Rată dobânzii și rolul ei în cadrul sistemului bancar românesc

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

1 SISTEMUL BANCAR ROMANESC
1.1 FUNCTIILE BANCILOR IN PERIOADA DE TRANZITIE
1.2 BANCA CENTRALA SI FUNCTIILE EI
1.3 ROLUL BANCILOR COMERCIALE IN SISTEMUL BANCAR
1.4 RESTRUCTURAREA SISTEMULUI BANCAR ROMANESC
1.5 EVOLUTIA SI OBIECTIVELE SISTEMULUI BANCAR ROMANESC DUPA 1989
2 RATA DOBANZII SI ROLUL EI PE PIATA CREDITELOR
2.1 ELEMENTELE DEFINITORII ALE DOBANZII
2.2 TEORII ASUPRA RATEI DOBANZII
2.3 CREDITELOR
2.4 PIATA CREDITELOR SI RATA DOBANZII
2.5 MANAGEMENTUL DOBANZII BANCARE

Extras din licența:

Prin sistemul centralizat, rolul si functiile bancilor au fost strict limitate si priveau in principal, atragerea disponibilitatilor de la populatie si din economie si distribuirea acestora, conform pla-nului de credite unor intreprinderi sau unor persoane, fara nici o legatura cu rentabilitatea, riscurile si costul proiectelor finanta- te. Insa bancile trebuiau sa respecte anumite reglementari stricte, de exemplu, aveau voie sa transfere fonduri catre intreprinderi, numai in conformitate cu planul national unic. Ele aveau un rol Odata cu trecerea Romaniei la economia de piata a trebuit reformat sistemul bancar prin elaborarea si adoptarea unor noi Aceste reglementari au fost concepute pentru a acorda flexi -bitate economiei de piata si pentru a incuraja initiativa privata prin asigurarea mobilizarii economiilor interne si alocarea lor eficienta catre cele mai rentabile utilizari. Din punct de vedere strict financiar, bancile influenteaza derularea procesului de privatizare nu numai prin oferirea de capital necesar pentru ca sectorul privat sa cumpere intreprin- derile de stat ci si prin creditarea intreprinderilor de stat ce se restructureaza. In lipsa altor institutii financiare, bancile vor trebui sa asigure si serviciul de consultanta pentru clienti.

Astfel cele mai multe intreprinderi de stat nu-si vor asuma sin- gure sarcina modernizarii si a restructurarii, fiind fortate sa respecte restrictia bugetara.

Eforturile tarilor care traverseaza o perioada de tranzitie de a dezvolta fonduri de investitie, piete de obligatiuni si acti- uni, nu pot avea succes in lipsa gamei complete de servicii oferite de banci pentru asigurarea gestiunii portofoliilor de va- lori mobiliare, informarea clientilor, precum si pentru sprijinirea acestora in gasirea celei mai potrivite modalitati de finantare a proiectelor lor.

Sistemul financiar bancar indeplineste si alte functii, inde- osebi in ceea ce priveste mecanismele de transmisie a politicii monetare si sistemul de plati.

Activitatea bancara in Romania, potrivit Legii 33/1991 este organizata si se desfasoara pe doua nivele: Banca Nationala a Romaniei, cu rol de banca centrala avand autoritate monetara si bancara.

Bancile comerciale si celelalte institutii specializate de credit.

Din 1990 si pana in prezent sistemul financiar-bancar ro- manesc a suferit transformari majore dar perioada de tranzitie catre o structura relativ stabila nu este incheiata, date fiind procesele semnificative care au loc la nivelul bancilor comerci- ale. Tot in sfera relatiilor financiare actioneaza si alte institutii fi- nanciare cum ar fi societatile de asigurare, fondurile mutuale de plasament, casele de schimb valutar, case de amanet. In tarile cu economie de piata, bancile actioneaza nu numai pentru a sa- tisface cerintele pietei, dar si pentru a participa ele insele pe piata.

1. 2. BANCA CENTRALA SI FUNCTIILE EI Banca Centrala actioneaza ca o institutie a statului care stabileste si coordoneaza politica monetara si de credit a ...

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Rata dobanzii si rolul ei in cadrul sistemului bancar romanesc
    • Cuprins.doc
    • Diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
75 pagini
Imagini extrase:
97 imagini
Nr cuvinte:
19 784 cuvinte
Nr caractere:
117 990 caractere
Marime:
181.62KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate din Bucuresti
Materie:
Economie
Sus!