Considerații privind procesul de privatizare din România a pieței de capital

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

1 PIATA DE CAPITAL - CONCEPT SI TRASATURI
1.1 DEFINIREA, ROLUL SI LOCUL PIETEI DE CAPITAL IN ECONOMIE
1.2 PRODUSELE PIETEI DE CAPITAL
1.2.1 ACTIUNILE
1.2.2 OBLIGATIUNI
1.2.3 TITLURI DE RENTA
1.2.4 BONURI DE RENTA
1.3 STRUCTURA PIETEI DE CAPITAL
2 PIATA DE CAPITAL IN ROMANIA
2.1 INCEPUTURILE SI DEZVOLTAREA PIETEI DE CAPITAL IN ROMANIA
2.2 PREMISE LEGISLATIVE
2.3 PIATA PRIMARA DE CAPITAL IN ROMANIA
2.3.1 PRIVA TIZAREA SOCIETATILOR COMERCIALE CU CAPITAL DE STAT
2.3.2 DEZVOLTAREA SECTORULUI PARTICULAR
2.4 PLATA SECUNDARA DE CAPITAL IN ROMANIA
2.4.1 BURSA DE VALORI BUCURESTI
2.4.2 PIATA O. T. G
3 BURSA DE VALORI - COMPONENTA A PIETEI DE CAPITAL
3.1 DEFINITIE
3.2 CARACTERISTICILE PIETELOR BURSIERE
3.2.1 SCURT ISTORIC
3.2.2 CONTRACTELE BURSIERE
3.2.3 BURSA IN ROMANIA
3.2.4 FUNCTIILE BURSEI DE VALORI IN ECONOMIA CONTEMPORANA

Extras din licența:

Infaptuirea procesului de restructurare si modernizare a economiei romanesti, de dezvoltare a potentialului ei productiv, o trecere treptata la economia de piata solicita importante resurse financiare.

Activitatea de descentralizare a economiei si de privatizare a acesteia determina noi modalitati de mobilizare a capitalurilor, in care emisiunea si plasarea de actiuni si obligatiuni vor detine un loc important pe piata de capital din Romania si nu numai. Avem in vedere si posibilitatea atragerii de capitaluri de pe piete straine de capital, cat si de pe piata eurotitlurilor si care pot reprezenta prin dimensiunile lor, surse importante de mobilizare a capitalurilor de catre firme romanesti. Piata de capital este o piata a tranzactiilor cu titluri financiare emise de catre stat, societati pe actiuni si unitati administrative teritoriale. Piata de capital (piata valorilor mobiliare) reprezinta (in esenta) ansamblul relatiilor si mecanismelor prin care se realizeaza transferul fondurilor de la cei care detin surplus de capital (numiti investitori), catre cei care au nevoie de capital (numiti emitenti sau investitori), prin intermediul unor vehicule sau instrumente specifice (valori imobiliare) si al unor operatori specifici (societati de valori mobiliare). Din aceasta definitie rezulta ca existenta si functionalitatea pietei de capital presupun intrunirea unui complex de imprejurari, printre care esentiale sunt: existenta unor agenti care au nevoie de capital (dintre toate imprejurarile aceasta este intotdeauna prezenta fara efort); existenta operatorilor specifici, mai exact a unor persoane juridice care sa utilizeze instrumentele enuntate, numite in general societati de valori imobiliare.

Demarcatiile stricte in ceea ce priveste locul si rolul pietei de capital in ansamblul mecanismelor economice nu sunt deosebit de eficiente in contextul mobilitatii excesive a tabloului economic general al zilelor noastre: se vorbeste deopotriva despre piata financiara, piata monetara, piata interbancara, piata scontului, piata asigurarilor, institutii carora le corespund operatori specifici precum bancile, societatile de asigurare, casele de scont si resort, etc.

Piata de capital reprezinta parghiile prin intermediul carora: se mareste capitalul necesar agentilor economici in vederea acoperirii nevoilor curente; se asigura finantarea dezvoltarii acestora.

Piata de capital are o serie de trasaturi specifice si un numar limitat de segmente. O descriere exhaustiva a trasaturilor este aproape imposibila si nu se justifica din punctul de vedere al relatiei efort-efect; mai utila pare sa fie prezentarea acestor trasaturi prin ceea ce este reprezentativ, principal, esential.

a) Produsele pietei au o anume specificatie, reprezentata prin negociabilitate si transferabilitate. Pe piata de capital, actiunea de a lua bani (fonduri) sau de a da bani (a investi) se realizeaza prin utilizarea unor instrumente (produse) specifice, denumite valori mobiliare; ...

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Consideratii privind procesul de privatizare din Romania a pietei de capital
    • Cuprins.doc
    • Diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2006
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
60 pagini
Imagini extrase:
75 imagini
Nr cuvinte:
18 546 cuvinte
Nr caractere:
97 360 caractere
Marime:
374.86KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate din Bucuresti
Materie:
Economie
Sus!