Bugetele locale fundamentare, elaborare, căi de perfecționare

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

CUPRINS
Introducere 7
Capitolul I - Procesul bugetar local 9
Continutul si semnificatiile procesului bugetar local 10
Principiile generale si specifice ale bugetului local 13
Cap. II Elaborarea proiectului bugetului local- faza fundamentala a procesului bugetar local 18
Fundamentarea veniturilor bugetului local
20
Fundamentarea cheltuielilor bugetului local 21
Aprobarea proiectului bugetului local
22
Cap. III Executia bugetului local - faza determinanta a procesului bugetar local 24
Executia veniturilor bugetului local 25
Executia cheltuielilor bugetului local 26
Incheierea executiei bugetare
28
Cap. IV Analiza executiei bugetare la primaria orasului Targoviste 29
Scurt istoric al orasului Targoviste 29
Analiza veniturilor bugetului local al Primariei Targoviste in perioada 2008-2011 31
Analiza cheltuielilor bugetului local al Primariei Targoviste in perioada 2008-2011 46
Concluzii 56
Bibliografie 59

Extras din licența:

INTRODUCERE

In economia contemporana bugetul public constituie veriga centrala a sistemului financiar al oricarei tari, fiind expresia unui tip specific de relatii financiare - relatiile bugetare - care se manifesta in procesele formarii, repartizarii si utilizarii fondurilor bugetare necesare organelor statale la nivel national si local.

In teoria si practica economica, bugetul public este privit, de obicei, din doua puncte de vedere - ca o componenta obiectiva, de baza, a sistemului financiar si ca document de previzionare si autorizare, ca principala balanta financiara cu caracter operativ si obligatoriu a statului.

Prin bugetul public se stabileste un raport intre veniturile publice, care sunt, in principal, impozite si taxe, si nevoile sociale, urmarindu-se evitarea inechitatii in repartitia sarcinilor fiscale asupra membrilor societatii. Printr-un buget bine alcatuit, riguros fundamentat, Parlamentul si Guvernul pot avea o imagine de ansamblu, clara, asupra raportului dintre valoarea bunurilor materiale si nemateriale create in economie si valoarea eforturilor facute pentru realizarea lor. In mod similar, organele locale ale puterii si administratiei de stat pot avea o astfel de imagine la nivel mezoeconomic.

Bugetele locale asigura dimensionarea cheltuielilor in limitele veniturilor, fundamentarea resurselor financiare, stimularea initiativei locale, afirmarea autonomiei locale si exercitarea controlului asupra utilizarii fondurilor locale.

Bugetul local reprezinta instrument principal al autoritatilor administratiei publice locale in vederea selectarii prioritatilor de finantare din strategiile de dezvoltare economico-sociala ale localitatilor.

Bugetele locale reprezinta instrumentele de planificare si de conducere a activitatii financiare a unitatilor administrativ-teritoriale. Structura acestora reflecta gradul de autonomie a administratiei locale fata de puterea centrala si legaturile existente intre diferitele administratii teritoriale.

De asemenea, bugetele locale reflecta fluxurile formarii veniturilor si efectuarii cheltuielilor administratiilor locale, modalitatea de finantare a cheltuielilor pe destinatii si de acoperire a deficitelor. Bugetul local este o componenta a sistemului de bugete definit conform reglementarilor legale, ca o veriga a acestuia, in contextul autonomiei in raport de celelalte componente (bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor sociale, bugetele institutiilor publice autonome, bugetul trezoreriei statului si altele).

In prezenta lucrare sunt analizate etapele prin care se realizeaza bugetul local - elaborarea proiectului de buget, aprobarea proiectului de buget si executia bugetului - asa cum sunt efectuate in cadrul primariei unei comune.

Pentru realizarea acestei lucrari s-au analizat contul de executie al primariei orasului Targoviste, precum si bugetul local al acesteia; s-a efectuat, in mod deosebit, o analiza a executiei bugetare, mai exact a veniturilor si cheltuielilor in perioada 2008-2011.

CAPITOLUL I. PROCESUL BUGETAR LOCAL

Procesul bugetar local reprezinta ansamblul actiunilor si masurilor intreprinse deautoritatile locale in scopul concretizarii politicii financiare aplicate de autoritatea guvernamentala.

Procesul bugetar presupune existenta unor resurse financiare, precum si alocarea lor in scopul furnizarii catre cetateni a bunurilor si serviciilor publice.

Instrumentul in care isi gaseste reflectarea toate resursele financiare si cheltuielile publice ale unitatii administrativ teritoriale il constituie bugetul local. Bugetul este un document prin care sunt prevazute si aprobate in fiecare an veniturile si cheltuielile sau, dupa caz, numai cheltuielile, in functie de sistemul definantare a institutiei bugetare respective.

Bugetul local este acel act in care se inscriu veniturile si cheltuielilecolectivitatii locale, pe o perioada de un an si reprezinta un instrument de planificare si conducere a activitatii financiare a unitatilor administrativ-teritoriale.

Bibliografie:

Daniela Lidia Roman, "Finante publice internationale" , Editura Economica , 2006;

Gheorghe D. Bistriceanu , Leonardo Badea , "Bugetul de stat al Romaniei" , Editura Economica , 2010 ;

Iulian Vacarel, "Finante publice" , Editura Didactica si Pedagogica , Bucuresti , 2007;

Larisa Moisica Preda , "Finante publice" , Editura Bibliotheca , 2011;

Legea nr. 273/2006 privind Finantele publice locale, publicata in Monitorul Oficial nr. 618/2006 ;

Legea nr. 273/2006, privind Finantele publice locale, publicata in Monitorul Oficial nr. 618/2006 ;

Mosteanu Tatiana-coordonator, Attila Gyorgy, Emilia Mioara Campeanu, "Buget si trezorerie Publica" , Editia a III -a , Editura Universala, Bucuresti, 2008;

Narcisa Mosteanu , "Finante publice" , Editura Universala , Bucuresti , 2011 ;

Pavel Belean- coordonator ,Gabriela Anghelache, Lucia Risti ,,Finantele Publice Ale Romaniei " , Editia a III-a , Editura Economica , 2007;

Pavel Belean- coordonator , Gabriela Anghelache, Lucia Risti , Alina Ginguta , "Bugetul public si Trezoreria publica in Romania" , Editura Economica , 2007 ;

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bugetele locale fundamentare, elaborare, cai de perfectionare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
52 pagini
Imagini extrase:
52 imagini
Nr cuvinte:
11 440 cuvinte
Nr caractere:
66 263 caractere
Marime:
329.02KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
buget, elaborare, perfectionare, fundamental
Predat:
la facultate , Universitatea Valahia din Targoviste
Materie:
Finanțe
Profesorului:
Dinu Gheorghe
Sus!