Studiu privind influența cererii și ofertei în cadrul activității economice

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

1 INTRODUCERE
2 CEREREA SI OFERTA CA FORMA DE LEGATURA SI COORDONARE A ACTIVITATII AGENTILOR ECONOMICI
3 CEREREA
3.1 CONCEPTIE. LEGEA CERERII
3.2 FACTORII DE INFLUETA ASUPRA CERERII
3.3 CEREREA PIETII
3.4 NOTIUNI DESPRE ELASTICITATEA CERERII
4 OFERTA
4.1 CONCEPTIE. LEGEA OFERTEI
4.2 FACTORII DE INFLUENTA ASUPRA OFERTEI
4.3 NOTIUNI DESPRE ELASTICITATEA OFERTEI
4.3.1 FACTORII CARE DETERMINA ELASTICITATEA OFERTEI
5 ECHILIBRUL PIETEI. INTERACTIUNEA OFERTEI CU CEREREA
6 APLICAREA TEORIEI CERERII SI OFERTEI
7 CONCLUZIE
8 BIBLIOGRAFIE

Extras din licența:

Aparitia schimbului de bunuri si evolutia acestuia a dat nastere la piata. Ea a aparut ca urmare a dezvoltarii diviziunii sociale a muncii, prin viziunea care sa realizat intre producator si consumator. Aceasta separare a determinat ca bunurile produse sa ajunga de la producator la consumator prin intermediul pietei. Piata, este asadar o categorie economica complexa, ce reflecta totalitatea relatiilor de vinzare cumparare care au loc in societate, in interactiunea lor, in strinsa legatura cu spatiul economic in care au loc. Piata este locul intilnirii a ofertei vinzatorilor si cererii consumatorilor, a confruntarii dintre ele. Deci, pe piata se reflecta raporturile reale dintre productie si consum, prin intermediul categoriilor relative de cerere si oferta si a categoriilor de pret.

Participantii la piata, la relatiile pe care le reflecta sunt producatorii in calitate de ofertanti de factori de productie, bunuri de consum si servicii si consumatorii productivi si individuali in calitate de cumparatori, care se opun unui altora prin urmarirea propriului interes. In acelasi timp este de remarcat faptul ca intre ofertanti si consumatori exista o puternica legatura ce pune in evidenta solidaritatea functionala a pietiei. Analiza cererii pe piata reprezinta continuarea problemelor privitoare la nevoile umane si la caracteristicile lor, la interesele economice.

In acelasi timp, teoria cererii constituie baza alocarii veniturilor limitate de catre consumatorii rationali.

Analiza problemelor referitoare la oferta este o continuare a analizei resurselor economice si a factorilor de productie, si respectiv o continuare a analizei bunurilor economice.

Subiectii vietii economice sunt consumatorul si producatorul.

Societatea poate avea unul din urmatoarele sisteme economice: gospodaria naturala, adica traditionala si de schimb, adica economia de piata, planificata centralizat si mixta.

Aceste forme generale de organizare a vietii economice se deosebesc prin modalitatile de legatura dintre producator si consumator. In economia naturala exista o legatura nemijlocita dintre producator si cosumator; resursele sunt alocate, iar bunurile sunt distribuite in conformitate cu traditia stabilita. Economia traditionala este specificata grupurilor sociale izolate. Actualmente aria acestei economii s-a ingustat substantial, deoarece predomina sistemele economice specifice economiei de schimb.

In economia centralizat-planificata solutiile pentru intrebarile ce? cum? cine? pentru cine? sunt determinate din centru de catre guvernanti. Agentii economici trebuie doar sa indeplineasca aceste directive.

Economia de piata se mai numeste si economia liberei initiative. Care este mecanismul legaturii dintre producator si consumator in economia de piata? Pentru identificarea acestuia este necesar, in primul rinda, de evidentiat faptul ca reproductia, conform teoriei marxiste, este un element fundamental al oricarui sistem economic. Ea reprezinta procesul de productie continuu ...

Bibliografie:

E. CARA, I. PIRTACHI - "MICROECONOMIE APLICATA" - PARTEA 1, ASEM, CHISINAU, 1998

NITA DOBROTA - "ECONOMIA POLITICA", ED. ECONOMICA BUCURESTI, 1997

GHEORGHE CRETOIU - "ECONOMIE POLITICA", BUCURESTI, 1995

ELENA CARA - "MICROECONOMIE", CHISINAU, 1996

ZBIRCIOG VALERIU - "MICROECONOMIE", CHISINAU, ASEM, 1996

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studiu privind influenta cererii si ofertei in cadrul activitatii economice
    • Bibliografie.doc
    • Cuprins.doc
    • Diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
1999
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
35 imagini
Nr cuvinte:
7 909 cuvinte
Nr caractere:
41 953 caractere
Marime:
56.35KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate din Bucuresti
Specializare:
-
Materie:
Economie
Sus!