Consecințele uniatiei din Transilvania

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

1 INTRODUCERE
2 EVENIMENTELE ISTORICE INAINTE DE DEZBINAREA BISERICII ORTODOXE DIN TRANSILVANIA SI INCERCARILE DE UNIRE
2.1 SITUATIA ROMANILOR DIN TRANSILVANIA LA SFARSITUL SECOLULUI AL XVII-LEA SI INCEPUTUL SECOLULUI AL XVIII-LEA
2.2 INCEPUTURILE UNIATIEI
2.3 ACTUL DE UNIRE DIN ANUL 1697- 10 IUNIE
2.4 ATITUDINEA ECHIVOCA A MITROPOLITULUI ATANASIE
2.5 LUPTA ROMANILOR ORTODOCSI DIN TRANSILVANIA IMPOTRIVA UNIATIEI
3 CONCLUZII

Extras din licența:

EVENIMENTELE ISTORICE INAINTE DE DEZBINAREA BISERICII ORTODOXE DIN TRANSILVANIA SI INCERCARILE DE UNIRE Dupa schisma de la 1054, in decursul istoriei au avut loc numeroase incercari de unire a celor doua Biserici, incercari determinate mai mult de motive politico-militare si mai putin religioase, in sensul ca bizantinii ortodocsi amenintati de puterea crescanda a turcilor otomani si de inaintarea lor in Europa si schisma din 1054 au atacat granitele bizantine ocupand o mare parte din tinuturile Asiei Mici. Desi inaintarea turcilor a putut fi oprita cateva secole vanitatea si dorinta lor de cucerire coroborate cu slabiciunile Imperiului bizantin i-au facut pe turci un pericol permanent pentru aceasta.

Incercari de unire s-au facut si din interese politice: fie cel al imparatilor Comneni de a obtine si coroana Imperiului german, cu care papii secolului al XII-lea erau in grele conflicte; fie cel al imparatilor greci de la Niceea de a recuceri Bizantul ocupat de latini in urma cruciadei a IV-a din anul 1204; fie motivul celor din urma imparati bizantini de a obtine sprijinul Occidentului in lupta impotriva turcilor care ajunsesera la portile Constantinopolului.

In acest sens pana la caderea Constantinopolului in mai 1453 au avut loc cateva uniri formale, partiale, cele mai insemnate fiind cele de la Lyon (6 iulie 1274) si de la Ferrara-Florenta (1438-1439), toate acestea dovedind ineficienta si zadarnicirea lor.

Toate aceste tratative si incercari de unire au luat sfarsit in anul 1453, data care marcheaza caderea Bizantului si incetarea lui ca entitate politica in istorie.

Trebuie sa spunem ca intre latinizarea Bisericii si stapanirea turceasca, bizantinii au preferat pe cea din urma, socotind pericolul politic mai mic decat cel religios. Au strigat ca: Vor vedea mai bucurosi turbanul turcesc decat palaria de cardinal in Constantinopol. Si au intrat sub stapanire necrestina cu un mare resentiment impotriva Apusului si indeosebi a papei, care timp de patru secole speculase nefericirea grecilor.

Singurele uniri pe care au reusit sa le realizeze papalitatea, au fost cele facute cu sprijinul politic al statului in tarile cu populatie ortodoxa, aceasta (populatia ortodoxa) traind sub regim de persecutie si in stare de teroare si mizerie.

In aceste conditii, o parte a credinciosilor si preotilor din Ucraina au acceptat in 1596 la Brest-Litovsk, unirea cu Biserica Romei, act conceput si organizat prin abuz si fals, asa cum se va intampla un secol mai tarziu si cu romanii din Transilvania.

Astfel, spre deosebire de toate religiile si de toate confesiunile crestine, uniatismul nu s-a nascut dintr-o aderare a unor mase de oameni la o conceptie religioasa, deosebita de cea pe care au avut-o inainte, care sa aduca o schimbare si o imbunatatire a vietii lor spirituale, ci uniatismul a fost rezultatul unei indelungate actiuni de violentare a constiintei religioase a poporului roman din Ardeal, care, supus unei infernale propagande catolice, a acceptat o ...

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Consecintele uniatiei din Transilvania
    • Cuprins.doc
    • Diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2008
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
28 pagini
Imagini extrase:
55 imagini
Nr cuvinte:
11 305 cuvinte
Nr caractere:
53 995 caractere
Marime:
44.60KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Istorie Universală
Predat:
la facultate din Bucuresti
Materie:
Istorie Universală
Sus!