Studiu privind schimbarea organizațională în domeniul militar

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

CAPITOLUL I. CONCEPTUL DE SCHIMBARE ORGANIZATIONALA .7
1.1. SCHIMBARE. SCHIMBARE ORGANIZATIONALA .7
1.1.1 Conceptul de schimbare organizationala .7
1.1.2 Provocarea schimbarii organizationale .7
1.2 ASPECTE ALE SCHIMBARII ORGANIZATIONALE .8
1.3 ABORDARI TEORETICE PRIVIND SCHIMBAREA .9
1.3.1 Problematica schimbarii .9
1.3.2. Perspective diverse in analiza schimbarii .10
CAPITOLUL II. MODELE DE SCHIMBARE ORGANIZATIONALA .14
2.1. MODELUL LUI LEWIN .14
2.2 MODELUL MOORHEAD - GRIFFIN AL PROCESULUI DE .17
SCHIMBARE CONTINUA .17
2.3 MODELUL SCHEIN DE SCHIMBARE A CULTURII .20
ORGANIZATIONALE .20
2.3.1 Etapa de infiintare si crestere a organizatiei .20
2.3.2 Etapa de dezvoltare a organizatiei .24
2.3.3 Etapa de maturitate si declin a organizatiei .26
2.4. MODELUL KUCZMARSKI DE SCHIMBARE A VALORILOR .30
ORGANIZATIONALE .30
CAPITOLUL III. MANAGEMENTUL SCHIMBARII ORGANIZATIONALE .37
3.1. DESCRIEREA PROCESULUI SCHIMBARILOR ORGANIZATIONALE .37
3.2 DECIZIA PRIVIND SCHIMBAREA .38
3.2.1 Schimbari strategice .38
3.2.2 Schimbarea tehnologica .39
3.2.3 Schimbarea structurala: cum sa se efectueze reorganizarea .39
3.2.4 Schimbarile de personal/conduita/culturale .41
3.3. IMPLEMENTAREA SCHIMBARII INTR-O ORGANIZATIE .41
3.3.1 Rezistenta la schimbare .41
3.3.2 Cauzele rezistentei la schimbare .44
3.3.3 Rolurile managerilor in schimbarea organizationala .49
CAPITOLUL IV. CAPABILITATILE ORGANIZATIONALE - PUNCT FOCAL AL SCHIMBARII ORGANIZATIEI MILITARE .53
4.1. DEFINIREA CONCEPTULUI DE CAPABILITATE .53
4.2. CAPABILITATILE PUNCT FOCAL AL SCHIMBARII .53
4.3. CAPABILITATILE SI SCHIMBAREA IN ORGANIZATIA .54
MILITARA .54
4.3.1 Evaluarea avantajului in cadrul competitiei .54
4.3.2 Schimbarea organizatiilor militare .56
4.3.3 Schimbarea armatelor pe parcursul istoriei .56
4.4 PROCESUL DE MANAGEMENT AL CAPABILITATILOR .57
4.5 CAPABILITY MATURITY MODEL .59
4.5.1 Structura CMM .60
4.5.2 Nivelele de maturitate .61
4.5.3 Zone cheie de proces .64
4.5.4 Cadru software pentru proces .65
4
STUDIU PRIVIND SCHIMBAREA ORGANIZATIONALA IN DOMENIUL MILITAR
CAPITOLUL V. MODELUL LUI LEWIN APLICAT ORGANIZATIEI MILITARE STUDIU DE CAZ: ACADEMIA FORTELOR TERESTRE .66
5.1 STAREA INITIALA .66
5.2 DEZGHETAREA .66
5.3 SCHIMBAREA .68
5.4. REINGHETAREA .70
5.5. STAREA FINALA .73
CONCLUZII SI PROPUNERI .74
BIBLIOGRAFIE .76

Extras din licența:

Mediul in care traim si lumea in general au devenit din ce in ce mai dinamice iar schimbarile de diferite naturi se succed cu o viteza relativ ridicata. Organizatiile nu fac nici ele exceptie.Ele sunt obligate in numele adaptarii la mediu si al obtinerii performantei sa produca anumite schimbari interne, schimbari planificate si fundamentate teoretic.

