Studiu de caz privind recuperarea hemiplegiei spastice la vârsta a treia

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

1 INTRODUCERE
1.1 GENERALITATI
2 FUNDAMENTARE TEORETICA
2.1 ASPECTE FIZIOLOGICE ALE VARSTEI A TREIA
2.2 HEMIPLEGIA SPASTICA
2.2.1 DEFINITIE
2.2.2 DATE FIZIO - PATOLOGICE ALE VARSTEI A TREIA
2.2.3 CLASIFICARE
2.2.4 DIAGNOSTIC
2.2.5 TRATAMENT
3 CONTRIBUTII PERSONALE LA STUDIUL RECUPERARII HEMIPLEGIEI SPASTICE LA VARSTA A TREIA
3.1 ORGANIZAREA CERCETARII
3.1.1 STUDIUL BIBLIOGRAFIC
3.1.2 STABILIREA LOTULUI DE SUBIECTI
3.1.3 METODE DE EVALUARE
3.2 IPOTEZA. SCOP. SARCINI
3.3 SUBIECTI
3.4 PROGRAMUL KINETIC
4 ANALIZA SI INTERPRETAREA REZULTATELOR OBTINUTE
5 CONCLUZII SI PROPUNERI
6 BIBLIOGRAFIE

Extras din licența:

Varsta a treia este una din categoriile putin favorizate ale societatii. Cuprinde oamenii ce au depasit varsta de 60 de ani, iar in tara noastra acestia se gasesc in numar destul de mare. Conditiile de pensionare si serviciile de asigurari de sanatate fac obiectul a numeroase speculatii, iar cheltuielile facute de stat in acest scop sunt afectate de serioase constrangeri. Imbatranirea este un proces natural, care se caracterizeaza prin aparitia anumitor caracteristici fizice, fiziologice si intelectuale, datorita involutiei tuturor aparatelor si sistemelor organismului. La varsta a treia apar tulburari pe plan psiho-intelectual cu tulburari de memorie, atentie, afectivitate corelabile cu deteriorarea functiilor corticale si a neuro-transmitatorilor. Tulburarile de somn, de judecata si rationament, de comportament, de adaptare sociala influenteaza programele de neuro-recuperare. Prin imbolnavirea sistemului nervos, osteoarticular si muscular se modifica mersul.

Baza de sustinere este largita, schimbarile de directie se fac cu dificultate, agilitatea membrelor inferioare se reduce progresiv, piciorul se desprinde cu greutate de pe sol, genunchii sunt semiflectati, iar miscarile de acompaniere ale membrelor superioare se reduc in amplitudine pana la disparitie. Diminua, de asemenea, si unele acte motorii executate de membrele superioare.

Patologia sistemului nervos la varsta a treia duce frecvent la imobilizari la pat, care vor antrena si disfunctii ale aparatelor cardio-vascular, respirator, renal, endocrin. Una dintre bolile invalidante este si hemiplegia.

Aceasta este un deficit motor reprezentat de paralizia unei jumatati a corpului. Ea prezinta doua faze: flasca si spastica. In faza initiala, cea flasca, pacientul este culcat la pat, avand un grad de imobilitate accentuat pe partea paralizata. Dupa 1-2 luni de la debut hemiplegia flasca se transforma in hemiplegie spastica. Spasticitatea sau hipertonia de tip piramidal se caracterizeaza prin mentinerea segmentelor intr-o anumita pozitie, tonusul crescut al muschilor, reducerea mobilitatii articulare, ingreunarea mobilizarii pasive.

Consecintele reprezentate de aceasta sunt dificultatea la mers, problemele de ingrijire personala, iar uneori chiar dificultate de comunicare. Handicapul rezultat ca urmare a hemiplegiei se exprima prin reducerea independentei fizice si perturbarea integrarii sociale. Reeducarea si readaptarea la viata cotidiana presupune insusirea de catre hemiplegic a tuturor deprinderilor motrice necesare. Aceasta este sarcina principala a kinetoterapiei. Kinetoterapia aplica mijloacele kinetologiei medicale cu scopul recuperarii somato-functionale, motrice si psihice si/sau al reeducarii functiilor secundare, de compensatie, in cazul afectiunilor partial reversibile sau ireversibile. A doua componenta a kinetologiei medicale, pe langa kinetoterapie, este kinetoprofilaxia. Aceasta se imparte in trei categorii: primara, secundara si tertiara, dintre care ultimele doua forme se ...

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studiu de caz privind recuperarea hemiplegiei spastice la varsta a treia
    • Bibliografie.doc
    • Cuprins.doc
    • Diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2003
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
88 pagini
Imagini extrase:
81 imagini
Nr cuvinte:
24 355 cuvinte
Nr caractere:
188 372 caractere
Marime:
281.36KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Educație Fizică
Predat:
la facultate din Bucuresti
Specializare:
-
Materie:
Educație Fizică
Sus!