Tehnologia de Obținere a Vinului Alb Demidulce

Previzualizare licența:

Extras din licența:

Tehnologia vinului sau oenologia este stiinta care se ocupa cu studiul proceselor fizico-chimice si tehnologice, utilizarea la prepararea, stabilizarea, maturarea si valorificarea superioara.

Oenologia este o stiinta complexa care implica vaste cunostinte de ampelografie, viticultura, biotehnologie, microbiologie, tehnologie mecanica s.a., incepand cu structura strugurilor, vinificatia primara, fermentarea mustului, conditionarea, stabilizarea si invechirea vinurilor. Aceasta stiinta este coordonata de un oficiu international, iar in mai multe tari producatoare, functioneaza academii ale vinului.

Principalele obiective ale eonologiei sunt:

- cunoasterea dinamicii proceselor chimice care au loc in decursul dezvoltarii si maturarii strugurilor;

- cunoasterea proceselor fizice, biochimice si microbiologice care au loc la transformarea mustului in vin;

- cunoasterea proceselor care au loc la formarea, maturarea si invechirea vinurilor.

Stiinta care se ocupa cu studiul strugurelui ca materie prima pentru transformarea lui intr-un produs oarecare, se numeste uvologie (uvo = strugure si logos = vorbire). Ea intregeste studiul ampelografic al soiurilor precizand partile componente ale strugurelui, raporturile cantitative si valorice care exista intre acestea si compozitia lor chimica.

Din acest punct de vedere, uvologia are foarte mare importanta intrucat cu ajutorul ei se poate stabili in mod stiintific, pentru fiecare soi, directia de folosinta cea mai adecvata (struguri de masa, pentru stafide sau struguri pentru vin) in care se pot realiza produse de buna calitate si cu eficienta economica maxima. De asemenea, caracterizarea uvologica ajuta la asocierea soiurilor in sortimente tehnologice si ingaduie oenologului sa stabileasca cele mai corespunzatoare scheme tehnologice de prelucrare a strugurilor in vederea obtinerii unor categorii si tipuri de vin sau a altor produse pe baza de struguri, must si vin. In fine, uvologia permite sa se compare indicii cantitativi si calitativi ai produsului finit cu cei ai materiei prime din care a provenit, asigurand astfel posibilitatea exercitarii unui control riguros asupra procesului de productie.

Schema tehnologica utilizata, trebuie astfel aleasa, incat sa scoata in evidenta, toate particularitatile soiului folosit ca materie prima si la obtinerea produsului finit. [1],[4].

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tehnologia de Obtinere a Vinului Alb Demidulce.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
35 pagini
Imagini extrase:
35 imagini
Nr cuvinte:
6 337 cuvinte
Nr caractere:
36 531 caractere
Marime:
65.07KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Industria Alimentară
Tag-uri:
tehnologie, vinul alb
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!