Lucrarea de fata isi propune o radiografie a unor aspecte teoretice legate de schimbarea organizationala finalizata cu aplicarea unui model teoretic schimbarilor profunde care au avut loc in Academia Fortelor Terestre.

Lucrarea se structureaza pe 5 capitole, dupa cum urmeaza:

Capitolul 1 intitulat ,,Notiuni introductive privind schimbarea organizationala ", prezinta o scurta explicatie a conceptului de schimbare organizationala, a unor factori care o determina precum si o serie de abordari teoretice ale schimbarii.

In capitolul 2 intitulat ,,Modele de schimbare organizationala " se prezinta patru modele de schimbare organizationala, modele relevante care pot ajuta o organizatie in problematica schimbarii. Acestea sunt reprezentate de modelul lui Lewin, modelul Modelul Moorhead - Griffin, modelul Modelul Schein si modelul Kuczmarski.

Capitolul 3 intitulat ,,Managementul schimbarii organizationale" contine o descriere a procesului schimbarilor organizationale si prezentarea unor modalitati de abordare a schimbarii organizationale si implementarea schimbarii. De asemenea in acest capitol este tratata si problematica rezistentei la schimbare.

Capitolul 4 se numeste ,,Capabilitatile organizationale - punct focal al schimbarii organizatiei militare" si vizeaza rolul capabilitatilor in problematica schimbarii. De asmenea contine prezentarea unui model util - Capability Maturity Model - pentru evaluarea capabilitatilor organizatiei.

Capitolul 5 reprezinta partea aplicativa a lucrarii si consta intr-un studiu de caz referitor la anumite schimbari ce au avut loc in Academia Fortelor Terestre, aplicatie bazata pe modelul lui Lewin. In ultima parte a lucrarii sunt prezentate succint cateva concluzii si contributii personale referitoare la problematica lucrarii de licenta.

6

STUDIU PRIVIND SCHIMBAREA ORGANIZATIONALA IN DOMENIUL MILITAR

CAPITOLUL 1. CONCEPTUL DE SCHIMBARE ORGANIZATIONALA

1.1 Schimbare. Schimbare organizationala

1.2 Aspecte ale schimbarii organizationale

1.3 Abordari teoretice privind schimbarea

Mediul in care traim si lumea in general au devenit din ce in ce mai dinamice iar schimbarile de diferite naturi se succed cu o viteza relativ ridicata.Organizatiile nu fac nici ele exceptie.Ele sunt obligate in numele adaptarii la mediu si al obtinerii performantei sa produca anumite schimbari interne, schimbari planificate si fundamentate teoretic.

1.1. SCHIMBARE. SCHIMBARE ORGANIZATIONALA

1.1.1 Conceptul de schimbare organizationala

In mod normal conceptul de schimbare organizationala vizeaza o schimbare de amploare la nivelul intregii organizatii diferita de schimbari la nivel mic precum inlocuirea unei persoane, modificarea unui program, etc.

Exemple de schimbari organizationale pot fi schimbari in misiunea organizatiei, restructurari majore sau redimensionarea organizatiei. Adesea acest termen desemneaza o reorientare fundamentala si radicala in modul in care organizatia opereaza.

1.1.2 Provocarea schimbarii organizationale

Impulsul pentru schimbare poate varia. In anumite cazuri, schimbarea este stimulata de deteriorarea rapida a pozitiei unei organizatii in cadrul competitiei, rezultata din schimbari neprevazute si neasteptate in mediul in care se desfasoara competitia sau de ritmuri ale schimbarii necunoscute pana la un moment dat.

