Analiza profilaxiei pneumoniei pneumococice

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

1 ANATOMIA APARATULUI RESPIRATOR
1.1 FIZIOLOGIA APARATULUI RESPIRATOR
1.2 SCHIMBURILE GAZOASE RESPIRATORII
1.3 MECANISMUL DE PRODUCERE
1.4 ANATOMIE PATOLOGICA
2 DEFINITIA
2.1 ETIOLOGIA
2.2 FACTORII DE RISC
2.3 SIMPTOMATOLOGIE IN PNEUMONIA PNEUMOCOCICA
2.4 EXAMENE PARACLINICE
2.5 FORME CLINICE
2.6 DIAGNOSTIC - POZITIV SI DIFERENTIAL
2.7 EVOLUTIA
2.8 COMPLICATIILE
2.9 PROGNOSTICUL
2.10 TRATAMENTUL
2.11 PROFILAXIA
3 PROCESE DE INGRIJIRE
3.1 CAZUL NR. 1
3.2 CAZUL NR. 2
3.3 CAZUL NR. 3
4 BIBLIOGRAFIE

Extras din licența:

Pozitia importanta pe care o ocupa astazi asistenta medicala generalista in ocrotirea si promovarea sanatatii, creeaza in acelasi timp si importante obligatii pentru documentarea si continua perfectionare.

Tinand seama de spectrul atat de larg al sarcinilor sale, menite sa asigure acea ingrijire globala a persoanei si a colectivitatii, pe un anumit teritoriu, ea are nevoie de o informare adecvata preocuparilor sale, atat practice cat si teoretice. Prin aceste preocupari practice si teoretice asistenta medicala vine in sprijinul persoanei pe care o ingrijeste, oferindu-i date in legatura cu boala, cauza determinanta, complicatiile care pot surveni, profilaxia bolii, aplicandu-i corect tratamentul indicat de medic si conferindu-i totodata suportul psihic necesar vindecarii. Pneumoniile bacteriene afecteaza persoanele sanatoase, sporadic sau sub forma de epidemii si reprezinta 70% din totalul pneumoniilor.

Toate bacteriile patogene pot determina pneumonii, insa germenii cei mai des incriminata sunt: pneumococul, colibacilul, stafilococul, streptococul etc.

In ultimii ani s-a produs o modificare in incidenta germenilor, in etiologia pneumoniilor bacteriene observandu-se o virare spre stafilococ si germeni gram negativi. Cu toate acestea pneumoniile pneumococice reprezinta 90% din totalul pneumoniilor bacteriene. 1. Varsta: pneumonia pneumococica poate apare la orice varsta, frecventa sa fiind mai crescuta intre 1 4 ani, 20 40 ani si peste 70 ani.

- in primul caz (1 4 ani), este vorba probabil de o rezistenta mai redusa; - in al doilea caz (20 40 ani), prin expunere mai frecventa la actiunea factorilor favorizanti; - in cazul batranilor, printr-o rezistenta scazuta a organismului ca urmare a unor boli debilitare, dar este frecvent intalnita in caminele de batlani (OSLER numea pneumonia ca fiind prietenul batranilor). Tot in legatura cu varsta si starea de rezistenta a organismului se estimeaza ca mortalitatea creste cu varsta, astfel ca intre 20 40 ani, indicele de mortalitate este cuprins intre 1 4 %, iar peste 70 ani 5 40 %. 2. Sexul: sexul masculin este mai afectat decat cel feminine (raportul 3/2), probabil prin efectul cumulativ: expunere la frig, eforturi si intemperii. 3. Profesia: poate constitui un factor de incidenta in pneumoniile pneumococice, care se intalnesc mai frecvent la: mineri, vanzatori, agenti de circulatie, agricultori etc.

4. Mediul ambiant: pneumonia pneumococica este destul de frecventa in zonele cu schimbari meteorologice bruste si in zonele poluate prin fum, praf, gaze, se poate vorbi chiar de o incidenta maxima a bolii in anotimpurile primavara toamna, tocmai datorita variatiilor mari si bruste de temperatura.

CAPITOLUL I 1. 1. ANATOMIA APARATULUI RESPIRATOR Aparatul respirator este alcatuit din totalitatea organelor care asigura mecanismul respiratiei, al ventilatiei pulmonare si al schimburilor de gaze de la nivelul alveolelor pulmonare hematoza. - aceste organe alcatuiesc caile respiratorii superioare (cavitatea ...

Bibliografie:

BORUNDEL C. - "MANUAL DE MEDICINA INTERNA PENTRU CADRE MEDII" - EDITURA ALL, BUCURESTI, 2003

IFRIM M. - "ATLAS DE ANATOMIE UMANA" - VOLUMUL II, EDITURA STIINTIFICA SI ENCICLOPEDICA, BUCURESTI, 2000

STROESCU V. - "FARMACOLOGIE" - EDITURA ALL, BUCURESTI, 2000

AGENDA MEDICALA, EDITURA MEDICALA, BUCURESTI, 2003

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza profilaxiei pneumoniei pneumococice
    • Bibliografie.doc
    • Cuprins.doc
    • Diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2004
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
54 pagini
Imagini extrase:
72 imagini
Nr cuvinte:
12 326 cuvinte
Nr caractere:
73 281 caractere
Marime:
72.84KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Medicină
Predat:
la facultate din Bucuresti
Materie:
Medicină
Sus!