Marketingul On-line

Previzualizare licența:

Extras din licența:

Societatea informationala este rezultatul celei mai spectaculoase schimbari a mediului ca urmare a rolului pe care informatia il joaca in societate. In cadrul acesteia, principalele forte care modifica peisajul activitatilor unei organizatii, ridica provocari ambitioase personalului si determina ca acestea sa adopte structuri mai flexibile si mai eficiente, cum ar fi digitalizarea informatiei, conectivitatea, globalizarea, progresul extraordinar al tehnologiei, aparitia noilor tipuri de intermediari si individualizarea ofertelor de piata, a mesajelor si a mijloacelor de comunicare ale firmelor.

Mi-am propus prin lucrarea de fata, sa identific tehnicile de folosire a Internetului in activitatile de marketing, precum si realizarea unei descrieri a stadiului actual al utilizarii resurselor on-line in domeniul comunicarii si prezentarea felului in care acestea pot fi aplicate in activitatile de marketing.

In prima parte a lucrarii "Marketingul on-line" este definit marketingul on-line, se prezinta istoria acestuia si sunt supuse atentei, rand pe rand, instrumentele specifice: publicitatea on-line, campanile de direct e-mail, crearea si utilizarea site-urilor web, aplicatiile de comert electronic, crearea si utilizarea grupurilor de discutii.

Al doilea capitol "Publicitatea on-line versus publicitatea traditionala" este destinat identificarii acelor trasaturi proprii ale publicitatii on-line ce-i ofera un statut la fel de important ca al oricarei alte ramuri, in ciuda scurtei perioade ce a trecut de la aparitia sa. Pentru aceasta, acest capitol va cauta sa evidentieze diferenta specifica ce individualizeaza publicitatea on-line atat sub forma unei comparatii cu mass-media traditionale, cat si prin prisma altor indicatori ce tin de costuri, cifra de afaceri, marketing, comunicare si design.

Publicitatea on-line este un subiect din ce in ce mai des intalnit in discutiile

marketerilor din piata. Internetul romanesc s-a impus ca un mediu stabil si care are deja importanta in peisajul media general. Daca acum cativa ani prezenta Web era ceva optional, in ziua de astazi a devenit un status-quo.

Astfel, capitolul trei ,,Publicitatea on-line in Romania" prezinta piata de marketing on-line din Romania, principalii producatori de publicitate on-line si care sunt mediile in care putem face publicitate on-line.

In ultimul capitol ,,Promovarea unui start-up si Internetul" am abordat publicitatea on-line, din punct de vedere al eficientei diferitelor modele de publicitate on-line, prin identificarea factorilor ce influenteaza impactul unei campanii.

Capitolul 1

Marketingul on-line - aspecte generale

1.1. Definitie

Marketingul on-line reprezinta o industrie globala aflata in plina perioada de

expansiune, care a concentrat in ultimii ani tactici si tehnologii tot mai sofisticate. Aria sa de investigare este larga, Internetul fiind utilizat pentru cercetari de piata, analiza mediului de afaceri, identificarea necesitatilor cumparatorilor din diverse zone ale lumii.

Situat la intersectia dintre marketing, economie si tehnologie, marketingul on-line s-a conturat ca un domeniu distinct de studiu si cercetare, amplu, divers si extrem de dinamic.

In spatiul virtual principiile de baza ale marketingului functioneaza ca in mediile traditionale, diferenta principala constand in necesitatea luarii in considerare atat a problemelor globale ale comerciantilor cat si a mediului electronic de desfasurare a afacerilor, avand ca suport Internetul. Abordarea cercetarilor de piata, locul si timpul comunicarii, formarea imaginii, directia de comunicare si interactivitatea sunt diferentele majore fata de marketingul traditional.

Asociatia Americana de Marketing defineste marketingul ca fiind "totalitatea proceselor de proiectare si executare a conceptiei de produs, de pret, de distributie si de promovare in vederea satisfacerii atat a indivizilor cat si a organizatiilor". Marketingul ii ofera consumatorului posibilitatea de a alege acel produs care il caracterizeaza cel mai bine iar companiei posibilitatea de a cunoaste preferintele consumatorului si a promovarii acestor noi produse care sa-i asigure o pozitie dominanta pe piata.

Intr-o astfel de acceptiune marketingul on-line este procesul construirii si mentinerii relatiilor cu clientii prin intermediul activitatilor on-line pentru a facilita schimbul de idei, produse si servicii in vederea obtinerii satisfactiei atat de cumparatori cat si de vanzatori.

Aceasta definitie pune in evidenta urmatoarele elemente majore:

- Activitatile de marketing on-line se desfasoara in mediul virtual. Prin definitie marketingul on-line implica toate activitatile on-line ce folosesc dialoguri interactive cu clientii;

- Marketingul on-line este orientat pe construirea si mentinerea de relatii cu clientii. Scopul marketingului on-line nu consta numai in crearea unei relatii de durata cu clientii ci mentinerea unui numar suficient de clienti fideli si loiali, atat prin servicii off-line cat si on-line;

- Acest nou concept este raportat atat la identificarea oportunitatilor de afaceri in spatiul virtual pentru ca ele sa devina profitabile cat si la identificarea necesitatilor consumatorilor si a nevoilor acestora. Nevoile clientilor sunt atinse prin intermediul schimburilor on-line in urma carora ambele parti trebuie sa obtina un profit;

- Marketingul on-line este un proces care se desfasoara in sapte etape: stabilirea planului strategic al intreprinderii, prospectarea pietei, formularea strategiei de marketing, studierea si modelarea comportamentului consumatorului, elaborarea programului de marketing, focalizarea pe segmentul de piata si evaluarea rezultatelor programelor de marketing ca intreg.

