Aspecte privind piața actuală a aparatelor electrice pentru prelucrarea mecanică a alimentelor

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

INTRODUCERE 2
CAPITOLUL I - ROBOTUL DE BUCĂTĂRIE-GENERALITĂȚI ... 4
1.1 Scurt istoric al apariției robotului de bucătărie ... 4
1.2 Principalele caracteristici tehnico-funcționale ale robotului de bucătărie . 5
1.3 Modul de funcționare a robotului de bucătărie .. 7
1.4 Întreținerea robotului de bucătărie pentru utilizare îndelungată . 11
1.5 Verificarea calității . 12
1.6 Instrucțiuni importante privind siguranța folosirii 13
CAPITOLUL II - ROLUL APARATELOR ELECTRICE PENTRU PRELUCRAREA MECANICĂ A ALIMENTELOR ÎN PIAȚA ACTUALĂ ... 17
2.1 Identificarea pieței . 17
2.2 Identificarea concurenței pe piața actuală 18
2.3 Etapele procesului decizional de cumpărare . 20
2.4 Principalele funcții ale robotului de bucătărie .. 22
2.5 Sistemul de susținere . 23
2.6 Configurarea Prețului . 26
2.7 Configurarea promovării 27
CAPITOLUL III - Studiu de caz-ANALIZA COMPARATIVĂ A ROBOȚILOR DE BUCĂTĂRIE: Heinner Calypso 1500 HPM-L1500DC, ELECTROLUX E5KM1-6GBP, KENWOOD Prospero+ KHC29, DMS-Metal/Otel ... 29
3.1 Metoda empirică 29
3.2 Metoda indicatorului sintetic al calității ... 41
CONCLUZII 47
BIBLIOGRAFIE ... 49

Extras din licența:

INTRODUCERE

Industria de producere a electrocasnicelor atât mari cât și mici a constituit unul dintre domeniile performante de activitate din România în ultimii ani, atrăgând un volum apreciabil de investiții și reușind să atingă un nivel tehnologic foarte apropiat de companiile din Comunitatea Europeană.

Omul, spre deosebire de alte viețuitoare, nu consumă toate alimentele așa cum se găsesc în natură, ci după o prealabilă prelucrare. Unele dintre ele sunt prelucrate în fabrici, fiind puse la îndemâna omului sub formă de produse finite sau semifinite, altele se prelucrează cu ocazia preparării culinare a mâncărurilor. La prelucrarea culinară, procedeele folosite depind de anumiți factori:

- specificul de la o regiune la alta,

- gradul de calificare al lucrătorilor,

- condițiile de trai,

- dotarea cu utilaje,

- ustensile,

- dispozitive.

Un bun lucrător este și un bun organizator; felul cum își va organiza activitatea și locul de muncă depinde calitatea produselor obținute. Totodată este necesară respectarea igienei și curățeniei la locul de muncă, ținutei, disciplinei și punctualității. Trebuie să aibă la îndemână materiile prime și auxiliare, ustensilele și aparatura necesară în stare de funcțiune, pentru a lucra cu eficiența economică, contribuind la creșterea producției și productivității muncii.

Alimentele prin prelucrare își schimbă aspectul, se îmbunătățesc gustul, aroma, structura și consistența, fiind consumate cu plăcere, totodată influențând pozitiv digestia și asimilarea.

Există persoane care în ciuda programului încărcat de la serviciu și a timpului care niciodată nu e suficient, petrec multă vreme în bucătărie gătind. Persoanele din această categorie vor aprecia aparatele electrice pentru prelucrarea mecanică a alimentelor ca fiind un ajutor de nădejde, acestea fiind: malaxoare, mixere, roboți de bucătărie, etc.

