Contabilitatea și Gestiunea Trezoreriei

Previzualizare licența:

Extras din licența:

In lucrarea de fata mi-am propus sa prezint atat contabilitatea trezoreriei cat si gestiunea trezoreriei. Mi s-a parut potrivit sa incep cu aparitia contabilitatii si importanta acesteia, dar si cu gestiunea trezoreriei.

Contabilitatea, ca stiinta si practica economica, a aparut si s-a dezvoltat o data cu productia de marfuri, cu necesitatea afacerilor, in ordinea lor cronologica. Primul care a dat o definitie contabilitatii a fost invatatul italian Luca Pacciolo, de altfel intemeietorul stiintei contabile, care in lucrarea sa ,,Summa de l'aritmetica, geometria proportioni e proportilonalita", publicata la Venetia, in anul 1494, spunea ,,obiectul contabilitatii este tot ce are pe lume comerciantul, ca averi miscatoare si nemiscatoare si ca datorie, precum si toate afacerile mari si mici, in ordinea in care au avut loc".

Pot afirma ca obiectul contabilitatii il reprezinta, in primul rand, bunurile economice, in forma lor si miscarea parcursa de acestea in circuitul lor economic, modificarile acestor bunuri, dar si drepturile si obligatiile pe care le genereaza detinerea lor.

Contabilitatea cronologica si sistematica presupune prelucrarea si pastrarea informatiilor cu privire la situatia patrimoniala si rezultatele obtinute atat pentru necesitatile proprii ale agentilor economici cat si in relatiile acestora cu ceilalti agenti economici respectiv: clienti, furnizori, banci, organe fiscale, actionari/ asociati, persoane fizice sau juridice. Asigura controlul operatiunilor patrimoniale efectuate de agentii economici si al procedeelor de prelucrare utilizate, exactitatea datelor contabile, furnizarea informatiilor necesare stabilirii patrimoniului national, precum si a balantelor si a bilantului, pe ansamblul economiei nationale.

In cadrul unei entitati, activitatea curenta a acesteia presupune atat operatii propriu-zise de obtinere a produselor, de executare a lucrarilor sau de prestare a serviciilor, cat si tranzactii financiare ce se pot concretiza sub diferite forme. De asemenea, intr-o intreprindere este foarte importanta contabilitatea si gestiune trezoreriei deoarece cu ajutorul acestora stim cum se gestioneaza banii, modalitatile in care sunt incasati (prin banca, casa, virament), instrumentele care sunt folosite.

Prezenta lucrare este structurata in trei capitole. Deoarece tema are ca element principal trezoreria, am considerat potrivit sa incep cu notiunea de trezorerie, structura si evaluarea acesteia, cuprinse in primul capitol. Tot in acesta am prezentat sistemul documentelor justificative, unde am precizat documentele primare utilizate in contabilitatea trezoreriei, iar la ultimul subcapitol am prezentat structura contabilitatii operatiunilor de trezorerie in care am inclus contabilitatea investitiilor financiare pe termen scurt, contabilitatea operatiunilor fara numerar si contabilitatea altor valori de trezorerie.

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contabilitatea si Gestiunea Trezoreriei
    • Contabilitatea si gestiunea trezoreriei.pdf
    • Contabilitatea si gestiunea trezoreriei.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf, ppt
Diacritice:
Da
Nota:
6/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
57 pagini
Imagini extrase:
44 imagini
Nr cuvinte:
14 236 cuvinte
Nr caractere:
84 561 caractere
Marime:
1.67MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Contabilitate
Tag-uri:
gestiune, Economie, trezorerie
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Sus!