Studiu privind statutul Europei în economia mondială

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

1 EUROPA PROFILUL ECONOMIC AL UNUI CONTINENT
2 ASPECTE ACTUALE SI DE PERSPECTIVA ALE ECONOMIEI EUROPEI
2.1 CARACTERIZARE GENERALA
2.2 INDUSTRIA
2.3 AGRICULTURA
2.4 TRANSPORTURILE
2.5 TURISMUL
3 EVOLUTIA CONJUNCTURII ECONOMICE A TARILOR DEZVOLTATE DIN EUROPA
3.1 EVOLUTII ECONOMICE RECENTE
3.2 IPOTEZE DE POLITICA INTERNA SI MEDIUL INTERNATIONAL
3.3 SUMARUL PROGNOZELOR
3.4 ASPECTE DE POLITICA ECONOMICA SI INCERTITUDINI
4 CONJUNCTURA ECONOMICA IN TARILE CENTRALE SI EST-EUROPENE (ECONOMIILE IN TRANZITIE)
4.1 CONTEXTUL ECONOMICO-SOCIAL-POLITIC
4.2 POLITICI NATIONALE SI MEDIUL EXTERN
4.3 INTEGRAREA TARILOR DIN EUROPA CENTRALA SI DE EST IN CADRUL ECONOMIEI MONDIALE
4.3.1 TRANZITIA LA ECONOMIA DE PIATA
4.3.2 COSTURILE TRANZITIEI
4.3.3 LIBERALIZAREA SCHIMBURILOR COMERCIALE
5 CONCLUZII

Extras din licența:

Se vorbeste astazi mult despre Europa si despre integrarea europeana. Sunt doua constante atat ale discursului cotidian cat si ale domeniului politic, ale actiunii concentrate desfasurate de cele mai diferite organisme statale si non-guvernamentale. Nu trebuie uitat insa nici o clipa ca integrare nu poate ramane o problema de retorica si nu este nici un simplu transfer, ci un proces complex. Mai ales acum, in conditiile in care continentul s-a schimbat in ultimul deceniu mai rapid si mai radical decat oricand in secolul nostru, chiar daca avem in vedere perioadele urmatoare primului si celui de-al doilea razboi mondial.

Trebuie reamintit faptul ca, dincolo de prabusirea unui imperiu si a unui sistem social-politic totalitar, dupa 1989 nu mai putin de 16 noi state si-au inscris conturul pe noua harta a continentului.

Integrarea eiropeana, initiata pe terenul ferm al civilizatiei (cooperare in domeniul otelului si carbunelui), s-a extins apoi si la alte domenii: comert, economie si acum politici comune si chiar moneda unica, fara sa afecteze personalitatea fiecarui culturi in parte.

Secolul nostru a condamnat la pierire asocierile bazate pe ideologii si o soarta mai buna nu au nici solariditatile internationale cu alte fundamente culturale (religie, istorie, etc. ), dar a demonstrat rezistenta celor cladite pe interese comune din zona edificarii civilizatiei.

Europa a fost o arena sangeroasa de confruntari a curentelor extremiste, netolerante, a fanatismelor. Dar acum vrea sa dea lumii exemplul reconfortant si promitator al reconcilierii obtinute prin capacitatea imbratisarii unui proiect comun al civilizatiei, bazata pe cunostinte obiective si netransmisibile. Europa, leaganul revolutiei industriale este unul dintre continentele cele mai dezvoltate din punct de vedere economic. Tarile europene, in ansamblu, se disting printr-un grad ridicat de industrializare, printr-o agresiune intensiva, o ampla si diversificata retea a cailor de comunicatie, prin legaturi si schimburi comerciale dinamice in care predomina, la intrari - din alte zone ale globului - materiile prime si combustibilii, iar la iesiri produsele finite cu grad inalt de prelucrare, produse agricole si produse alimentare. Exista diferentieri pe plan regional, mai complex dezvoltata din punct de vedere economic fiind Europa Occidentala, in timp ce tarile foste socialiste, din Europa Centrala si de Est, au cunoscut o anumita intarziere. In pofida unei ramaneri in urma fata de S.

U. A. si Japonia in anumite domenii de varf tarile vest-europene in special dispun de o industrie cu un ridicat nivel tehnologic, de mari resurse de progres si au unele dintre cele mai mari venituri nationale / localitate.

1. 2. INDUSTRIA Resursele subsolului Economia dispune de o larga varietate de substante minerale utile, dar rezerve importante prezinta numai la putine dintre ele. Subsolul Europei este in general, bine si de multa vreme cunoscut - unele resurse sunt utilizate inca din epoca bronzului si s-au epuizat ...

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studiu privind statutul Europei in economia mondiala
    • Cuprins.doc
    • Diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
32 imagini
Nr cuvinte:
8 771 cuvinte
Nr caractere:
47 984 caractere
Marime:
53.94KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate din Bucuresti
Materie:
Economie
Sus!