Cheltuielile Bugetului Public Național

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

Introducere
CAPITOLUL I -SISTEMUL CHELTUIELILOR PUBLICE- PARTE INTEGRANTA A BUGETULUI PUBLIC 6
1.1 Continutul bugetului public 7
1.2 Sistemul cheltuielilor publice 10
1.3 Criterii de clasificare a cheltuielilor publice 13
1.4 Factorii care infuenteaza cresterea cheltuielilor publice 15
1.5 Efectele cresterii cheltuielilor publice 18
CAPITOLUL II - INDICATORI DE ANALIZA A CHELTUIELOR PUBLICE 19
2.1 Indicatori privind nivelul cheltuielilor publice 19
2.2 Indicatori privind structura cheltuielilor publice 21
2.3Indicatori privind dinamica cheltuielilor publice 22
2.4 Eficienta cheltuielor publice 26
CAPITOLUL III - ANALIZA CHELTUIELILOR BUGETULUI PUBLIC NATIONAL IN PERIOADA 2009-2011 28
Concluzii 58
Bibliografie 60
Anexe

Extras din licența:

Introducere

In procesul indeplinirii functiilor si sarcinilor sale, statul asigura acoperirea necesitatilor publice generale. Pentru aceasta el are nevoie de importante resurse banesti care se mobilizeaza prin intermediul relatiilor financiare. Folosirea resurselor banesti astfel mobilizate are loc prin intermediul cheltuielilor publice.

Intr-o viziune traditionala a finantelor publice, cheltuiala publica are o situatie paradoxala: pe de o parte, i se confera o importanta hotaratoare pornind de la ideea ca ceea ce primeaza sunt cheltuielile si apoi se cauta resurse necesare pentru acoperirea lor. Pe de alta parte insa, in viziunea traditionala asupra finantelor publice nu se regasesc preocupari privind natura cheltuielii publice si influenta acesteia in viata social-economica. In conceptia moderna asupra finantelor publice, cheltuiala publica este cercetata si apreciata in primul rand prin prisma naturii sale; ceea ce conteaza nu este atat marimea ei, cat mai ales efectele pe care le induce in viata social-economica. Cheltuielile publice concretizeaza cea de-a doua faza a functiei de repartitie a finantelor publice, si anume aceea a repartizarii resurselor financiare publice pe diverse destinatii.

Finantele moderne delimiteaza notiunea de cheltuiala publica de notiunea de cheltuiala privata. Potrivit unei aprecieri pur juridice, diferenta dintre cheltuiala publica si cea privata este determinata de calitatea autorului. Astfel, toate cheltuielile pe care le face statul in calitate de stat-autoritate sunt cheltuieli publice. Toate celelalte cheltuieli facute in baza unui contract reprezinta cheltuieli private ale statului. Cheltuielile publice se materializeaza in plati efectuate de stat din resurse mobilizate pe diferite cai, pentru achizitii de bunuri sau prestari de servicii necesare pentru indeplinirea diferitelor obiective ale politicii statului: servicii publice generale, actiuni social-culturale, intretinerea armatei si a intregii activitati desfasurate in domeniul militari, actiuni economice etc

In lucrarea de fata vom prezenta evolutia pe care au avut-o cheltuielile bugetului public national in perioada 2009-2011 tinand cont de situatia economica dificila cu care se confrunta economia nationala, avand in vedere respectarea masurilor impuse de FMI in vederea rambursarii imprumutului acordat de acesta.

CAPITOLUL I

SISTEMUL CHELTUIELILOR PUBLICE

- PARTE INTEGRANTA A BUGETULUI PUBLIC -

In noul cadru politic, economic si juridic ce a inceput a se edifica dupa 1989, un loc deosebit de important revine mecanismului financiar. Acesta trebuie sa asigure stabilitatea economica, progresul Romaniei si prosperitatea, in forme concrete, nu golite de continut, asa cum a procedat, olunga perioada de timp, regimul comunist.

O componenta esentiala a mecanismului financiar o reprezinta finantele publice . Aceasta explica urgenta acordata elaborarii si, apoi, adoptarii Legii finantelor publice, care reprezinta o adevarata Constitutie financiara a Romaniei moderne.

La elaborarea legii s-au avut in vedere experienta si practica legislativa in materie din tari avansate ca Franta, Italia, Germania, Austria si traditiile finantelor publice romanesti,

iar unele prevederi ale legii au fost dezbatute cu experti din tarile mentionate si din cadrul unor organisme financiare internationale, cum sunt Fondul Monetar International si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare.

Cea mai mare parte a legii este consacrata principiilor de elaborare, aprobare, executie si incheiere a bugetului public.

Legea instituie conceptul general de buget public national, in locul celui de buget de stat, care nu mai corespunde noilor conditii social-economice. Notiunea public delimiteaza acest buget de bugetele proprii sau bugetele de venituri si cheltuieli- instrumente financiare utilizate frecvent cu aceste denumiri in literatura financiara si practica agentilor comerciali.In acela si timp, ea

exprima specificul domeniului respectiv,finantele publice. Expresia national inseamna ca bugetul include toate veniturile si cheltuielile de natura publica ale tarii.

1.1 Continutul bugetului public

Bugetul public este documentul prin care sunt prevazute si aprobate, in fiecare an, veniturile si cheltuielile publice.

Conform clasificatiei bugetare, inscrierea veniturilor se realizeaza pe capitole si subcapitole, dupa continutul lor fiscal sau nefiscal si dupa sursa de provenienta, iar cheltuielile sunt inscrise pe parti, capitole, subcapitole, articole si alineate dupa continut si dupa destinatia pe care o capata.

Prin bugetul public se poate stabili, pe termen scurt, un echilibru intre nevoile colective si mijloacele cu care se acopera, respectiv:

o Se stabileste un raport intre resursele financiare publice provenite, in principal, din impozite si taxe, si nevoile sociale;

o Pe baza puterii de contributie a subiectilor impozabili, se stabileste capacitatea de satisfacere a nevoilor generale;

o Se poate avea o imagine de ansamblu asupra raportului dintre valoarea bunurilor materiale si nemateriale create in economia financiara publica si valoarea eforturilor facute pentru realizarea lor.

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cheltuielile Bugetului Public National.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
5/10 (6 voturi)
Anul redactarii:
2012
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
40 pagini
Imagini extrase:
40 imagini
Nr cuvinte:
7 866 cuvinte
Nr caractere:
52 452 caractere
Marime:
657.29KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
cheltuieli, buget, finante, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Profesorului:
Preda Maria
Sus!