Aspectele generale ale hărților

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

1 INTRODUCERE SI MOTIVAREA ALEGERII TEMEI, ROLUL INVATAMANTULUI PRIMAR IN EDUCATIA STIINTIFICA A ELEVILOR
2 IMPORTANTA CUNOASTERII MEDIULUI GEOGRAFIC, ROLUL OBSERVARILOR SI AL HARTILOR IN ACTIVITATEA INSTRUCTIV - EDUCATIVA LA CICLUL PRIMAR
3 PREMISELE PSIHO - PEDAGOGICE PENTRU INSUSIREA PREDARII GEOGRAFIEI, OBIECTIVELE CADRU SI DE REFERINTA CU PRIVIRE LA FORMAREA REPREZENTARILOR SI NOTIUNILOR GEOGRAFICE LA CICLUL PRIMAR, PRINCIPII GEOGRAFICE
4 PRINCIPII METODOLOGICE
5 METODE SI MIJLOACE DE INVATAMANT UTILIZATE IN PREDAREA GEOGRAFIEI
6 METODOLOGIA CERCETARII
6.1 ACTIVITATEA CU HARTA - METODA DE BAZA PENTRU INFORMAREA, CUNOASTEREA SI INSTRUIREA GEOGRAFICA
6.2 UTILIZAREA HARTII IN ACTIVITATEA DIDACTICA
6.3 METODE SI PROCEDEE DE LUCRU CU HARTA
6.4 UTILIZAREA HARTILOR DIN MANUAL SI DIN ATLASUL SCOLAR
6.5 PROCEDEUL DE LUCRU CU HARTA MUTA
7 PROIECTE DIDACTICE
7.1 EXCURSIA GEOGRAFICA
7.2 VIZITA GEOGRAFICA
8 CONCLUZII
9 ANEXE
10 BIBLIOGRAFIE

Extras din licența:

Invatamantul cunoaste o dezvoltare continua in ceea ce priveste continutul conceptual, structurile organizatorice si pregatirea resurselor umane, actiuni cuprinse in notiunea de Reforma. Astfel a aparut un nou curriculum ce cuprinde noi planuri de invatamant, programe scolare, editarea unor manuale noi, alternative si alte mareriale auxiliare pentru elevi si cadre didactice.

In actuala legislatie scolara, noul plan de invatamant de la ciclul primar a suferit modificari in sensul ca in cadrul obiectului geografie, se predau si cunostinte legate de cunoasterea mediului inconjurator, predandu-se incepand cu clasa a III-a primar.

Elevii din ciclul primar au posibilitatea ca, prin insusirea cunostintelor stiintifice din noile manuale, sa contribuie la formarea unei gandiri cauzale a acestora, la dezvoltarea spiritului de observatie, la insusirea unui sistem de priceperi si deprinderi active, precum si la dezvoltarea afectiva a fiecarui elev.

Scopul predarii geografiei in scoala este de a-i inarma pe elevi cu un sistem de cunostinte despre dinamica infatisarii pamantului Romaniei, de a le forma deprinderile practice privind aprecierea fenomenelor hidrologice, meteorologice sau de protejare si asimilare a mediului geografic in care traiesc.

Geografia explica fenomnele complexe ale invelisurilor Pamantului, raporturile de reciprocitate si interdependenta dintre aceasta si in acelasi timp, studiaza complexele regionale sau locale in dinamica lor, ca parti ale intregului planetar. Geografia trebuie sa-i faca pe elevi sa observe, sa dezvaluie sensul geografic al obiectelor si fenomenelor si sa traga concluzii pentru activitatea practica.

Pentru realizarea acestor obiective este necesara cunoasterea de catre cadrele didactice a unei anumite terminologii didactice cu care se ocupa metodica predarii geografiei.

Pregatirea stiintifica a invatatorului trebuie sa fie la curent cu toate noutatile stiintifice aparute pe plan mondial si sa le coreleze cu specificul psihopedagogic al elevilor din ciclul primar, in conformitate cu unul dintre cele sase principii 3 fundamentale ale geografiei, acela al actualizarii cunostintelor.

