Aspecte privind procedura în inspecția muncii

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

1 ASPECTE INTRODUCTIVE PRIVIND INSPECTIA MUNCII
1.1 ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA INSPECTIEI MUNCII
1.2 OBIECTIVELE PRINCIPALE ALE INSPECTIEI MUNCII
2 DIRECTIILE PENTRU DIALOG, FAMILIE SI SOLIDARITATE SOCIALA JUDETENE SI ALE MUNICIPIULUI BUCURESTI. ATRIBUTII IN INSPECTIA MUNCII
2.1 INSPECTORII DE MUNCA
2.2 ATRIBUTIILE INSPECTORILOR DE MUNCA
3 DREPTURILE SI OBLIGATIILE INSPECTORILOR DE MUNCA. CONTRAVENTII
3.1 LEGEA NR. 7 DIN 18 FEBRUARIE 2004 PRIVIND CODUL DE CONDUITA AL FUNCTIONARILOR PUBLICI
3.2 DREPTURILE SI OBLIGATIILE INSPECTORILOR DE MUNCA
3.3 CONTRAVENTII IN INSPECTIA MUNCII
4 PROCEDURA IN INSPECTIA MUNCII
5 CONCLUZII
6 BIBLIOGRAFIE

Extras din licența:

Prin Legea nr. 108/19991inlaturandu-se o lacuna existenta in legislatia noastra, a fost infiintata si organizata Inspectia Muncii.

Conform art. 1 din aceasta lege, Inspectia Muncii este un organ de specialitate al administratiei publice centrale in subordinea Ministerului Muncii, Protectiei Sociale si Familiei, care are personalitate juridica.

Prin intermediul sau se exercita atributii de autoritate in stat in domeniul muncii, relatiilor de munca, securitatii si sanatatii in munca, mai precis, controlul aplicarii unitare a dispozitiilor legale in domeniile sale de competenta in unitatile sale din sectorul public, privat, si alte categorii de angajatori2. Si Codul muncii contine reglementari referitoare la inspectia muncii.

Astfel, titlul X intitulat inspectia Muncii, contine trei articole. Conform art. 247, aplicarea reglementarilor generale si speciale in domeniul relatiilor de munca, securitatii si sanatatii in munca este supusa controlului Inspectiei Muncii, ca organism specializat al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, in subordinea Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.

Cu privire la organizarea unitara a activitatilor de control, mentionam evolutia pe care a inregistrat-o aceasta activitate ca urmare a adoptarii ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 64/20033 prin care s-a infiintat Autoritatea Nationala de Control ca organ de specialitate a administratiei publice centrale, cu personalitate juridica.

Ministerul delegat pentru coordonarea activitatilor de control asigura coordonarea directa a Inspectiei Muncii4. In baza Legii nr. 90/1996 cei care trebuie sa urmareasca modul in care se aplica dispozitiile legale privind protectia muncii sunt inspectorii de protectie a muncii.

Institutia in subordinea careia se afla acestia este Inspectia Muncii, ce-si desfasoara activitatea conform Legii nr. 108/16 iunie 1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii5. La elaborarea acestei legi, s-a avut in vedere si Conventia O. I. M nr. 81/1947 privind inspectia muncii, ratificata si de tara noastra. Ea prevede un sistem de inspectie a muncii menit sa asigure aplicarea dispozitiilor legale relative la conditiile de munca si protectia lucratorilor in unitatile industriale, si pe baza facultative, in unitatile comerciale.

Conventia nr. 81/1947 abordeaza problemele organizarii si functionarii serviciilor de inspectie care privesc: responsabilitatea unei autoritati centrale; cooperarea cu alte servicii publice sau private ca si cu organizatiile patronale si sindicale; recrutarea de personal calificat, in numar suficient si beneficiar al unui stat apropiat; dotari si servicii necesare desfasurarii activitatii.

De asemenea, conventia prevede rolul inspectorilor de munca (sa asigure aplicarea legii, sa consilieze angajatorii si lucratorii si sa furnizeze informatii autoritatilor), precum si puterile care le sunt conferite: autorizarea de a intra liber in orice unitate in care se deruleaza controlul, abilitatea de a ...

Bibliografie:

ANDREI POPESCU - "DREPTUL MUNCII" - ED. ROSETTI, BUCURESTI, 2004

ALEXANDRU TICLEA - "DREPTUL MUNCII" - ED. ROSETTI, BUCURESTI, 2005

NICOLAE VOICULESCU - "DREPTUL MUNCII, REGLEMENTARI INTERNE SI COMUNITARE" - ED. ROSETTI, BUCURESTI, 2003

REVISTA ROMANA DE DREPTUL MUNCII NR. 1/2005 - EDITURA ROSETTI, BUCURESTI, 2005

DEPARTAMENTUL COMINICARE AL AUTORITATII NATIONALE DE CONTROL

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aspecte privind procedura in inspectia muncii
    • Bibliografie.doc
    • Cuprins.doc
    • Diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
48 pagini
Imagini extrase:
72 imagini
Nr cuvinte:
15 585 cuvinte
Nr caractere:
89 253 caractere
Marime:
83.40KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate din Bucuresti
Materie:
Drept
Sus!