Din nicio bucătărie modernă nu pot lipsi aparatele electrocasnice. Evoluțiile tehnologice le-au transformat în obiecte accesibile ca preț și varietate de modele. În plus, rapiditatea și ușurința îndeplinirii anumitor etape esențiale pentru bucătari le fac extrem de folositoare, atât pentru profesioniști, cât și pentru persoanele care gătesc foarte rar. Majoritatea modelelor îndeplinesc funcții de bază, precum tăiatul, tocarea, râșnirea, mixarea sau stoarcerea mai multor alimente.

Într-o bucătărie spațioasă se va putea prepara orice rețetă în cel mai scurt timp, aceasta poate fi dotată cu o mulțime de echipamente electrocasnice, printre care: tocătoare electrice, roboți de bucătărie, mixere și storcătoare.

Lucrarea de față :" Aspecte privind piața actuală a aparatelor electrice pentru prelucrarea mecanică a alimentelor " încearcă să surprindă câteva aspecte privind evoluția istorică a acestor aparate, modul de funcționare și principalele caracteristici tehnice întâlnite în momentul de față pe piață.

Capitolul I intitulat “ROBOTUL DE BUCĂTĂRIE-GENERALITĂȚI”,menționează câteva aspecte privind evoluția istorică a acestor aparate, modul de funcționare, caracteristicile, metodele principale de verificare a calității precum și instrucțiunile de utilizare a acestora.

Capitolul al II-lea intitulat “ROLUL APARATELOR ELECTRICE PENTRU PRELUCRAREA MECANICĂ A ALIMENTELOR ÎN PIAȚA ACTUALĂ”, surprinde analiza pieței, identificarea concurenței ,principalele funcții dar și procesul decizional de cumpărare a acestor aparate.

În capitolul al III-lea al lucrării am analizat comparativ patru modele de roboți de bucătărie de la producători diferiți:

1. Heinner Calypso 1500 HPM-L1500DC

2. ELECTROLUX E5KM1-6GBP

3. KENWOOD Prospero+ KHC29

4. DMS, Metal/Otel

În final, lucrarea prezintă câteva concluzii ale acestor studii de caz. Mulțumesc și pe această cale persoanelor de specialitate din Depanero care au avut bunavoință să raspundă la chestionare.

CAPITOLUL I - ROBOTUL DE BUCĂTĂRIE-GENERALITĂȚI

1.1 Scurt istoric al apariției robotului de bucătărie

Robotul de bucătărie, numit și procesator de alimente în unele culturi, este un aparat electrocasnic utilizat pentru îndeplinirea anumitor sarcini repetitive în procesul de preparare a mâncării. Deși încă mai există anumite modele mecanice care realizează o parte din aceleași funcții, acesta este un aparat electric.

Ideea unei mașini de procesare a alimentelor i-a venit unui vânzător al unei companii de catering franceze, Pierre Verdun, care a observat cât timp se pierde în bucătărie tăind, mărunțind sau amestecând ingredientele pentru pregătirea mâncării. Verdun a avut o idee simplă, dar eficientă: un vas cu un cuțit care se învârte la bază. În anii 60 ai secolului trecut, aparatul creat de Verdun a fost revoluționar pentru acea vreme și era numit Robot-Coupe. Verdun a înființat o companie care producea acest tip de roboți de bucătărie, destinați inițial doar industriei de catering.(Valérie-Anne Giscard d'Estaing, Cartea mondială a invențiilor, 1994 , p.129)

Spre sfârșitul decadei și începutul anilor 70, a fost lansat primul robot de bucătărie comercial cu motor cu inducție. Piața utilizatorilor casnici a fost nevoită să aștepte până în 1972 pentru a dispune la rândul său de un robot de bucătărie, numit Magimix 2. Carl Sontheimer a introdus acest robot de bucătărie în America de Nord, în anul 1973, sub brandul Cuisinart, acesta devenind primul robot de bucătărie din SUA.

În ziua de azi, a deține un robot de bucătărie este o necesitate. Marile branduri de electrocasnice au creat zeci, dacă nu chiar sute, de modele, cu diferite funcții și programe, unul mai bun decât altul. În principal, însă, un robot de bucătărie face și azi ceea ce făceau primele modele, având funcțiile de tocare, măcinare și blender.

