Aspecte ale probei de travaliu. Metodă de stabilire a atitudinilor la naștere

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

1 INTRODUCERE
2 FILIERA PELVIGENITALA SI CRANIUL FATULUI LA TERMEN
2.1 BAZINUL OSOS
2.2 BAZINUL MOALE
2.3 CRANIUL FATULUI LA TERMEN
3 DISPROPORTIA CEFALO - PELVICA
3.1 CAUZE MATERNE
3.2 CAUZE FETALE
4 TRAVALIUL
4.1 DECLANSAREA TRAVALIULUI
4.2 DIRIJAREA TRAVALIULUI. PROBA DE TRAVALIU
5 PROGNOSTICUL PENTRU NASTEREA PE CALE VAGINALA SI INDICATIILE PENTRU OPERATIA CEZARIANA IN DISPROPORTIA CEFALO - PELVICA
6 RISCUL MATERN SI FETAL IN TIMPUL NASTERII DIN DISPROPORTIA CEFALO - PELVICA
7 MATERIAL SI METODA
8 REZULTATE SI DISCUTII
9 CONCLUZII
10 BIBLIOGRAFIE

Extras din licența:

Ideea de a ajuta femeia care naste si primele tentative in acest scop, apar inca de la inceputul existentei umane.

Chiar daca nasterea este un act fiziologic si in marea majoritate a cazurilor evolueaza normal, conceptia actuala priveste travaliul si fenomenele survenite in cursul desfasurarii lui, ca agenti stressanti pentru mama si fat, care pot provoca, atunci cand depasesc anumite limite, reactii fiziologice din partea mamei si a fatului.

Achizitiile moderne obtinute prin dezvoltarea fiziologiei si fiziopatologiei obstetricale precum si progresele farmacodinamice, au dus la parasirea vechii atitudini obstetricale de expectativa si la adoptarea unor atitudini mai noi in profilaxii pentru mama si fat, mai ales in travaliul cu risc materno-fetal. Lucrarea de fata si-a propus sa abordeze un subiect interesant si dificil, fiind un studiu retrospectiv referitor la aspectele clinice ale aplicarii probei de travaliu in perioada 1990-1998 in Clinica de Obstetrica-Ginecologie a Spitalului Dr. I. Cantacuzino, insistand pe luarea de atitudini in cazul unei probe de travaliu pozitiva sau negativa.

Proba de travaliu a fost introdusa la inceputul secolului XX, ea a fost preconizata initial numai pentru bazinele limita turtite antero-posterior si numai pentru fetii in prezentatia craniana. Utilitatea si bunele sale rezultate au facut ca ea sa fie extinsa mai intai pentru toate bazinele limita, pentru ca ulterior sa fie introdusa si pentru cazurile de feti mari sau foarte mari cu un bazin normal, devenind o adevarata proba de nastere.

Proba de travaliu este o metoda clinica de evaluare a conflictului dintre stramtoarea superioara si craniul fetal, fiind o incercare de nastere pe cai naturale si al carei criteriu de reusita este angajarea craniului fetal.

Proba de travaliu este o proba capitala, si numai ea poate preciza atitudinea ce trebuie luata in nasterea cu disproportie cefalo-pelvica. Ea este o metoda activa, dirijata, nicidecum una pasiva, de simpla supraveghere si asteptare.

Trebuie ca proba de travaliu sa fie inteleasa ca un test dinamic, inteligent condus, menit sa evite ori de cate ori este posibila operatia cezariana, dar si sa menajeze in acelasi timp parturienta si fatul.

CAPITOLUL II.

FILIERA PELVIGENITALA SI CRANIUL FATULUI LA TERMEN Nasterea a fost comparata cu trecerea unui ovoid, reprezentat de mobilul fetal, printr-un cilindroid. Acest cilindroid este alcatuit din unirea celor doua segmente ale tractului genital (uterul si vaginul), modificate de sarcina. Portiunea sa inferioara ce alcatuieste un adevarat canal de iesire, este continuta in filiera osoasa rigida a pelvisului. Intre aceste doua formatiuni se interpun straturi musculo-aponevrotice ce captusesc fetele osoase ale excavatiei pelviene si care se comporta ca un adevarat amortizor pentru mobilul ce parcurge canalul de iesire.

Terminologia obstetricala admite un bazin osos si un bazin moale, acesta din urma fiind format din elemente musculare ce imbraca bazinul osos si din ...

Bibliografie:

ALESSANDRESCU D. - "BIOLOGIA REPRODUCERII UMANE" - EDITURA MEDICALA, BUCURESTI, 1976

ANCAR V. - "OBSTETRICA" - EDITURA NATIONAL, 1998

BANCEANU G. - "OBSTETRICA SI GINECOLOGIE", 1995

BENSOON R. C. - "CURRENT OSTETRIC AND GYNECOLOGIC DIAGNOSIS TREATAMENT" - EDITURA LANGE, MED. PUBL. , LOS ALTOS, CALIFORNIA, 1984

CRISAN N. - "OBSTETRICA" - EDITURA METROPOL, 1995

CRISAN N, NANU D. - "OBSTETRICA SI GINECOLOGIE" - TESTE PENTRU EXAMENE, SOC. STIINTA SI TEHNICA, 1996

DEREK L. J. - "FUNDAMENTALS OF OBSTETRICS AND GYNECOLOGY", 1984

LUCA V. - "DIAGNOSTICUL SI CONDUITA IN SARCINA CU RISC CRESCUT" - EDITURA MEDICALA, BUCURESTI, 1989

MARTIUS H. - "MANUAL DE OBSTETRICA" - EDITURA MEDICALA, 1979

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aspecte ale probei de travaliu. Metoda de stabilirea a atitudinilor la nastere
    • Bibliografie.doc
    • Cuprins.doc
    • Diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
1998
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
89 pagini
Imagini extrase:
111 imagini
Nr cuvinte:
21 733 cuvinte
Nr caractere:
120 578 caractere
Marime:
259.04KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Medicină
Predat:
la facultate din Bucuresti
Specializare:
-
Materie:
Medicină
Sus!