Analiza privind poblematica ergonomiei în munca de secretariat

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

1 ERGONOMIA SI ORGANIZAREA ERGONOMICA A MUNCII
1.1 MUNCA SI OMUL IN PROCESUL MUNCII
1.2 FACTORI DE INFLUENTA AI CAPACITATII DE MUNCA
2 ORGANIZAREA MEDIULUI AMBIANT AL MUNCII
2.1 FACTORI DE CLIMAT
2.2 CROMATICA
2.3 EFECTELE FIZICO-PSIHICE ALE CULORILOR
3 ORGANISMUL UMAN SI MUNCA
3.1 SEGMENTELE CORPULUI OMENESC
3.2 APARATUL LOCOMTOR
3.3 SISTEMUL MUSCULAR
3.4 SURSELE DE ENERGIE ALE ORGANISMULUI, CONSUMUL DE ENERGIE, MUNCA SI ALIMENTATIA
3.5 CAPACITATILE DE MUNCA, OBOSEALA, REGIMUL DE MUNCA SI ODIHNA
4 CONCLUZII
5 STUDIU DE CAZ

Extras din licența:

Ergonomia este o stiinta care folosind legi proprii cat si legi specifice ale stiintelor ce alimenteaza continutul ei, studiaza omul in diferite ipostaze ale activitatii lor, pentru a realiza un echilibru intre factorii de solicitare la care este supus si propriile lui posibilitati. Organizarea ergonomica a muncii este ansamblul de metode si tehnici concepute in lumina ergonomiei, in cadrul economiei energetice a organismului uman.

Ergonomia este stiinta care folosiind cunostiintele stiintelor tehnice, economice, medicale, psiho-sociologice si ale altor stiinte care studiaza munca si se ocupa cu optimizarea relatiei om - solicitari in procesul muncii avand ca scop sporirea productivitatii muncii simultan cu mentinerea capacitatii de munca la nivel optim in cadrul schimbului si reproductia calitativa a fortei de munca.

Ergonomia ar avea in sfera de cuprindere toate problemele privind munca, studiindu-i multilateral toate aspectele, mai putin cele judiciare.

Economia muncii are menirea de a orienta ergonomia inspre realizarea economiei de timp, de munca si cresterea productivitatii muncii.

Pe masura dezvoltarii societatii, omul trebuie privit ca pe un factor activ si constient deoarece participa cu intreaga sa capacitate psihofizica si neurocerebrala atat la organizarea si conducerea proceselor cat si la realizarea intregii productii de bunuri materiale si spirituale.

Pentru ca munca sa fie cat mai eficace, ea trebuie sa fie adaptata cat mai bine caracteristicilor fizice si neuro-psihice ale omului astfel incat potentialul uman sa nu fie suprasolicitat, iar capacitatea de munca a omului sa se mentina pe toata durata schimbului de lucru si pe toata perioada activa din viata omului.

Capacitatea de munca reprezinta totalitatea posibilitatilor fizice, neuro-psihice si cerebrale ale omului de a efectua o cantitate maxima de munca.

Ea poate fi predominant fizica, nervoasa sau cerebrala. Se poate exprima prin indicatori economici care exprima rezultatele muncii si prin indicatori fiziologici care ne dau efectele muncii asupra stabilitatii functiilor diferitelor sisteme ale omului.

Organizarea muncii pe baze ergonomice asigura mentinerea capacitatii de munca la nivel optim, prevenirea sau inlaturarea oboselii, si pe aceasta baza amplificarea rezultatelor muncii.

Factorii de influenta ai capacitatii de munca CAPITOLUL II ORGANIZAREA MEDIULUI AMBIANT AL MUNCII Ambianta muncii este reprezentata de factorii fizici si psiho-sociali. Factorii actioneaza si influenteaza in mod direct capacitatea de muncaa, comportamentul executantului astfel incat optimizarea lor conduce la sporirea rodniciei muncii.

Factorii fizici, formand ambianta fizica a muncii pot fi evidentiati si masurati precis, pe cand factorii psiho-sociali si psihologici, constituind ambianta psiho-sociala a muncii sunt mai greu de cuantificat, reflectand indeosebi conditiile adaptarii omului la munca.

Importanta mediului ambiant de munca si factorii ambiantei fizici ai muncii.

Organizarii ...

Bibliografie:

PURDEA DUMITRU - "ERGONOMIE SI STUDIUL MUNCII", 1994

POPESCU MARIA - "MANAGEMENT PENTRU TINERELE SECRETARE - GHID PRACTIC", 1995

BACIU IULIAN - "BAZELE FIZIOLOGICE ALE ERGONOMIEI", 1985

NAFTANAILA ION, MATEI CRISTINA - "BIROTICA SI SECRETARIAT - MANUAL PENTRU CLASA A XII-A", 2002

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza privind poblematica ergonomiei in munca de secretariat
    • Bibliografie.doc
    • Cuprins.doc
    • Diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2005
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
37 pagini
Imagini extrase:
56 imagini
Nr cuvinte:
11 665 cuvinte
Nr caractere:
64 763 caractere
Marime:
91.07KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate din Cluj-Napoca
Materie:
Economie
Sus!