Modul de predare al invatatorului trebuie sa fie adecvat nivelului de evolutie al elevilor, determinat de maturizarea psihologica a acestora si de avansarea in crestere, de cunoasterea acestor notiuni stiintifice.

Aceasta cunoastere a particularitatilor psihice ale copiilor de catre invatator este foarte importanta, deoarece in raport cu ele se asimileaza si se dezvolta posibilitatile acestora de gandire, asimilare, aplicare in practica, de creare si de cercetare a noilor cunostinte.

Ca orice disciplina geografia presupune inarmarea elevilor cu un anumit sistem de cunostinte, priceperi si deprinderi adecvat fiecarei varste. Greutatile pe care le ridica perceperea directa a obiectelor si fenomenelor din natura pot fi preintampinate si rezvolvate prin folosirea mijloacelor de invatamant.

Aceste mijloace intervin direct in procesul de instruire ...

Bibliografie:

"SOCIETATEA DE GEOGRAFIE DIN ROMANIA" - REVISTA TERRA, EDITURA GLASUL BUCOVINEI, IASI, 1996

DANIELA CRETU, ADRIANA NICU - "PEDAGOGIE SI ELEMENTE DE PSIHOLOGIE PENTRU FORMAREA CONTINUA A CADRELOR DIDACTICE" - EDITURA UNIVERSITATII "LUCIAN BLAGA", SIBIU, 2004

STOICA DUMITRU, BUSE LIUBOVIA - "METODICA PREDARII GEOGRAFIE LA CLASELE I - IV" - E. D. P. , BUCURESTI, 1980

I. CERGHIT - "METODE DE INVATAMANT" - E. D. P. , BUCURESTI, 1980

I. NICOLA - "TRATAT DE PEDAGOGIE SCOLARA" - E. D. P. , BUCURESTI, 2002

ELENA JOITA - "DIDACTICA APLICATA IN INVATAMANTUL PRIMAR" - EDITURA GHEORGHE ALEXANDRU, CRAIOVA, 1994

VIORICA TOMESCU - "METODICA PREDARII GEOGRAFIE SI STIINTELOR NATURII IN CICLUL PRIMAR" - EDITURA GHEORGHE ALEXANDRU, CRAIOVA, 2001

PETRU V. COTET, EUGEN NEDELCU - "PRINCIPII, METODE SI TEHNICI MODERNE DE LUCRU IN GEOGRAFIE" - E. D. P. , BUCURESTI, 1976

NICOLAE ILINCA - "DIDACTICA GEOGRAFIEI" - EDITURA CORINT, BUCURESTI, 2000

"CURRICULUM NATIONAL PENTRU INVATAMANTUL PRIMAR" - M. E. C. , C. N. C. , EDITURA CORINT, BUCURESTI, 2001

"CURRICULUM NATIONAL, GHID METODOLOGIC DE APLICARE A PROGRAMELOR LA GEOGRAFIE, CLS. A IV - A, A VIII - A" - M. E. C. , C. N. C. , BUCURESTI, 2001

MARCELA PENES, IOANA SORTAN - "GEOGRAFIA ROMANIEI" - MANUAL PENTRU CLS. A IV - A, EDITURA ARAMIS, BUCURESTI, 1998

"PLIANT DESPRE PELES SI PELISOR" - PLIANT GEOGRAFIC SI TURISTIC

"PLIANT DESPRE SCHEII BRASOVULUI" - PLIANT GEOGRAFIC SI TURISTIC

"PLIANT DESPRE BISERICA NEAGRA" - PLIANT GEOGRAFIC SI TURISTIC

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aspectele generale ale hartilor
    • Bibliografie.doc
    • Cuprins.doc
    • Diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2006
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
62 pagini
Imagini extrase:
83 imagini
Nr cuvinte:
17 197 cuvinte
Nr caractere:
89 863 caractere
Marime:
8.55MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate din Sibiu
Materie:
Psihologie
Sus!