Contabilitate bancară

Previzualizare licența:

Extras din licența:

A fost definita pentru prima oara ca o arta,in 1541, de catre Luca Paciolo, alte definitii ale contabilitatii in decursul timpului fiind date de catre Francesco Marchi, in 1870, ce definea contabilitatea drept ,,stiinta si arta tinerii conturilor" sau de catre Rene de la Porte care considera ,, contabilitatea ca o stiinta si numai tehnica sa o arta''.

Experienta contabila de milenii si realizarile de exceptie sub forma ,,Contabilitati conputerizate sau a modelelor contabile complexe, vin sa reliefeze cu pregnanta ca toate perfectionarile introduse in timp, in domeniul contabilitatii, sunt destinate sa serveasca interesele financiar-fiscale si manageriale,,. Evolutia contabilitatii este strans legata de evolutia economica, preocuparile pentru a retine si ordona datele si informatiile cu privire le gestiunea averii personale si a celei publice nascandu-se atunci cand existenta si miscarea bunurilor nu mai poate fi memorata decat in scris?.

Daca pentru contabilitatea clasica era suficienta prezentarea in sinteza a situatiei patrimoniale si a rezultatului global al activitatii interne, in organizarea unei contabilitati moderne care sa raspunda sarcinilor noii etape cu privire la realizarea simbiozei ,,evidenta-conducere-eficienta'' si totul in deplina ordine economica si fiscala, trebuie sa se aiba in vedere conceptele noi cu privire la realizarea ,,contabilitatii manageriale'', ceea ce avanseaza ideea de a nu accepta o conducere oricum, ci o conducere competenta si loiala. Din perspectiva unei abordari sistematice, contabilitatea poate fi definita ca un sistem de informare, adica un ansamblu de elemente care permite culegerea, prelucrarea, stocarea si comunicarea informatiei in verderea luarii deciziilor.?

In epoca contemporana in tarile cu economie de piata, moneda, creditul si bancile au rol determinant in desfasurarea proceselor economice la nivelul micro si macroeconomic, a lichiditatii agentilor economici, a economiei in ansamblu sau Bancile, definite ca persoane juridice autorizate sa efectuieze in mod curent operatiuni bancare, sunt obligate, in comformitate cu prevederile Legii contabilitatii nr.82/1991 sa organizeze si sa tina contabilitatea.Prin aceasta se urmareste redarea sub forma unica, generalizata si normalizata a evenimentelor economice, juridice si fiscale.

In cazul bancilor, contabilitatea trebuie sa reflecte in expresie baneasca disponibilitati banesti si bunuri mobile,titlurile de valoare, drepturile si obligatiile, precum si miscarile si modificarile intervenite in urma operatiunilor patrimoniale efectuate, cheltuieli, venituri si rezultatele obtinute.

Sistemul informational contabil constituie un subsistem al sistemului informational pentru conducerea bancii si se defineste ca fiind setul de resurse umane si de capital din cadrul bancii, care se ocupa cu pregatirea informatiilor contabile si de asemenea de informatiile obtinute prin colecterea si prelucrarea tranzactiilor economice. Contabilitatea bancara, segment important in cadrul activitatii bancare, in general, si in managementul conducerii operationale, bancare, in special, prin ansamblul datelor si informatiilor contabile pe care le ofera, constituind totodata un instrument important in evitarea riscului, prin intermediul indicatorilor calculati si a analizei economico-financiare realizate pe baza datelor inregistrate in contabilitate. In aceste conditii este relevata importanta informatiei degajata de contabilitatea bancara atat in cadrul bancii, cat si in exterior in relatiile cu clientii, pentru a satisface necesitatile de informare ale acestora.

Operatiunile de trezorerie ocupa un loc aparte in cadrul operatiunilor derulate prin unitatile bancare, prin faptul ca ele surprind pe de o parte mijloacele banesti ale economiei, sub forma numerarului, antrenate intr-o circulatie continua prin intermediul operatiunilor de incasari si plati determinate de fenomenele si procesele economice. Datorita complexitatii operatiunilor de trezorerie, prin continutul lor si prin intermediul fluxurilor si interdependentelor pe care le genereaza, au un rol activ in cadrul vietii economice de zi cu zi din tara noastra si in evolutia relatiilor economico sociale, am optat pentru tema ,, Contabilitatea opertiunilor de trezorerie."

In capitolul I ,,Organizarea sistemului bancar romanesc. Notiunile generale privind operatiunile de trezorerie'' am prezentat o definire a conceptelor precum si enuntarea si explicarea principiilor care reprezinta bazele teoretice si metodologice ale studiului. Astfel sunt prezentate notiunile de operatiuni de trezorerie precum si principiile si reglementarile referitoare la organizarea acestor operatiuni.

Bibliografie:

Basno Cezar,Dardac Nicolae ,, Moneda,credit,banci" Editura Floricel Constantin Didactica si Pedagogica, Bucuresti 1994

Basno Cezar, Dardac Nicolae ,, Instrumente si tehnici de plata" Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1999

Fleaga Nicolae,Ion Ionascu ,, Tratat de contabilitate financiara" Editura Economica,Bucuresti,1998

Feleaga Nicolae ,, Sisteme contabile comparate" Editura economica,Bucuresti 2000

Galiceanu Ion,Mihaela Galiceanu ,, Contabilitatea Bancara" Editura Didactica Mirela Cristea si Pedagogica,Bucuresti

Ionescu Lucian ,, Banci si operatiuni bancare" EdituraEconomica,Bucuresti,2000

Lazarescu Vasile ,, Bancile Comerciale in Economia de piata dinRomania" Editura Agora,Bacau,1998

Nitu Ion ,, Managementul riscului bancar" Editura Expert,Bucuresti,2000

Oprea Calin ,, Bazele contabilitatii" Editura Nationala,Bucuresti

Patrut Vasile,Rotila Aristita ,, Contabilitate financiara" Editura Alma Mater,Bacau,2000

Popescu Radu ,, Cardul instrument modern de plata" EdituraTribuna Economica,Bucuresti,1998

Rosca Ioan,Zaharia Dorin ,, Proiectarea sistemelor informatice de gestiune"ASE Bucuresti,2000

Savoiu Vasile ,, Banca Centrala si Sistemele de Plati de InteresNational" Editura Enciclopedica,1998

Zaharciuc Elena ,, Contabilitatea societatilor bancare" EdituraTeora 2000

***Legea bancara nr.58/1998,publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr.121/1998

***Legea privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei nr.101/1998,publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr.203/1991.

***Legea contabilitatii nr.82/1991.

***Legea nr.83/1994 asupra cambiei si biletului la ordin

***Legea nr.83/1994 asupra cecului.

***Regulamentul 10/1994 privind compensarea multilaterala a platilor interbancare fara numerar pe suport de hartie.

***Banca Nationala a Romaniei -Reglementari privind cambia si biletul la ordin 1994.

***Banca Romanca Pentru Dezvoltare-Normele metodologice nr.6/1996 privind operatiunile de casa.

***Banca Romana Pentru Dezvoltare -Circulara 35 privind masuri pentru inbunatatirea activitatii in domeniul operatilor cu carduri.

Periodice (colectia 2002-2003):

-Capital;

-Piata financiara ;

-Buletin lunar al Bancii Nationale a Romaniei;

-Revista bancii -Banca Romana Pentru Dezvoltare.

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contabilitate Bancara.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
91 pagini
Imagini extrase:
91 imagini
Nr cuvinte:
26 253 cuvinte
Nr caractere:
149 258 caractere
Marime:
386.27KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Contabilitate
Tag-uri:
capital, banca, principii economice
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Sus!