În plus, modelele mai eficiente pot face și alte lucruri: frământă aluatul, tăie varza pentru salate, face piureuri din diverse fructe sau legume și face plăcinte delicioase din carne sau legume. Pe scurt, orice sarcină care nu are nimic de-a face cu creativitatea în bucătărie poate fi realizată de un robot de bucătărie multifuncțional. În funcție de modelul ales, poate fi un produs cu mixer încorporat, storcător de legume și fructe, bol de frământat aluat cu paletă, mixer, cuțite pentru feliere de diferite mărimi și alte accesorii.(Gherman Octavian, Analiza ofertei de aparate electrocasnice pe piața romanească, Turda, 2019)

Bibliografie:

1. Bălan, Carmen -Logistică, Ediția a III-A, Editura Uranus, București, 2007

2. Budică Ilie, Logistica mărfurilor, Editura Universitaria, 2011

3. Caraiani Gheorghe, Felea Mihai, Vasiliu Cristinel, Mărunțelu, Logistica și distribuția mărfurilor, Editura A.S.E, București, 2008

4. Diana Metes, Sales&Marketing, articol, 2020

5. Ene Corina, Expertiza mărfurilor, Note de curs UPG Ploiești, 2021

6. Gherman Octavian, Analiza ofertei de aparate electrocasnice pe piața romanească, Turda, 2019

7. Ionită Amalia, Mărfuri nealimentare și securitatea utilizatorului II (b) , Note de curs UPG Ploiești,2020

8. Jenevieve Bruce, Mărfuri electrocasnice, 2021 ,pg 13-15

9. Jean Andrei, Concurență și prețuri, Note de curs UPG Ploiești, 2020

10. Manual de utilizare pentru produsele nr:10006254 10006255 10008235 10008236 10008237, București 2016, pg 5-9

11. Olaru M.; Purcarea A.; Anatase A.; Negrea M.; Stanciu I. ,Bazele merceologiei: lucrări practice și studii de caz. Bucuresti , ASE, 2001

12. Olaru M.;Schiuleru I. ; Pamfilie R. , Fundamentele științei mărfurilor, București, Editura Economica , 2001

13. Roșca Cristina, 2021, Business magazine

14. Robot de bucătărie -2014, Fast CR, a.s.

15. Stancu Adrian, Protecția consumatorului, Note de curs UPG Ploiești, 2020

16. Stanciu I. , Paraianu E., Schileru I.Merceologie :Calitatea și sortimentul mărfurilor nealimentare, Editura Oscar Print , București 1998

17. Stanciu I. ; Păsărilă O.I; Iacob A.A ; Militaru C., Calimetrie: analiza comparativă a mărfurilor : studii de caz, București, Cartea Universitară , 2004

18. Valérie-Anne Giscard d'Estaing, Cartea mondială a invențiilor, 1994 , p.129

19. Zaheu Diana, articol, Cel mai bun robot de bucătărie, 2021

20. http://www.emag.ro//

21. https://altex.ro/

22. https://www.evomag.ro/

23. https://www.compari.ro/

24. https://www.electrolux.ro

25. https://www.philips.ro

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aspecte privind piata actuala a aparatelor electrice pentru prelucrarea mecanica a alimentelor.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2022
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
53 pagini
Imagini extrase:
53 imagini
Nr cuvinte:
12 959 cuvinte
Nr caractere:
73 135 caractere
Marime:
789.46KB (arhivat)
Publicat de:
Bianca Draghicescu
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Economie
Predat:
Facultatea de Stiinte Economice , Universitatea "Petrol - Gaze" din Ploiesti
Specializare:
Merceologie și Managementul Calității
Materie:
Economie
An de studiu:
III
Profesorului:
Lector. Univ. Dr. Amalia Ioniță
Nota primită:
Nota 9
Sus!