Rolul balanței de plăți externe

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

1 INTRODUCERE
2 ROLUL BALANTEI DE PLATI EXTERNE
3 FORMELE DE PREZENTARE A BALANTEI DE PLATI
4 PRINCIPII DE INREGISTRARE IN BALANTA DE PLATI EXTERNE
5 STRUCTURA BALANTEI DE PLATI EXTERNE
6 POZITIA INVESTITIONALA INTERNATIONALA
7 ECHILIBRUL BALANTEI DE PLATI EXTERNE
8 TEHNICI DE ECHILIBRARE SI FINANTARE A BALANTEI DE PLATI EXTERNE
9 POLITICI DE ECHILIBRARE A BPE
10 BIBLIOGRAFIE

Extras din licența:

Odata cu intensificarea schimburilor internationale, au aparut si s-au dezvoltat o serie de instrumente de inregistrare sintetica a acestora pe o perioada determinata. Aceste instrumente sunt utilizate de factorii de decizie in vederea elaborarii politicilor comerciale, politicilor valutare, strategiilor de finantare pe termen mediu si lung etc.

Balanta de plati externe reprezinta cel mai important instrument de inregistrare a creantelor si datoriilor care apar in schimbul de marfuri si servicii intre o tara si alta, exigibile intr-o anumita perioada (de obicei un an) precum si miscarile de capital produse in aceeasi perioada.

Nevoia de finantare la nivelul unei economii se determina tinand cont de deficitul de resurse generat de desfasurarea activitatii companiilor private sau persoanelor fizice din tara respectiva. Pentru a determina aceasta nevoie trebuie mai intai identificate consumurile si intrarile de resurse in cadrul produsului intern brut: Intrari de resurse: veniturile (populatiei si companiilor), impozitele incasate de stat, economisirile; O parte din aceste intrari sau iesiri de resurse poate proveni din exterior, daca economia este deschisa la schimburile internationale.

Foarte putine tari insa mai sunt izolate de schimburile economice internationale.

In momentul in care o economie consuma mai mult decat obtine ca venituri, economiseste mai putin decat investeste sau statul cheltuieste mai mult decat incaseaza ca impozit se confrunta cu un deficit. Acest deficit poate fi acoperit prin emisiune de moneda (aceasta politica este inflationista) sau poate fi finantat de pe pietele externe.

Evident ca nevoia de finantare se exprima ca diferenta intre intrarile de resurse si iesirile de resurse. Pentru economiile deschise (cele care sunt implicate in schimburile comerciale internationale) nevoia de finantare se ajusteaza cu deficitul balantei comerciale (exporturi importuri). In acest context se evidentiaza rolul fundamental pe care il are balanta de plati externe in tabloul general de finantarea a unei economii, sintetizand pe de o parte schimburile comerciale internationale ale unei tari, pe de alta parte acoperirea nevoii de finantare interne prin atragerea de resurse externe (credite sau investitii) Conform definitiei FMI, balanta de plati externe reprezinta un tablou statistic sub forma contabila care inregistreaza sistematic ansamblul fluxurilor reale, financiare si monetare intervenite intre rezidentii unei economii si restul lumii, in cursul unei perioade (de regula un an). Sunt considerati rezidenti - agentii economici nationali sau straini, persoane fizice sau juridice, care traiesc si desfasoara activitati, in mod obisnuit si permanent, in cadrul unei tari, inclusiv filialele si sucursalele companiilor straine. Din aceasta categorie sunt excluse ambasadele, consulatele, institutiile internationale si reprezentantele acestora (incluse in categoria de nerezidenti). Practic, diferentierea dintre cele doua categorii de ...

Bibliografie:

IONESCU ROMEO VICTOR - "POLITICI ECONOMICE SI FINANCIARE"

ANVERS D. - "ECONOMIA MONDIALA" - EDITURA HUMANITAS, BUCURESTI, 1991

CHIRITA N. , SCARLAT E. - "POLITICI MACROECONOMICE "TEORIE SI APLICATII" - EDITURA ECONOMICA, 1998

VACAREL I. - "POLITICI ECONOMICE FINANCIARE "DE IERI SI DE AZI" - EDITURA ECONOMICA, BUCURESTI, 1996

SURSE ONLINE

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Rolul balantei de plati externe
    • Bibliografie.doc
    • Cuprins.doc
    • Diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
29 pagini
Imagini extrase:
39 imagini
Nr cuvinte:
8 506 cuvinte
Nr caractere:
45 672 caractere
Marime:
43.78KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate din Galati
Specializare:
Management financiar si in administratie publica
Materie:
Economie
Sus!