Impactul companiilor transnaționale din domeniul bancar asupra piețelor locale

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

INTRODUCERE 1
CAPITOLUL I : Rolul companiilor transnationale in globalizarea pietelor internationale 3
1.1. Conceptul de globalizare 3
1.2. Societatile transnationale ca principala sursa a investitiilor internationale 5
1.3. Globalizarea sistemului bancar in Romania 8
CAPITOLUL II : Prezentarea companiei Raiffeisen Bank 11
2.1. Grupul Raiffeisen in Romania 12
CAPITOLUL III : Aportul adus de intrarea companiei Raiffeise Bank pe piata romaneasca a produselor bancare 32
3.1. Evolutiile sistemului bancar in anul 2011 32
3.2. Estimari contabile 35
3.3. Indicatori financiari 36
3.4. Realizari in anul 2011 39
3.5. Impactul in comunitate 42
3.6. Analiza Swot Raiffeisen Bank 44
Concluzii si propuneri 49
Bibliografie 52

Extras din licența:

In ceea ce priveste dezvoltarea durabila, aceasta se refera la capacitatea unei societati de a functiona continuu intr-un viitor nedefinit, fara a ajunge la epuizarea resurselor cheie, ea reprezinta adoptarea unor sisteme pe termen lung, de dezvoltare si realizarea unei comunitati prin luarea in considerare a problemelor economice, de mediu si sociale.

Dezvoltarea durabila ofera un cadru prin care comunitatile pot folosi in mod eficient resursele, sa creeze infrastructuri eficiente, sa protejeze si sa imbunatateasca calitatea vietii, sa creeze noi activitati comerciale care sa le consolideze economia. Ne poate ajuta sa creem comunitati sanatoase care sa poata sustine atat noua noastra generatie, cat si pe cele care urmeaza.

Modurile de interpretare traditionale de planificare si dezvoltare creeaza, mai mult decat rezolva, probleme de mediu inconjurator sau sociale. Acolo unde interpretarile traditionale pot conduce la aglomerare, extindere, poluare si consumul excesiv de resurse, dezvoltarea durabila ofera solutii reale si de durata care ne consolideaza viitorul. Toate aceste inovatii care au aparut in ultimele decenii pentru a usura si imbunatati viata omului sunt, bineinteles, legate de o societate a cunoasterii din ce in ce mai pregnanta si mai unanim acceptata, fapt ce demonstreaza de fapt eficacitatea ei. Daca mai exista si azi comunitatile traditionale, conservatoare, care nu sunt deschise la schimbare si resping din start orice apare nou in peisajul lor, acestea sunt cazuri izolate ce vor fi in cele din urma convertite de acest val informational, devenit indispensabil oricarei dezvoltari, pentru ca in lipsa lui resursele nu ar putea fi valorificate in mod eficient .

Alegerea temei a fost influentata de actualitatea fenomenului precum si de problemele implicate de inglobarea voluntara sau nevoluntara a tuturor statelor lumii in procesul de globalizare. De asemenea, impactul asupra Romaniei este unul de proportii, aceasta nefiind inca suficient de dezvoltata pentru a tine pasul cu marile puteri ale lumii, fapt pentru care tara noastra este nevoita sa infrunte dificultati si probleme pentru a se mentine la suprafata.

Lucrarea este structurata pe trei capitole: Rolul companiilor transnationale in globalizarea pietelor internationale, Prezentarea companiei Raiffeisen Bank si Aportul adus de intrarea companiei Raiffeisen Bank pe piata romaneasca a produselor bancare.

In primul capitol este prezentat conceptul de globalizare precum, efectele acestuia pe teritoriul unui stat, precum si rolul companiilor transnationale in procesul de globalizare.

Al doilea capitol cuprinde prezentarea generala a Raiffeisen Bank, precum si istoricul acesteia.

Ultimul capitol este alcatuit din realizarile pe piata romaneasca ale Raiffeisen Bank si aportul adus de aceasta in comunitate.

Rolul companiilor transnationale in globalizarea pietelor internationale

1.1. Conceptul de globalizare

Au existat numeroase incercari de definire a globalizarii, astfel ca in literatura de specialitate in ultimii 10-15 ani au fost publicate mii de carti si de studii in care diferiti autori incercau sa dea o definitie cat mai originala si mai cuprinzatoare fenomenului. Cele mai multe definitii incearca o abordare economica a conceptului, si il prezinta sub forma unei cresteri a interdependentelor dintre statele lumii, incurajand transferul de noi informatii, de competente sitehnologii si amplificand resursele financiare disponibile pentru investitii.

Totusi, se poate spune ca, pana la urma, s-au conturat trei puncte de vedere si anume:

- unii considera ca despre globalizare se poate vorbi chiar din timpuri stravechi, efectele acestui proces resimtindu-se mai mult sau mai putin in timp, pana in momentul cand a cunoscut o accentuare deosebita.

- dupa altii, dimpotriva, globalizarea este un fenomen contemporan, caracteristic modernizarii si dezvoltarii capitalismului, cu precizarea ca, in ultimele decenii, a cunoscut o accelerare deosebita.

- in fine, intalnim si punctul de vedere potrivit caruia globalizarea constituie un proces recent, asociat, insa, cu alte evenimente economice si sociale cunoscute deja sub denumirea de post industrialism sau reorganizarea capitalismului pe alte baze.

Bibliografie:

1. Doltu Constantin,Teza de doctor in economie: "Investitiile straine directe si influenta lor asupra modernizarii economiei in tranzitie, Chisinau, 2007

2. I. Bari, Globalizare si probleme globale, Editura Economica, Bucuresti, 2001

3. I. Popescu, A. Bondrea, Madalina Constantinescu, Globalizarea, mit si realitate, EdituraEconomica, Bucuresti, 2004

4. Istoricul Raiffeisen Bank

5. M. Waters, Globalisation, Routledge, London, 1996

6. Raportul anual de responsabilitate corporativa 2011

7. Raportul anual 2011

8. Raportul situatiilor financiare separate la 31 decembrie 2011 a Raiffeisen Bank

9. www.fortune.com

10. www.raiffeisenbank.ro

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Impactul companiilor transnationale din domeniul bancar asupra pietelor locale
    • cap1+cap2+cap3.doc
    • coperta+prima pag+cuprins.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2013
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
69 pagini
Imagini extrase:
68 imagini
Nr cuvinte:
15 476 cuvinte
Nr caractere:
83 332 caractere
Marime:
412.08KB (arhivat)
Publicat de:
Vasile Irinel Enache
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
companii, Economie, banci
Predat:
Facultatea de Stiinte Economice si Administrarea Afacerilor , Universitatea Transilvania din Brasov
Materie:
Economie
Sus!