Hipertensiunea arterială în pediatrie

Previzualizare licența:

Extras din licența:

Incepand din a II a saptamana de viata intrauterina si continuand pana la sfarsitul primelor 2 luni, embriogeneza aparatului cardiovascular este caracterizata prin formarea embrionului si a primordiilor de organe dintre care face parte si inima fetala. (Ciofu - 2002).

Circulatia fetala se realizeaza prin placenta, care este cel mai important organ fetal cui rol esential in mentinerea homeostaziilor fetale. in cursul perioadei fetale schimbul de gaze si substante nutritive are loc la nivelul placentei, care este irigata de versantul matern de catre artere uterine.

Circulatia postnatala intervine imediat dupa expulzia fatului, cu prima respiratie. in acest moment, incepe ventilatia pulmonara si pulmonul devine principalul organ functional pentru schimburile gazoase. (Ciofu - 2002).

Din punct de vedere anatomic, aparatul cardiovascular este foarte bine dezvoltat datorita functiei de care o desfasoara. La nou - nascut cordul este foarte mare si ocupa impreuna cu vasele sale cea mai mare parte din mediastin.

O data cu prima respiratie se separa definitiv circulatia inimii drepte de cea stanga prin inchiderea foramenului oval si a canalului arterial. Inima are la nastere o greutate in medie de 20 - 30 grame, fata de 250 - 300 grame cat este greutatea ei la varsta adulta. (Ciofu - 2002).

Raportata la valorile greutatii corporale, inima nou - nascutului detine 0,8 - 1% din greutatea lui totala, pe cand la adult proportia este numai de 0,5 - 0,6%. Capacitatea inimii nou - nascutului este in medie de 25 - 30 cm3, fata de 220 - 290 cm3 cat este in medie la adult.

Se inregistreaza astfel in cursul copilariei o crestere de 10 ori a inimii, cu o perioada mai intensa in primii doi ani si apoi la pubertate.

Peretii ventriculilor au o grosime asemanatoare la nastere, atriile fiind mai dezvoltate. Ulterior ventriculul stang se dezvolta mai intens, prezentand in perioada de adolescenta o grosime aproape de 3 ori mai mare decat ventriculul drept. (Ciofu - 2002).

Astfel, raportul dintre volumul musculaturii ventriculului drept fata de cel stang este de 1/1,33 la nastere, ca sa ajunga in perioada adulta la 1/2,10.

Nou - nasculul si sugarul mic au o inima mare, ce depaseste marginea dreapta a sternului, umbra cardiaca ocupand mai mult de jumatate din cavitatea toracica, cu un indice cardio - toracic, dupa Caffey, de 0,55 - 0,53. (Ciofu - 2002).

Forma sa este globuloasa, iar axa mare orizontalizata. Pozitia ridicata a diafragmului si reducerea activa a axului vertical al toracelui, fata de largimea mult mai mare spre baze a diametrului sau transversal, situeaza inima nou - nascutului si sugarului mai cranial fata de pozitia ei in perioada adulta.

Apoi, dupa varsta de 4 - 5 ani, odata cu coborarea boltei diafragmului, umbra cardiaca se aseamana cu cea din perioada adulta, diametrul ei transvers fiind totusi pentru o buna perioada proportional mai mare. (Ciofu - 2002).

2. Examenul vascular si masurarea tensiunii arteriale

Examenul vascular in mod obligatoriu presupune palparea pulsului periferic si masurarea tensiunii arteriale. Pulsul se va palpa simultan la ambele artere radiale si femurale. Valorile normale ale pulsului in functie de varsta sunt urmatoarele: (Maiorescu M si col. - 1986).

Tabel nr. 1 Valorile pulsului in functie de varsta, dupa Maiorescu M.

VarstaValoare puls (b/min)

Nou - nascut 90 - 180

Pana la 6 luni 100 - 140

6 - 12 luni100 - 120

2 - 6 ani90 - 110

7 - 10 ani 80 - 100

11 - 14 ani 70 - 90

Absenta sau diminuarea pulsului arterial are o mare valoare semiologica, sugerand diagnosticul de coarctatie cand lipseste pulsul la femurala, stenoza aortica stransa, pericardita constrictiva, sau alta cauza de scadere a debitului cardiac - soc, insuficienta, cand pulsul este diminuat la toate arterele. Pulsul radial, humeral sau femural saltaret si vizibil se intalneste la insuficienta aortica, persistenta canalului arterial, tireotoxicoza, febra, anemie, fistula arteriovenoasa, bloc complet. (Maiorescu M si col. - 1986).

Pulsul paradoxal, adica scadere presiunii sistolice si a pulsului in inspirurile adanci apare in acumularea de lichid in pericard, iar pulsul alternant (o bataie puternica urmata de una lenta) este semn de insuficienta ventriculara stanga. Aceste modificari sunt mai evidente cand pulsul este inregistrat. (Maiorescu M si col. - 1986).

Presiunea sangvina normala reprezinta o reflectare a activitatii cardiace, a rezistentei vasculare periferice, a volumului sanguin si a elasticitatii arteriale. Nu exista o singura presiune arteriala sau o limita a presiunii arteriala care sa fie normala la toti subiectii si in toate circumstantele.