In alte cazuri, schimbarea reprezinta o oportunitate condusa si generata de dorinta de a crea sau intari avantajul in cadrul competitiei prin exploatarea unor tehnologii noi sau in curs de aparitie. Aceasta necesita, deseori, schimbari organizationale, procesuale sau la nivelul oamenilor. In cazul a ceea ce deseori

7

STUDIU PRIVIND SCHIMBAREA ORGANIZATIONALA IN DOMENIUL MILITAR

denumim afaceri ciclice, conducerea sau managementul constant deficitare pot cauza deteriorarea pozitiei unei firme in cadrul competitiei intr-o asemenea masura, incat perspectiva schimbarii poate deveni necesara pentru a recupera avantajul detinut anterior.

1.2 ASPECTE ALE SCHIMBARII ORGANIZATIONALE

Pentru a realiza o schimbare eficienta organizatia trebuie sa ia in calcul patru aspecte majore: cadrul geostrategic( contextul pentru schimbare), finalitatile(scopurile organizatiei), caile (metodele pe care organizatia le foloseste pentru a atinge acele finalitati) si mijloacele (resursele folosite pentru a pune in aplicare caile). Aceasta abordare sub forma contextului, finalitatilor, cailor si mijloacelor asigura o abordare coerenta si holistica privind schimbarea unei organizatii. Fara aceste elemente o organizatie nu se schimba cu adevarat.

Contextul asigura scopul pentru schimbarile care urmeaza sa aiba loc.Un anumit cadru geostrategic, o tehnologie sau metoda noua pot cere o schimbare inovativa. Pentru Romania de exemplu, cadrul geostrategic s-a schimbat mult in repetate randuri prin iesirea din sfera de influenta comunista in 1989, si admiterea ei in NATO si in Uniunea Europeana.

De obicei organizatiile nu dispun de luxul de a a-si stabili singure cadrul strategic dar pot sa isi aleaga singure reactia la schimbarea contextuala. Odata ce contextul este determinat sunt disponibile trei abordari. Aceste abordari ale prin care se realizeaza schimbarea care lucreza cu finalitatile ( scopuri sau produse), cai (metode) sau mijloace (tehnologii si resurse), presupun transformarea obiectivelor organizatiei ( focalizarea pe finalitati) reproiectarea metodelor sale (focalizarea pe cai) sau restructurarea sau redimensionarea tehnologiilor si resurselor (focalizarea pe mijloace).

Focalizare strategica

Focalizare secundara

Focalizare tertiara

Finalitati

Cai

Means

Reengineering

Cai

Mijloace

Restructurarea

Mijloace

Tabel 1. Focalizarea pe schimbare organizationala

Transformarea este cea mai cuprinzatoare abordare. Pentru a produce transformari intr-o organizatie trebuie observat produsul final si trebuie sa existe dispozitia pentru a executa schimbari majore in functiile (care sunt legate de

8

STUDIU PRIVIND SCHIMBAREA ORGANIZATIONALA IN DOMENIUL MILITAR

produsul final ) si structura organizationala. Organizatia poate adauga, scoate sau modifica functii , de asemenea in mod necesar va mofica resursele si mijloacele dar accentul va ramane pe finalitati sau pe obiectivele organizatiei.

A doua abordare pentru a schimba o organizatie este reengineeringul. Acest proces ia in calcul caile si mijloacele dar nu vizeaza obiectivele sau finalitatile. In timpul acestui proces sunt vizate cerintele functionale prin stabilirea functiilor specifice organizatiei si modificarea astructurii organizationale. Metodele utilizate de reengineering presupun implementarea schimbarilor doctrinare si modificarea sistemelor din cadrul unei organizatii. Aceste actiuni pot duce la reducerea unor anumite functii ale organizatiei si la cresterea importanttei altor functii si structuri.In mod normal reengineeringul nu presupunee schimbari in caile sau metodele folosite ci si modificari in resurse si mijloace.