Marketingul on-line nu este conceptual diferit de marketingul clasic, dar cunoaste

modalitati diferite de expresie, precum si o dinamica fara precedent, reprezentand in acelasi timp o noua provocare pentru piata media si de publicitate. In primul rand marketingul on-line nu este doar un simplu proces sau tehnica de marketing, ci implica tehnologii mereu in schimbare. In al doilea rand, marketingul on-line incorporeaza tehnologii Internet pe care multi specialisti de marketing nu stiu cum sa le foloseasca. In al treilea rand, cei care sunt buni cunoscatori ai tehnologiei si le stapanesc fara probleme nu au destule cunostinte si/sau experienta de marketing.

Marketingul on-line presupune folosirea Internetului pentru a comunica direct, personalizat, interactiv si la distanta in vederea atingerii unor obiective de natura relationala sisau tranzactionala ale organizatiei.

1.2. Istoric

Inca de la aparitia publicitatii moderne, in urma cu mai bine de 70 de ani, profesionistii domeniului au recunoscut ca publicitatea este o reflectare directa a societatii la un anumit moment in timp. "Zi dupa zi, o radiografie a timpurilor noastre este surprinsa complet si plina de viata in reclame, in ziare si reviste" - spunea, pe la 1926, un flyer al unei agentii de publicitate. Azi, imaginea "timpurilor noastre" nu ar putea fi mai bine surprinsa decat pe ecranul unui computer, cu sunetul unui modem conectat in fundal.

Traim o epoca ce arde

Bibliografie:

Bacali, L - Promovarea marketingului in managementul romanesc, Editura Economica, Bucuresti, 1999

2. Barefoot, Coy - Revolutia comertului electronic, Editura Amaltea, Bucuresti, 2004

3. Chaffey, Dave - E-Business and E-commerce Management, Prentice Hall, Harlow, England, 2002

4. Clemente, P. - The State of the Net, McGraw-Hill, New York, 1998

5. Dragan, I.C.; Demetrescu, M.C. - Noul marketing in mileniul III, Editura Europa Nova, Bucuresti, 1998

6. Gabriela Grosseck - Marketing si comunicare pe Internet, Editura Lumen, Iasi, 2006

7. Gates, Bill - Afaceri cu viteza gandului, Editura Almatea, Bucuresti, 2000

8. Ghilic-Micu, Bogdan; Stoica, Marian - e-Activitatile in societatea informationala, Editura Economica, Bucuresti, 2002

9. Gralla, Preston - Cum functioneaza Internetul, Editura ALL, Bucuresti, 2003

10. Kotler, Philip - Managementul marketingului, Editura Teora, Bucuresti, 2005

11. Mihaita, Niculae - Metode cantitative in e-Marketing, Editura ASE, Bucuresti, 2004

12. Militaru, Gheorghe - Sisteme informatice in management, Editura ALL, Bucuresti, 2004

13. Niculescu, Elena - Marketing modern. Concepte, tehnici, strategii, Editura Polirom, Iasi, 2000

14. Popescu, Alin George - Webmarketing in Romania, Editura Teora, Bucuresti, 2003

15. Popescu, I.C. - Comunicarea in marketing, Editura Uranus, Bucuresti, 2001

16. Reedy, Joel; Schullo, Schauna - Electronic marketing, South-Western, Thomson Learning, Mason-Ohio, 2004

17. Stone, Bob; Jacobs, Rob - Metode de succes in marketingul direct, Editura ARC, Bucuresti, 2004

18. Stroud, D. - Internet strategies, Macmillan Press Ltd, Londra, 1998

19. Veghes-Ruff, Iulian; Grigore, Bogdan - Relatiile publice si publicitatea on-line, Editura Polirom, Iasi, 2003

20. Zait, A. - Elemente de marketing direct, Editura Economica, Bucuresti, 2000

Colectiile revistelor/ziarelor:

1. Biz - www.revistabiz.ro

2. Campaign - www.campaign.ro

3. Capital - www.capital.ro

4. Idei de afaceri - www.ideideafaceri.ro

5. PC World - www.pcworld.ro

6. Revista de Comunicare si Marketing in afaceri - www.markmedia.ro

7. Revistele on-line de publicitate IqAds - www.iqads.ro, AdAcademy.ro, AdPlayers.ro, Strategic.ro

8. Revista de Solutii Informatice pentru management - www.marketwatch.ro

9. Revista Industriilor Internet, New Media si Comunicatii - www.comunic.ro

10. The Economist - www.economist.com

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Marketingul On-line.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
98 pagini
Imagini extrase:
98 imagini
Nr cuvinte:
32 671 cuvinte
Nr caractere:
176 466 caractere
Marime:
776.32KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Marketing
Tag-uri:
produse, servicii, vanzari
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Profesorului:
Mustea Razvan
Sus!