Studiu teoretic cu privire la regimul armelor și munițiilor

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

1 NOTIUNI INTRODUCTIVE
1.1 ASPECTE GENERALE REFERITOARE LA INFRACTIUNI PRIVITOARE LA REGIMUL STABILIT DE LEGE PENTRU UNELE ACTIVITATI
1.2 SCURT ISTORIC AL INCRIMINARII INFRACTIUNII DE NERESPECTARE A REGIMULUI ARMELOR SI MUNITIILOR
2 ELEMENTE CONSTITUTIVE ALE INFRACTIUNII DE NERESPECTARE A REGIMULUI ARMELOR SI MUNITIILOR
2.1 ASPECTE GENERALE
2.1.1 NOTIUNI SI DEFINITIE
2.1.2 OBIECTUL JURIDIC SPECIAL
2.1.3 OBIECTUL MATERIAL
2.1.4 SUBIECTUL INFRACTIUNII
2.2 STRUCTURA SI CONTINUTUL JURIDIC AL INFRACTIUNII
2.2.1 LATURA OBIECTIVA
2.2.1.1 ELEMENTUL MATERIAL
2.2.1.2 URMARE IMEDIATA
2.2.1.3 LEGATURA DE CAUZALITATE
2.2.2 LATURA SUBIECTIVA
2.2.3 CONTINUTUL VARIANTELOR AGRAVANTE
2.3 FORME, MODALITATI, SANCTIUNI
2.3.1 FORMELE INFRACTIUNII
2.3.2 MODALITATILE INFRACTIUNII
2.3.3 SANCTIUNILE INFRACTIUNII
2.4 EXPLICATII COMPLEMENTARE
3 ASEMANARI SI DEOSEBIRI INTRE INFRACTIUNILE CARE ADUC ATINGEREA UNOR ACTIVITATI DE INTERES PUBLIC SAU REGLEMENTATE DE LEGE
3.1 ASEMANARI SI DEOSEBIRI INTRE INFRACTIUNILE PREVAZUTE IN TITLUL VI COD PENAL
3.2 ASEMANARI SI DEOSEBIRI INTRE INFRACTIUNILE PREVAZUTE IN CAP. IV, DIN TITLUL VI COD PENAL
4 CORELATIA INTRE INFRACTIUNEA DE NERESPECTARE A REGIMULUI ARMELOR SI MUNITIILOR SI INFRACTIUNEA DE CONTRABANDA SI INFRACTIUNEA DE TERORISM
4.1 CORELATII INTRE INFRACTIUNEA DE NERESPECTARE A REGIMULUI ARMELOR SI A MUNITIILOR SI INFRACTIUNEA DE CONTRABANDA
4.2 CORELATII INTRE INFRACTIUNEA DE NERESPECTARE A REGIMULUI ARMELOR SI MUNITIILOR SI INFRACTIUNEA DE TERORISM
5 ASPECTE DE DREPT COMPARAT
6 CONCLUZII

Extras din licența:

In titlul VI, din partea speciala a Codului penal, prin folosirea consecventa a criteriului adoptat de sistematizare a partii speciale, autorii Codului penal din 1969 au inclus infractiunile care, dupa cum arata denumirea lor, aduc atingere unor activitati de interes public sau altor activitati reglementate de lege.

Aceste infractiuni, desi sunt numeroase si de o mare varietate, au fost totusi incluse intr-un titlu unic, deoarece ele prezinta o trasatura esentiala comuna, constand in aceea ca, prin savarsirea lor, se aduce atingere unor relatii sociale de aceeasi natura, relatii care privesc buna desfasurare a activitatii unitatilor publice sau de interes public, infaptuirea jurisdictiei, siguranta circulatiei pe caile ferate, regimul stabilit pentru anumite activitati reglementate de lege.

Acest element comun si fundamental uneste toate aceste numeroase si variate infractiuni, justificand tratarea lor unitara in cadrul aceluiasi titlu al partii speciale.

Grupul de infractiuni care aduc atingere unor activitati de interes public sau altor activitati reglementate de lege, a fost sistematizat in patru subgrupuri, corespunzand fiecare unui capitol distinct: primul capitol privitor la infractiuni de serviciu sau in legatura cu serviciul; al doilea capitol privind infractiunile care impiedica infaptuirea justitiei; al treilea capitol, referitor la infractiuni contra circulatiei pe caile ferate; al patrulea capitol Normele de incriminare cuprinse in titlul VI al Codului penal, partea speciala, nu si-au pastrat toate formularile initiale, ele suferind in decursul timpului unele modificari; cele mai importante s-au adus prin urmatoarele acte normative: Decretul nr. 154 din 1970, Legea nr. 6 din 1973, Decretul nr. 365 din 1976, Decretul-lege nr. 1 din 1989, Decretul-lege nr. 12 din 1990, Legea nr. 20 din 1990, Legea nr. 65 din 1992, Legea nr. 17 din 1996, iar altele sunt prevazute in Legea de modificare a Codului penal.

Constitutia Romaniei din 1991 cuprinde norme cu caracter de principii care trebuie avute in vedere si la aplicarea dispozitiilor incriminatoare prevazute in titlul VI al Codului penal, partea speciala.

Astfel, au relevanta pentru materia tratata dispozitiile constitutionale referitoare la drepturile si libertatile cetatenilor, prevazute in titlul II din Constitutie, cum ar fi: principiul inscris in art. 15 care prevede ca: Cetatenii sunt egali in fata legii si autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari. Nimeni nu este mai presus de lege; principiul inscris in art. 21 care prevede accesul liber la justitie, in sensul ca orice persoana se poate adresa justitiei pentru apararea drepturilor, a libertatilor si a intereselor sale legitime, nici o lege neputand ingradi exercitarea acestui drept; principiul inscris in art. 23 care consacra libertatea individuala, prevazand ca: Libertatea individuala si siguranta personala sunt inviolabile. Perchezitionarea, retinerea sau arestarea unei persoane sunt permise numai in cazurile si cu ...

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studiu teoretic cu privire la regimul armelor si munitiilor
    • Cuprins.doc
    • Diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
1997
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
55 pagini
Imagini extrase:
53 imagini
Nr cuvinte:
19 660 cuvinte
Nr caractere:
107 545 caractere
Marime:
66.68KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate din Bucuresti
Materie:
Drept
Sus!