Daca la adult in repaus presiunea sistolica nu depaseste 140 - 150 mmHg, iar cea diastolica 90 mmHg, la copil presiunea arteriala crestere gradual cu varsta si este strans corelata cu talia si greutatea acestuia. (Maiorescu M si col. - 1986).

in cursul adolescentei apar cresteri semnificative si pana la atingerea nivelurilor mai stabile ale varstei de adult, exista multe variatii temporale. Copii cu greutate mai mare si mai inalti au presiuni sangvine mai mari decat cei mai putin dezvoltati, incat in cazul unor valori intre percentilele 90 si 95 ar trebui luata in considerare talia.

Chiar si copii de aceeasi varsta si constitutie corporala exista o variabilitate a presiunii arteriale, motiv pentru care sunt necesare totdeauna masurari repetate pentru evaluarea pacientului cu HTA. (Maiorescu M si col. - 1986).

Exista o variatie diurna a presiunii arteriale, cea din timpul zilei fiind mai mare decat cea din timpul noptii. Anxietatea data de exemplu, de halatele albe si efortul

Bibliografie:

1.Balfe J. W., Rance C. P. - Recognition and management of hypertensive crises in childhood - 1978;

2.Blumenthal S. And all - Raport of the task force on blood pressure control in children;

3.Bulucea Dumitru., Geormanescu M. - MANUAL DE PEDIATRIE (Vol1. si 2), Editura Aius, Craiova - 1997, 2000;

4.Bulucea Dumitru - PEDIATRIE - PUERICULTURa, Craiova - 2005;

5.Candy D. and col. - Clinical pediatrics and child health, W.B. Saunders - 2001;

6.Chatelain R.E. si col. - Antihypertensive and natriuretic effects og CGS 30440, a dual inhibitor of angiotensin - converting enyyme an neutral adopeptidase - 1998;

7.Chipail Asia and col. - Tensiunea arterial[ la un grup de elevi din Iasi, Pediatria - 1977;

8.Ciofu Eugen Pascal si Carmen - TRATAT DE PEDIATRIE - Editia I, Editura Medicala - Bucuresti - 2001;

9.Ciofu E.P. - ESENtIALUL iN PEDIATRIE, Editia a II - a, Editura Amaltea - Bucuresti - 2002;

10.Davis A., MC Enery P. T. - Nonpharmacologic intervention in hypertension - 1978;

11.Dessi F.P. and col - Plasma atrial natriuretic pepetide and natriuretic pepetid receptor gene expresion in adipose tissue of normotensive and hypertensive obese patiens, 1997;

12.Durant D, Jones D. - Neonatal renal arterial embolism syndrom - 1976;

13.Felea D and col. - Studiul prospectiv al hipertensiunii arteriale la copil. Teza de doctorat - 1996;

14.Felea D and col - Hipertensiunea de halate albe la copil si adolescent, Iasi - 1998;

15.Felea D and col. - Hypertension risk factors of children and adolescents. The VI th Balkan Pediatric Cardiology and Cardiologic Surgery Congress, Antalya - 1998;

16.Hathaway W.E. and col - Current pediatric diagnosis and treatament, 10th, Ed. a Lange Medical book, Norwalk, Connecticut/San Mateo, California - 1991;

17.Georgescu A. - COMPENDIU DE PEDIATRIE, Ed. ALL - Bucuresti - 2001;

18.Geormanescu M. si col. - PEDIATRIE PARTEA 1, Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti - 1986;

19.Geormanescu M. si col. - PEDIATRIE PARTEA 2, Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti - 1996;

20.Geormanescu M - Tratat de pediatrie, Vol. 2, Editura Medicala, Bucuresti - 1984;

21.Geormanescu M - Tratat de pediatrie, Vol. 2, Editura Medicala, Bucuresti - 1989;

22.Geormanescu M - Ghid de diagnostic in pediatrie, Editura Medicala, Bucuresti - 1993;

23.Geormanescu M - Terapie pediatrica, Ed. IMECO, Bucuresti - 1990;

24.Gherasim L si col. - Actualitati in cardiologie, Actualitati in hipertensiunea arteriala. Editura Medicala Amaltea - 1998;

25.Gherasim L - REMODELAREA VASCULARA IN HTA. Actualitati in cardiologie, Editura Medicala Amaltea;

26.Gifford M. W. Jr. - Antihypertensive therapy - Angiotensin Converting Enzime Inhibitors, Angiotensin II Receptor Agonist and Calcium Antagonists, - 1997;

27.Gilman M. W and col. - Childhood prevention of essenstial hypertension. - 1993;

28.Gordon, Williams - Hypertensive vascular disease - Harrison's Principles of Internal Medecine, ed. a 14 a;

29.Hamet P and col. - Apoptosis in target organs of Hypertensive - 1995;

30.Iordanescu F. - PEDIATRIE (vol. 1 + 2), Ed. National, Bucuresti - 1982;

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Hipertensiunea arteriala in pediatrie
    • Bibliografie.doc
    • CONCLUZII.doc
    • Coperti.doc
    • Partea generala.doc
    • PARTEA SPECIALA 2.doc
    • PARTEA SPECIALA.doc
    • Tabel statistica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2015
Nr fișiere:
7 fisiere
Pagini (total):
96 pagini
Imagini extrase:
96 imagini
Nr cuvinte:
17 740 cuvinte
Nr caractere:
120 902 caractere
Marime:
491.81KB (arhivat)
Publicat de:
Iustin Moldoveanu
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Medicină
Tag-uri:
tensiune, inima, sistem circulator, hipertensiune
Predat:
Facultatea de Medicina si Farmacie , Universitatea Dunarea de Jos din Galati
Specializare:
Medicina
Materie:
Medicină
Profesorului:
Prof. Dr. Nechita Aurel
Nota primită:
Nota 10
Sus!