc, in conditii evidente de schimbare.

Am optat pentru o tema cu specific de management, fiind constienta de rolul si de importanta pe care managerul o are in domeniul educatiei. Putem spune ca o simbioza intre institutor si manager este posiobila. Aceasta se realizeaza in momentul in care cunostintele profesionale ale dascalului sunt intregite de informatii si cunostinte privind stiinta conducerii. Managerul va ramane intotdeauna un dacal, un pedagog.

In activitatea de conducere rolul si stilul de conducere al managerului scolar sunt tot mai complexe. Managerul scolar este un model, intreaga sa conduita este privita de cei din jur si de cele mai multe ori imitata. Performantele scolare ale elevilor, precum si cele ale dacalilor sunt influentate de activitatea managerului scolar.

Este si motivul pentru care am optat sa prezint problematica specifica managerului, din perspectiva invatamantului, care probeaza faptul ca, factorul uman in conducerea scolii este adesea decisiv.

sa dezvolt capacitatea de abordare manageriala a fenomenului educational sa pun in vedere principalele roluri ale managerului scolar, atributiile si exigentele sale sa surprind caracteristicile managerului performant, precum si formele de perfectionare a managerului scolar sa pun in valoare importanta relatiei dintre conducator si subordonati, venind cu exemple si situatii concrete sa aplic strategii si metode didactice, precum si proiectul managerial in organizarea activitatilor educative Analiza activitatii managerului scolar se impune din mai multe puncte de vedere deaoarece scoala este o institutie unde valorile din sfera responsabilitatii, participarii, altruismului si afectivitatii ocupa un loc primordial, iar managerul este implicat in fenomenul educational, incepand cu organizarea sistemului de invatamant pana la actul didactic.

CAPITOLUL I MANAGERUL SCOLAR ASTAZI 1. 1 Educator si manager o simbioza imposibila Managementul educational reuneste toate caracteristicile de baza ale managementului ...

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Managerul scolar. Atributii si exigente
    • Cuprins.doc
    • Diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
37 pagini
Imagini extrase:
43 imagini
Nr cuvinte:
11 509 cuvinte
Nr caractere:
64 082 caractere
Marime:
55.29KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate din Bucuresti
Materie:
Psihologie
Sus!