Aspectele modernității limbii în operele lui Costache Negruzzi

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

1 EPOCA PASOPTISTA SUB SEMNUL INCEPUTULUI DE DRUM
2 RECEPTAREA CRITICA A PROZEI LUI COSTACHE NEGRUZZI
3 UNIVERSUL OPEREI LUI C. NEGRUZZI
4 MODERNITATEA PROZEI LUI COSTACHE NEGRUZZI
5 MODERNITATEA LIMBII LUI C. NEGRUZZI
6 NOTE
7 BIBLIOGRAFIE

Extras din licența:

Literatura romana moderna isi are radacinile in secolul al XIX-lea, perioada avand ca limite politico conventionale, pe de o parte miscarea lui Tudor Vladimirescu (1821) sau tratatul de pace de la Adrianopol (1829) si pe de alta parte Unirea Principatelor (1859). In evolutia literaturii romane incepe sa se distinga o noua epoca, cu trasaturi specifice, bine precizate, denumita in mod curent si generic epoca pasoptista. Ceea ce caracterizeaza aceasta perioada, spre deosebire de altele care nu reproduceau etapele dezvoltarii social politice, este tocmai aceasta legatura indisolubila dintre activitatea de creatie si desfasurarile concrete ale istoriei: Niciodata, mai mult decat la 1848, scrisul nu a urmarit teluri mai tangibile, inspirate nemijlocit din framantarile luptei de emancipare nationala si sociala a poporului roman, nu si-apermis mai putine evadari in sfera gratuitatii si n-a fost in mai mare masura conceput ca instrument de propaganda si militantism politic 1. Pentru romani, pasoptismul inseamna o noua intemeiere vizionara, idealista, dar si obiectiv realista, adica o orientare spre vest a societatii si civilizatiei romane, o constientizare a unui destin istoric.

Pasoptismul a fost prezent in Europa in foarte multe tari. Mai putin in Olanda, Belgia, tarile Scandinave, unde nu erau tensiuni sociale foarte puternice, iar clasa dirigenta trecuse la reforme de tip liberal si Elvetia, Rusia, datorita intaririi regimului federal si respectiv a duritatii Imperiului Romanovilor. A fost prezent insa pretutindeni, unde erau contradictii sociale, politice, unde erau mentalitti in stare de transformare. Astfel de context a fost deci prezent si in Tarile Romane.

Pentru romani, pasoptismul a aparut ca o stare din care ei se revendica pentru toata constructia lor istorica din epoca moderna si contemporana in diferite tari europene.

Anul 1848 se incarca de modernitate prin intermediul a doua trasaturi: in primul rand nationalismul care se manifesta atunci era deschis, el inscriindu-se intr-o perspectiva europeana si proclamand fraternitatea popoarelor. In al doilea rand, ideea de natiune este la 1848 foarte strans legata de democratie si doar mult mai tarziu se va produce fractura, ce va conduce sentimentul national la identificarea cu valorile reactiunii si ale regimurilor totalitare.

Programul de la 1848, proclama dreptul si libertatea individului, invoca separarea puterilor in stat, respectul pentru persoane, proprietate si pentru spiritul initiativei economice.

Pasoptismul a propus aducerea Occidentului la malurile Dunarii; o propunere cam abrupta si neanuntata Datorita apartenentei la formatiuni statale deosebite, prezentand particularitati proprii de dezvoltare, situatia Tarilor Romane este diferita in aceasta perioada. In Muntenia si Moldova, dupa miscarea lui Tudor Vladimirescu si pacea de la Adrianopol, care consfinteste libertatea comertului in Marea Neagra si limiteaza monopolul turcesc, are loc o scelerare de ritm a evolutiei ...

Bibliografie:

VIANU T. - "ARTA PROZATORILOR ROMANI" - EDITURA MINERVA, BUCURESTI, 1967, VOL. 1

NEGRUZZI C. - "PAGINI ALESE" - EDITURA ALBATROS, BUCURESTI, 1976

ZACIU MIRCEA - "SCRIITORI ROMANI" - EDITURA STIINTIFICA, BUCURESTI, 1978

LOVINESCU E. - "C. NEGRUZZI VIATA SI OPERA LUI" - EDITURA MINERVA, BUCURESTI, 1983

IORGA N. - "ISTORIA LITERATURII ROMANESTI IN VEACUL ALXIX-LEA, DE LA 1821 INAINTE" - EDITURA MINERVA, BUCURESTI, 1983, VOL.2

CALINESCU G. - "ISTORIA LITERATURII ROMANE DE LA ORIGINI PANA IN PREZENT" - EDITURA CARTEA ROMANEASCA, BUCURESTI, 1998

CIOCULESCU S., STREINU VL., VIANU T. - "ISTORIA LITERATURII ROMANE MODERNE" - EDITURA DIDACTICA SI PEDAGOGICA, BUCURESTI, 1971

POPOVICI D. - "ROMANTISMUL ROMANESC" - EDITURA TINERETULUI, BUCURESTI, 1973

PACURARIU D. - "CLASICISMUL ROMANESC" - EDITURA MINERVA, BUCURESTI, 1971

LOVINESCU E. - "C. NEGRUZZI VIATA SI OPERA LUI" - EDITURA MINERVA, BUCURESTI, 1983

PIRU ALEXANDRU - "PERMANENTE ROMANESTI" - EDITURA CARTEA ROMANEASCA, BUCURESTI, 1976

VIANU TUDOR - "ARTA PROZATORILOR ROMANI" - EDITURA ALBATROS, BUCURESTI, 1977

MANOLESCU NICOLAE - "ISTORIA CRITICA A LITERATURII ROMANE" - EDITURA MINERVA, BUCURESTI, 1990

"C.NEGRUZZI INTERPRETAT DE" - EDITURA UNIVERS, BUCURESTI, 1981

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aspectele modernitatii limbii in operele lui Costache Negruzzi
    • Bibliografie.doc
    • Cuprins.doc
    • Diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2008
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
46 pagini
Imagini extrase:
63 imagini
Nr cuvinte:
20 086 cuvinte
Nr caractere:
99 813 caractere
Marime:
73.01KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Litere
Predat:
la facultate din Bucuresti
Materie:
Litere
Sus!