A treia abordare este restructurarea si redimensionarea. Prin acest proces se incearca realizarea mai multor lucruri folosindu-se mai putine resurse tehnologia fiind folosita ca multiplicator de forte. Restructurarea organizatiei rareori reexamineaza functiile organizatiei in schimb prin ea se urmareste sporirea eficientei in structura organizationala prin consolidarea acestor functii si prin personal. O capcana a acestei abordari este aceea ca organizatiile au tendinta de a face " putin cu putin " astfel de multe ori pierzandu-si din eficienta.

1.3 ABORDARI TEORETICE PRIVIND SCHIMBAREA

1.3.1 Problematica schimbarii

Schimbarea este strans legata de teoriile privind raportul organizatiei cu mediul, natura strategiilor, modul de abordare a actiunii si deciziei umane etc.

Teoriile bazate pe schimbarea produsa ca raspuns la actiunile mediului (a se vedea acest capitol), cum ar fi ecologia populatiei si dependenta de resurse, dau schimbarii caracterul unor actiuni rationale, dar nu ca urmare a deciziilor individuale, ci ca urmare a rivalitatilor de pe piata.

In lucrarea sa ,,When Giants Learn to Dance" (1989), Kanter prezinta cerintele noilor organizatii (postindustriale) fata de schimbare:

- a invata a actiona fara ,,sprijinul" ierarhiei;

- a sti sa intri in concurenta intr-un mod care favorizeaza cooperarea;

- a actiona respectand cele mai mari exigente etice;

- a da dovada de umilinta;

- a te concentra asupra proceselor de realizare a lucrurilor;

- a fi polivalent si ambitios, a degaja sinergiile;

Bibliografie:

1.Oscar,Hoffman., Sociologia organizatiilor, Bucuresti, Ed. Economica.

2.Mircea Popa, Constantin Trocan, Ghita Barsan, Nicolae Moro, Ion Iacovescu., Capabilitati ale fortelor de sprijin, Sibiu, Ed. Academiei Fortelor Terestre, 2006

3.Androniceanu Armenia., Managementul Schimbarilor , Bucuresti, Ed. All Educational, 1998

4.Raymond Boudon., Tratat de sociologie, Bucuresti, Regia Autonoma " Monitorul Oficial", 1997

5. Claudiu Niculae, Schimbarea Organizatiei Militare- o perspectiva (neo)institutionalista, Bucuresti, Ed. Tritonic, 2004

6. Deetz Stanley H., Democracy in an Age of Corporate Colonization, State University of New York Press, New York, 1992

7. Hatch Mary Jo, Organization Theory, Oxford University Press Inc., New York, 1997

8. Foucault Michel, Trebuie sa aparam societatea, Editura Univers, Bucuresti, 2000

9. Knowledge and Learning. Towards a Learning Europe, Joint Research Center, European mnission, Seville, 1999

10. 1 Lewin, K., Field Theory in Social Science, New York, Harper & Row, 1997

11. Moorhead, G., Griffin, R., Organizational Behaviour, Boston, Houghon Mifflin, 1998

12. Schein, E.: Organizational Culture and Leadership, San Francisco, Jossey-Bass Inc., Publishers, 1992

13. S.S. Kuczmarski: Values Based Leadership, Prentice Hall Inc., Eaglewood Cliffs, 1995

14.Strategia de transformare a Armatei Romaniei 2007

15.Le Saget M. : Managerul intuitiv-o noua forta, Bucuresti, Editura Economica, 1999.

16. Jhons Gary, Comportament organizational, Bucuresti, Editura Codex, 2006

17. Strategia de transformare a armatei romane-2006

18.www.wikipedia.org

19. www.change-management.com

20.www.nato.int

21.www.acm.org

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studiu privind schimbarea organizationala in domeniul militar.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
74 pagini
Imagini extrase:
74 imagini
Nr cuvinte:
25 260 cuvinte
Nr caractere:
145 398 caractere
Marime:
667.87KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Management
Tag-uri:
organizare, militari
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!