Studiu de caz privind pedogeografia luncii fluviilor

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

1 INTRODUCERE
1.1 ASEZARE GEOGRAFICA, LIMITE SI ISTORICUL CERCETARILOR
1.2 DATE GEOLOGICE SI MATERIALE PARENTALE DE SOL
1.3 RELIEFUL
1.4 CLIMA
1.5 DATE HIDROGRAFICE, HIDROLOGICE SI HIDROGEOLOGICE
1.6 VEGETATIA SI FAUNA
1.7 INVELISUL DE SOL
1.8 GRUPAREA TERENURILOR DUPA PRETABILITATEA LA ARABIL
1.9 UTILIZAREA TERENURILOR
1.10 CERINTE SI MASURI AGROPEDOAMELIORATIVE
2 CONCLUZII
3 BIBLIOGRAFIE

Extras din licența:

Valea Dunarii in sectorul ei romanesc s-a bucurat de o atentie deosebita din partea cercetatorilor, numeroase fiind studiile si lucrarile elaborate pana in prezent. Lucrarea de fata se ocupa de un tronson din lunca sa si incadreaza in categoria studiilor de geografie fizica regionala. Ea cuprinde rezultatele cercetarilor noastre de teren si a documentatiei din literatura de specialitate.

La realizarea sa, de un mare ajutor ne-au fost studiile de geologie, geomorfologie si pedologie intreprinse de Gr. Posea, Gh. Niculescu, M. Parichi, Anca-Luiza Stanila, Marcela Jalba si G. Cozos. Au mai fost consultate numeroase lucrari de specialitate apartinand lui N. Popp, Gh. M. Murgaci, I.

P. Voitesti la care se adauga importantul studiu privind Valea Dunarii realizat de un colectiv de cercetatori din Institutul de Geografie al Academiei Romane.

Lucrarea este structurata pe 9 capitole. In primele capitole sunt prezentate o serie de date cu privire la alcatuirea geografica, relief, clima, hidrografie si vegetatie. Cel mai important capitol este cel referitor la invelisul de sol al luncii.

Lunca Dunarii este cea mai importanta lunca de pe teritoriul tarii noastre datorita vastitatii dimensiunilor ei si a importantei sale economice. Asezata intre Campia Romana si Platforma Bulgara, dominata de un sistem de mai multe terase, Lunca Dunarii este una din regiunile cele mai tinere din Romania si este dezvoltata indeosebi pe malul stang al fluviului.

Dotata cu insusiri fizico-geografice proprii ea se diferentiaza net de regiunile naturale adiacente nu numai prin microrelieful ei, avand cute apropiate de cutele Dunarii dar si prin vegetatia specifica si are un climat propriu.

Fiind un teren in cea mai mare parte inundabil in conditii naturale, lunca este acoperita la suprafata de un strat de grosimi variabile de aluviuni.

Sub aspect litologic, hidrologic si datorita hidromorfismului solurilorLunca Dunarii nu poate fi confundata cu nici o alta regiune asemanatoare.

1. 1 Asezarea geografica Teritoriul studiat corespunde luncii Calarasului si este situat in sud-estul Romaniei; reprezentand un sector alLuncii Dunarii inainte de bifurcarea de la Calarasi.

In ceea ce priveste pozitia matematica a sectorului de lunca in limitele sale se intersecteaza paralela de 44o10 si meridianul de 27o. Din punct de vedere administrativ teritoriul studiat se situeaza in sudul judetului Calarasi (fig. 1). 1. 2 Limite Lunca Calarasului se desfasoara sub forma unei fasii cand mai inguste cand mai largi paralela cu Dunarea incepand din dreptul localitatii Manastirea pana in dreptul orasului Calarasi.

In vest atinge latimi de 6 kilometri dar mergand spre est se largeste ajungand la dimensiuni de 12-13 kilometri. Lunca Calarasului este delimitata clar de unitatile invecinate.

Limita nordica In nord lunca Calarasului se invecineaza cu Baraganul de Sud. Contactul cu Campia Baraganului de Sud propriu-zis se face prin intermediul unui nivel de terasa (Calarasi) cu altitudini relative de 10-23 metri. ...

Bibliografie:

BADEA L. - "LUNCA SI PROBLEMELE EI PRACTICE" - REVISTA NATURA, VOL. V, 3, PAG. 38 - 45, BUCURESTI, 1953

BADEA L. - "MODIFICARI MORFOLOGICE IN ALBIA DUNARII INTRE DROBETA - TURNU - SEVERIN SI TURNU - MAGURELE" - REVISTA NATURA, S. GEOGR - GEOL, VOL. XIX, 2, PAG. 44 - 51, BUCURESTI, 1967

COSTESCU PAG. - "DATE HIDROLOGICE ASUPRA FLUVIULUI DUNAREA" - METEOROLOGIA, HIDROLOGIA, NR. 2, 1956

LITEANU E. - "GEOLOGIA SI HIDROGEOLOGIA TINUTULUI DUNARII DINTRE ARGES SI IALOMITA" - COM. GEOL. ST. TEHN. SI ECON. , SERIA E, HIDROGEOLOGIE, NR. 2, 1956

MAIANU AL. - "CERCETARI ASUPRA SALINIZARII SECUNDARE A UNOR SOLURI INDIGUITE SI IRIGATE DIN LUNCA DUNARII" - I. C. C. A. , ANAL. , VOL. XXX, 1962

PARASCHIV S. - "SUR LEVOLUTION PALEOGEOMORPHOLOGIQUE DE LA PLAINE ROUMAINE" - REV. ROUM. DE GEOL. GEOPH. GEOGR. , SERIE DE GEOGR. , AN X, 1966

PARICHI M. - "PEDOGEOGRAFIE CU NOTIUNI DE PEDOLOGIE" - EDITURA FUNDATIEI "ROMANIA DE MAINE", BUCURESTI, 1999

POPP N. - "FORMAREA CAMPIEI ROMANE", - BUCURESTI, 1947

POPP N. - "CONDITIILE GEOMORFOLOGICE, LITOLOGICE SI HIDROGEOLOGICE IN LEGATURA CU FORMAREA SOLURILOR DIN LUNCA SI DELTA DUNARII" - LUCRARILE CONFERINTEI NATIONALE DE STIINTA SOLULUI, BUCURESTI, 1970

POSEA GR. - "GEOMORFOLOGIA ROMANIEI" - EDITURA FUNDATIEI "ROMANIA DE MAINE", 2000

POSEA GR. - "GEOGRAFIA FIZICA A ROMANIEI" - EDITURA FUNDATIEI "ROMANIA DE MAINE", VOL. I SI II, 2004

PROTOPOPESCU - PACHE EM. - "CERCETARI AGRO - GEOLOGICE IN CAMPIA ROMANA DINTRE VALEA MOSTISTEI SI OLT" - D. S. INST. GEOL. ROM. , VOL. I, 1923

STANILA A. L. , PARICHI M. - "SOLURILE ROMANIEI" - EDITURA FUNDATIEI "ROMANIA DE MAINE", 2003

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studiu de caz privind pedogeografia luncii fluviilor
    • Bibliografie.doc
    • Cuprins.doc
    • Diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2005
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
53 pagini
Imagini extrase:
65 imagini
Nr cuvinte:
12 545 cuvinte
Nr caractere:
67 132 caractere
Marime:
5.77MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate din Bucuresti
Materie:
Geografie
Sus!