Studiu de caz privind îngrijirea bolnavilor cu gastrită acută

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

1 PARTEA TEORETICA
1.1 NOTIUNI DE ANATOMIE A APARATULUI DIGESTIV
1.2 NOTIUNI DE FIZIOLOGIE A APARATULUI DIGESTIV
1.3 NOTIUNI DESPRE AFECTIUNE: DEFINITIE, ETIOLOGIE, ANATOMIE PATOLOGICA, FIZIOPATOLOGIE, SIMPTOMATOLOGIE, FORME CLINICE, EVOLUTIE, COMPLICATII, DIAGNOSTIC, PROGNOSTIC, TRATAMENT, PROFILAXIE
2 PARTEA PRACTICA
2.1 CAZUL NR. 1 - CULEGEREA DATELOR
2.1.1 NEVOI FUNDAMENTALE
2.1.2 PLAN DE INGRIJIRE
2.2 CAZUL NR. 2 - CULEGEREA DATELOR
2.2.1 NEVOI FUNDAMENTALE
2.2.2 PLAN DE INGRIJIRE
2.3 CAZUL NR. 3 - CULEGEREA DATELOR
2.3.1 NEVOI FUNDAMENTALE
2.3.2 PLAN DE INGRIJIRE
2.4 INTERVENTIILE NURSING PROPRII SI DELEGATE
2.5 TEHNICI UTILIZATE IN CAZUL PACIENTILOR CU GASTRITA ACUTA: - INJECTIA INTRAMUSCULARA, INJECTIA INTRAVENOASA, TRANSFUZIA DE SANGE
2.6 MEDICAMENTE UTILIZATE IN TRATAREA PACIENTILOR CU GASTRITA ACUTA
3 BIBLIOGRAFIE

Extras din licența:

Gastrita, boala ce afecteaza mucoasa stomacala, are drept factor cauzator nerespectarea unui regim de viata si munca rational.

Fuga dupa realizarile si implinirile materiale pune pe plan secund respectarea unei conduite sanitare in ceea ce priveste nutritia organismului.

Astfel tot mai multi bolnavi se prezinta la unitatile sanitare acuzand simptomele caracteristice ale gastritei acute (ale uneia din formele pe care aceasta le imbraca). Ingrijirea bolnavilor suferinzi de gastrita acuta reprezinta o problema care se poate rezolva mai putin prin tratament medicamentos si mai mult printr-un regim de viata igienico-dietetic, care este la indemana oricui.

NOTIUNI DE ANATOMIE A STOMACULUI Stomacul este un organ cavitar abdominal, este segmentul cel mai dilatat al abdomenului.

ASEZAREA Stomacul se gaseste la etajul superior al cavitatii abdominale (etajul supramezocolic), in loja gastrica, care este delimitata de diafragm, ficat, mezocolonul transvers si peretele abdominal. In mod normal pozitia lui este verticala. Stomacul este fixat in loja gastrica prin urmatoarele mijloace de fixare: continuitatea esofagului si duodenului, pediculii vasculari, ligamentele peritoneale care leaga stomacul de organele vecine, presiunea abdominala. DIMENSIUNI SI CAPACITATI Stomacul are forma literei J cand este gol, iar cand este plin moderat are forma unui cimpoi masurand 25 cm lungime, 10 cm latime, 8 cm grosime. Capacitatea mijlocie atinge 1300 ml.

In anumite imprejurari, mai ales in starile patologice, capacitatea se poate modifica. Un obstacol la nivelul cardiei (cancer, stenoza) va ingreuna patrunderea alimentelor in stomac, ceea ce va duce la micsorarea organului. Un obstacol la nivelul regiunii pilorice va impiedica evacuarea chimului in duoden, si astfel va determina cresterea cavitatii gastrice.

CONFIGURATIA EXTERNA SI RAPORTURI Stomacul prezinta trei portiuni: - fundul sau marea tuberculozitate este partea cea mai larga si priveste spre diafragm.

Reprezinta camera de aer a stomacului si nu contine alimente; - corpul este partea mijlocie; - portiunea pilorica sau portiunea orizontala este partea inferioara cea mai ingusta a stomacului si prezinta doua segmente: antrul piloric si canalul piloric.

Stomacul are doua fete: (anterioara si posterioara), doua margini (dreapta si stanga) si doua orificii (superior si inferior). Fata anterioara a stomacului vine in raport cu fata inferioara a lobului stang a ficatului pe care lasa o amprenta numita impresia gastrica, cu peretele anterior al abdomenului si cu muschiul diafragm.

Fata posterioara a stomacului vine in raport, prin bursa omentala cu peretele posterior al abdomenului, cu splina, cu glanda suprarenala stanga, cu rinichiul stang si cu pancreasul. Marginea dreapta sau mica curbura este comcava si este orientata spre dreapta. Ea prezinta o portiune verticala, care se intinde de la cardie pana la incizura angulara si o portiune orizontala, prin ascendenta, cuprinde incizura angulara si prima portiune a ...

Bibliografie:

BRUCKNER I. - "MEDICINA INTERNA" - VOL. II, EDITURA MEDICALA, 1980

GHE. MOGOS, ALEXANDRU IONCULESCU - "ANATOMIA SI FIZIOLOGIA OMULUI", EDITIA A - IV - A

C. MOZES - "TEHNICA INGRIJIRII BOLNAVULUI" - EDITURA MEDICALA, BUCURESTI, 1978

A. METAXATOS - "TEHNICI GENERALE DE INGRIJIRE A BOLNAVILOR"

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studiu de caz privind ingrijirea bolnavilor cu gastrita acuta
    • Bibliografie.doc
    • Cuprins.doc
    • Diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2001
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
42 pagini
Imagini extrase:
53 imagini
Nr cuvinte:
10 650 cuvinte
Nr caractere:
61 419 caractere
Marime:
51.39KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Medicină
Predat:
la facultate din Iasi
Materie:
Medicină
Sus!