Orientarea de marketing a activitatii unei firme are drept scop cunoasterea si anticiparea mutatiilor care au loc in mediul ei ambiant si, in special in cadrul componentei esentiale a acestui mediu - piata.
Marketingul permite orientarea activitatilor unei firme in functie de nevoile pietei, avand la baza un sistem informational care sesizeaza rapid orice schimbare a consumatorilor, cumparatorilor sau concurentei. Rapiditatea cu care firma se adapteaza la cerintele pietei reprezinta cheia succesului sau.
Pentru realizarea acestui scop au luat nastere cercetarile de marketing, care se bazeaza pe o serie de concepte, metode si tehnici de stiintifice de investigare, metodele si tehnicile oferite de statistica fiind o componenta esentiala a acestora.
Cercetarile de marketing sunt principalul tip de activitate prin care firma obtine datele necesare sistemului ei informational de marketing. Acestea utilizeaza instrumente statistice pentru colectarea si prelucrarea datelor, investigarea si analiza fenomenelor care intereseaza la un moment dat, avand drept scop procurarea informatiilor destinate rezolvarii problemelor de marketing ale organelor de decizie.
Prospectarea pietei este esentiala pentru: asigurarea desfacerii produselor pe piata interna si externa; fundamentarea programarii unei publicitati eficiente; obtinerea informatiilor privind satisfactia sau insatisfactia clientilor in privinta prestarii unor servicii; fundamentarea si justificarea micro si macroeconomica a investitiilor dar si pentru programarea microeconomica a profitabilitatii pe un orizont temporal intins.
Se poate afirma ca prospectarea pietei este vitala pentru bunul mers al activitatii desfasurate de orice agent economic.
Statistica joaca un rol foarte important in cadrul cercetarilor de marketing, instrumentele statistice intervenind in multe etape ale unei cercetari privind prospectarea pietei: in faza elaborarii programului de cercetare (cand datele sunt culese pe baza de sondaje) si in faza de analiza si interpretare a rezultatelor (cand instrumentele statistice sunt utilizate pentru fundamentarea deciziilor de marketing).
Lucrarea de fata isi propune cercetarea pietei tigarilor prin utilizarea unora dintre metodele si tehnicile infatisate anterior.
In primul capitol am analizat concurenta, notiuni generale despre concurenta si competitivitate, tipologia concurentei si a concurentilor, cercetarea concurentei - obuective si scop si instrumentele utilizate pentru analiza concurentei.
In cel de-al doilea capitol am prezentat compania British American Tobacco si am identificat principalii concurenti ai companiei.
Cel de-al treilea capitol al prezentei lucrari este un studiu de caz si anume ,,Cercetarea concurentei la compania British American Tobacco". Am urmarit prin intermediul acestui studiu de caz, daca British American Trobacco este o companie profitabila si modul in care este perceputa de catre oameni.
Lucrarea de fata contine un vast material teoretic dar si cateva aspecte practice.
CAPITOLUL I
CUNOASTEREA CONCURENTEI
1.1 Notiuni introductive despre concurenta si competitivitate
Concurenta reprezinta un fenomen deosebit de important pentru viata economica, dar si pentru viata sociala, deoarece ea reprezinta factorul motor care motiveaza, atat afacerile, cat si existenta oamenilor.
Concurenta este privita ca o rivalitate sau o intrecere intr-un anumit domeniu de
- Ann Sieg, Marketingul prin atractie, Editura Audiosfera, Bucuresti, 2012.
- Dictionarul explicativ al limbii romane, Editura Academiei, Bucuresti, 1975.
- Documente interne British American Tobacco, Ploiesti.
- Dumitru Porojan, Statistica si teoria sondajului, Editura Sansa, Bucuresti, 1993.
- Ilie Gavrila, Tatiana Gavrila, Competitivitate si mediu concurential. Promovarea si protejarea concurentei in Unuinea Europeana, Editura Economica, Bucuresti, 2008.
- Ioan Ciobanu, Management strategic, Editura Polirom, Iasi, 1998.
- Ioan Done, Probleme si provocari economice ale tranzitiei, Editura Universitatii Petrol - Gaze, Ploiesti, 2002.
- J.C. Dragan, M.C. Demetrescu, Noul marketing la inceputul mileniului III, Editura Europa Nova, Bucuresti, 1998.
- Niculae Mihaita, Metode cantitative in studiul pietei, Editura Economica, Bucuresti, 2008.
- Philip Kothler, Managementul marketingului, Editura Teora, Bucuresti, 1998.
- Stefan Prutianu, Bogdan Anastasiei, Tudor Jijie, Cercetarea de marketing. Studiul pietei pur si simplu. Editia a II-a, Editura Polirom, Bucuresti, 2005.
- Serbanescu Cosmin, Obreja Laura, Vuta Mariana, Alexandru Felicia, Dumitrescu Dalina, Mosteanu Tatiana, Preturi. Concurenta, Editura Universitara, Bucuresti, 2006.
- Septimiu Chelcea, Initiere in cercetarea sociologica, Editura Comunicare, 2004.
- Victor Manole, Mirela Stoian, Horia Dorobantu, Marketing, Cursuri in format digital.
Web
- http://www.bat.com/
- http://ro.wikipedia.org/wiki/British_American_Tobacco
- http://www.presaonline.com
- http://www.businessmagazin.ro
- http://www.pmi.com/marketpages/pages/market_en_ro.aspx
- http://en.wikipedia.org/wiki/Philip_Morris_USA
- http://ro.wikipedia.org/wiki/Japan_Tobacco
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.