Studiu de caz privind natura juridică a condamnării condiționate

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

1 CONSIDERATII GENERALE PRIVIND NATURA JURIDICA A CONDAMNARII CONDITIONATE
1.1 NOTIUNEA SI ESENTA CONDAMNARII CONDITIONATE
1.2 TEMEIURILE SI CONDITIILE DE APLICARE A CONDAMNARII CONDITIONATE
1.3 DELIMITAREA CONDAMNARII CONDITIONATE DE ALTE CATEGORII DE SANCTIUNI
1.4 UNELE ASPECTE DE DREPT COMPARAT
2 EFECTELE JURIDICO SOCIALE A CONDAMNARII CONDITIONATE
2.1 CARACTERISTICI JURIDICO-SOCIALE
2.2 SEMNIFICATIA EDUCATIVA A CONDAMNARII CONDITIONATE
2.3 FORMELE SI CARACTERUL PARTICIPARII COLECTIVITATILOR SOCIALE LA APLICAREA CONDAMNARII CONDITIONATE
3 REGIMUL JURIDIC PRIVIND CONTROLUL ASUPRA PERSOANELOR CONDANATE CONDITIONAT
3.1 CONCEPTUL SI LOCUL CONTROLULUI CONDAMNARII CONDITIONATE IN SISTEMUL JURIDICO-PENALE DE PREVENIRE A INFRACTIUNILOR
3.2 MASURILE DE CONTROL APLICATE PERSOANELOR CONDAMNATE CONDITIONAT
3.3 MODUL DE ORGANIZARE A CONTROLULUI ASUPRA PERSOANELOR CONDAMNATE CONDITIONAT. ROLUL INSTANTELOR JUDICIARE
4 INCHEIERE

Extras din licența:

Diversificarea sistemului de sanctiuni si a altor masuri de raspundere penala constituie o legitate a politicii penale.

Ca masuri alternative privatiunii de libertate se considera a fi aminarea executarii sentintei penale si condamnarea conditionata.

Condamnarea conditionata are la baza ca scop prioritar realizarea raspunderii penale in raport cu anumite categorii de infractori mai putin periculosi fara izolarea acestora de societate.

Aceasta trasatura distincta apropie institultia nominalizata cu sanctiunile ce nu sunt legate de privatiune de libertate.

Insa nu putem se negam particularitatile specifice care constau in faptul ca atingerea scopului raspunderii penale se realizeaza in conditiile unor inccercari, sub pericolul aplicarii reale a sanctiunii. Asemenea particularitate permite ca aceste masuri sa fie mult mai flexibile si individualizate. Astfel nu intimplator anume prin intermediul condamnarii conditionate s-a inceput formarea unui regim al activitatii educative si de profilaxie, care nu este specific majoritatii sanctiunilor.

Condamnarea conditionata ocupa un loc insemnat in practica judiciara. In prezent in legatura cu elaborarea unei legislatii penale noi, savantii au ca sarcina aprecierea critica a rezultatelor atinse, elaborarea unor recomandari si confirmarea acestora prim intermediul normelor juridice, tinindu - se cont de anumite elemente si forme de activitate justificate in practica. Realizarea in practica a condamnarii conditionate a evidentiat o serie de lacune, legate de -neglijenta a unor chestiuni corespunzatoare si respectiv din cauza unor reglementari legislative imperfecte.

Aceste probleme nu au putut sa nu atraga atentia savantilor si practicienilor. Intr-o oarecare masura ele au fost reflectate intr-o serie de publicatii consacrete condamnarii conditionate, care insa se reflecta doar la anumite aspecte ale acestei categorii fiind cercetate in contextul unor diferite institutii juridico-penale. In cadrul examinarii problemelor juridice legate de condamnarea conditionata se recurge la contrapunerea particularitatilor reglementarii juridice a acestor masuri, ele urmaresc realizarea lor, incepind cu faza stabilirii de catre instanta de judecata si finalizind cu anularea acesteea in cazul ezistentei temeiurilor prevazute de legislatie. Obiectul acestor chestiuni este nu numai activitatea organelor judiciare, dar si a organelor afacerilor interne, activitatea educativa si profilactorie prestata de catre societate si divrse sociogrupari. Volumul si caracterul studiului permite efectuarea unor conceptii complexe.

In capitolul I se examineaza natura juridica a condamnarii conditionate ca masura a raspunderii penale, sint reflectate temeiurile de aplicare si anulare. Capitolul II este consacrat expunerii chestiunilor legate de controlul asupra condamnatilor, realizat de catre organele a facerilor interne. Se studiaza continutul si sarcinele unui asemenea control, rolul acestuia in cadrul realizarii functiilor de profilaxie ...

Bibliografie:

CODUL PENAL

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studiu de caz privind natura juridica a condamnarii conditionate
    • Bibliografie.doc
    • Cuprins.doc
    • Diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
34 pagini
Imagini extrase:
40 imagini
Nr cuvinte:
13 452 cuvinte
Nr caractere:
70 057 caractere
Marime:
43.83KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate din Bucuresti
Materie:
Drept
Sus!