Efectele traficului rutier asupra mediului

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

1 INTRODUCERE. MOTIVATIA ALEGERII TEMEI REFERATULUI
2 INFLUENTA SI AGRESIUNEA TRAFICULUI RUTIER IN PERTURBAREA ECHILIBRULUI AMBIENTAL
3 POLUAREA ATMOSFEREI PROVOCATA DE TRAFICUL RUTIER. EMISIA DE POLUANTI IN ATMOSFERA
4 BENZINA FARA PLUMB VS BENZINA CU PLUMB
5 AUTOMOBILUL PRIETEN SAU DUSMAN
6 SURSE DE ENERGIE PENTRU AUTOMOBILE
7 CONCLUZII SI SOLUTII PENTRU DIMINUAREA IMPACTULUI ASUPRA MEDIULUI

Extras din licența:

Activitatea omului, orientata spre valorificarea resurselor naturale, a afectat intotdeauna starea factorilor de mediu. In trecut, interventia omului in modificarea conditiilor de mediu era redusa si nu lasa urme datorita capacitatii de regenerare a naturii. In ultimul secol, secolul dezvoltarii explozive a tuturor activitatilor umane, interventia omului a depasit pragurile limita de regenerare a naturii, ducand la poluarea, chiar degradarea ireversibila, a factorilor de mediu si punand in pericol insasi viata si umanitatea.

Depasirea limitelor admisibile ale poluarii a generat ingrijorari si a condus la determinarea impactului pe care diferitele activitati umane le au asupra mediului O sursa importanta de poluare a aerului o constituie mijloacele de transport. In aceasta categorie intra: autovehiculele, locomotivele, vapoarele, avioanele etc.

Cea mai mare pondere de gaze ce polueaza aerul provine insa de la autovehicule, datorita in primul rand numarului foarte mare al acestora. In numai o jumatate de secol (1930-1980), de cand au inceput sa se foloseasca, numarul lor s-a inzecit, ajungand ca, in SUA, numarul lor sa ajunga unul la doua persoane. In Los Angeles numarul lor este de unul pentru fiecare persoana. Cum majoritatea autovehiculelor sunt concentrate in zonele urbane (93 % in SUA) se poate intelege rolul lor deosebit de important in poluarea oraselor (tot in SUA s-au evaluat 76, 6x106 t/an substante toxice ce ajung in atmosfera). Indiferent de tipul motorului autovehiculele polueaza aerul cu oxizi de carbon si de azot, hidrocarburi nearse, oxizi de sulf, aldehide, plumb, azbest, funingine etc.

Daca am reveni astazi la tractiunea animala, atmosfera oraselor ar deveni nepoluata; dar pentru a inlocui caii putere cu caii fizici care sa asigure tractiunea, poluarea produsa de grajduri ar fi ingrijoratoare. In ultimii 30 de ani s-au intensificat preocuparile privind imbunatatirea calitatii aerului prin diminuarea poluarii produse de motoarele autovehiculelor. In prezent vehiculele polueaza de 8-10 ori mai putin decat cele care au existat in circulatie acum 30 de ani. Acest lucru s-a realizat optimizarea procedeului de ardere si prin utilizarea dispozitivelor antipoluante. Poluarea aerului relizata de autovehicule prezinta doua mari particularitati: in primul rand eliminarea se face foarte aproape de sol, fapta care duce la realizarea unor concentratii ridicate la inaltimi foarte mici, chiar pentru gazele cu densitate mica si mare capacitate de difuziune in atmosfera. In al doilea rand emisiile se fac pe intreaga suprafata a localitatii, diferentele de concentratii depinzand de intensitatea traficului si posibilitatile de ventilatie a strazii. Ca substante care realizeaza poluarea aerului, formate dintr-un numar foarte mare (sute) de substante, pe primul rand se situeaza gazele de esapament.

Volumul, natura, si concentratia poluantilor emisi depind de tipul de autovehicul, de natura combustibilului si de conditiile tehnice de functionare. ...

Bibliografie:

DAN DINU, VENETIA SANDU - "POLUAREA AERULUI" - GHID ECOLOGIC SCOLAR, VOL I, BRASOV 2005

M. FLOOD, D. WOOTTON - "INFRASTRUCTURA DE TRANSPORT DIN ROMINIA"

NEGREA, V. - SANDU, V - "COMBATEREA POLUARII MEDIULUI IN TRANSPORTURILE RUTIERE", BUCURESTI: EDITURA TEHNICA, 2000

"THE ROLE OF THE HIGHWAYS AGENCY IN LOCAL AIR QUALITY MANAGEMENT", NOIEMBRIE 2003

"INATIONAL GEOGRAPHIC"

"ARBORELE LUMII"

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Efectele traficului rutier asupra mediului
    • Bibliografie.doc
    • Cuprins.doc
    • Diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2006
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
29 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
4 688 cuvinte
Nr caractere:
27 159 caractere
Marime:
429.68KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate din Bucuresti
Materie:
Geografie
Sus!