Regimul impozitului pe profit

Previzualizare licența:

Extras din licența:

I. Elementele impozitului

II. Clasificarea impozitelor

I. Elementele impozitului - pentru ca prin impozite sa se poata realiza obiectivele financiare, economice si sociale urmarite de catre stat la introducerea lor, este necesar ca reglementarile fiscale sa fie cunoscute si respectate atat de organele fiscale , cat si de contribuabili. Drept urmare, in legile prin care se instituie impozite se precizeaza persoanele in sarcina carora cade plata impozitelor, materia supusa impunerii, marimea relativa a impozitului, termenele de plata, sanctiunile ce se aplica persoanelor fizice sau juridice care nu-si onoreaza obligatiile fiscale la termenele stabilite, sustrag materia impozabila de la impunere si incalca alte dispozitii ale reglementarilor fiscale.

Printre elementele impozitului se numara:

- subiectul ( platitorul)

- suportatorul

- obiectul impunerii

- sursa impozitului

- unitatea de impunere

- cota( cotele) impozitului

- asieta

- termenele de plata

Subiectul impozitului - este persoana fizica sau juridica obligata prin lege la plata acestuia. Astfel de exemplu, la impozitul pe salariu, subiect al impozitului este muncitorul sau functionarul , la impozitul pe profit- agentul economic, la impozitul pe succesiuni- mosenitorul etc. Uneori impozitul datorat de o persoana , de exemplu: impozitul pe veniturile din salarii, datorat statului de un muncitor sau functionar, este retinut de catre persoana care ii plateste drepturile salariale si apoi este varsat la buget; la fel procedeaza o banca , o editura, o publicatie sau o alta persoana care din venitul cuvenit unei persoane retine impozitul datorat statului si-l varsa la buget. In aceste cazuri , subiect al impozitului este salariul, beneficiarul dobanzii, al dreptului de autor sau al colaborarii, iar nu cel care a retinut de la acesta impozit datorat statului si l-a varsat efectiv la buget, prin plata in numerar sau prin virament.

Suportatorul ( destinatarul) impozitului - este persoana care suporta efectiv impozitul. In mod normal, subiectul impozitului ar trebui sa fie si suportatorul real al acestuia. In realitate sunt frecvente cazurile in care suportaorul impozitului este o alta persoana decat subiectul. Acest lucru este posibil, deoarece sunt diverse cai si mijloace pentru a transpune intr-o masura mai mare sau mai mica, impozitele platite de unele persoane fizice sau juridice.

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Regimul impozitului pe profit.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
41 pagini
Imagini extrase:
41 imagini
Nr cuvinte:
13 361 cuvinte
Nr caractere:
80 093 caractere
Marime:
71.60KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Contabilitate
Tag-uri:
Regimul impozitului pe profit, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Sus!