Studiul fizico-chimic de obținere a dioxidului de carbon și al azotului din oxid de carbon și oxid de azot

Cuprins licența:

1 DATE DESPRE MATERII PRIME SI PRODUSUL FINIT
2 DESCRIEREA CHIMICA
3 STUDIUL FIZICO - CHIMIC
4 SCHEMA BLOC AL PROCESULUI
5 BILANTUL DE MATERIALE
6 BILANTUL TERMIC
7 CONCLUZII

Extras din licența:

Date despre materii prime si produsul finit Tehnologia este stiinta metodelor si mijloacelor de prelucrare ale materialelor si este ansamblul proceselor, metodelor, operatiilor etc. utilizate in scopul obtinerii unui anumit produs.

Reactia studiata in acest proiect este: Oxidul de azot este un gaz greu condensabil, are punctul de fierbere=-1510 si punctul de topire= -1630 C, este incolor in stare de gaz, dar colorat slab albastru in stare lichida. Este putin solubil in apa (0, 7 l NO la 1 l H2O, la 00). Solutia apoasa este neutra. Densitatea in raport cu aerul este 1. 0367. Constanta sa dielectrica este 1. 00044 si momentul de dipol neglijabil (0. 16 D). Oxidul de azot este greu lichefiabil. Temperatura sa critica este -93. 50C, astfel incat a fost unul dintre ultimele gaze lichefiate (P. L. Cailletet). Oxidul de azot se poate obtine prin sinteza din elemente (Cavendish, 1785), Desi s-au facut multe incercari in acest sens, nu s-a ajuns la un procedeu industrial rentabil.

Procedeul folosit in indutrie pentru obtinerea oxidului de azot este oxidarea amoniacului cu oxigen.

Pentru a obtine oxid de azot, in cantitati mici, in laborator, se reduce acidul azotic concentrat cu metale: sau, mai bine, cu acid arsenios (trioxide de arsen si apa) care se oxideaza la acid arsenic: Oxidul de carbon a fost descoperit de Lassone (1776) prin calcinarea oxidului de zinc cu carbine si de J. Priestley (1796) prin incalzirea carbunelui cu Fe3O4, insa a fost confundat cu hidrogenul sau o combinatie a sa cu carbonul. Compozitia sa a fost stabilita de J. M. Celment si Ch. B. Desormes (1800) si J. Dalton si H. Davy (1808). Oxidul de carbon se gaseste in cantitate mica in unele gaze vulcanice si in cantitate mai mare in atmosfera oraselor unde rezulta prin arderea incomplete a carbunelui in uzine. Gazele de espament ale vehiculelor cu motor, produsii de explozie, fumul de tigara, atmosfera minelor, tunelurilor, a cabinelor de proiectie a frilmelor, contin oxid de carbon. Este constituentul combustibil al gazului de aer si impreuna cu hidrogenul al gazului de apa. Este un component de poluare a aerului.

Oxidul de carbon este la temperature obisnuita un gaz incolor, indoor, fara gust si toxic. Densitatea sa in raport cu aerul este 0. 9670. Un litru de gaz la 00C si presiunea de o atmosfera cantareste 1. 2900 g. Oxidul de carbon lichid fierbe la -191. 420C la presiunea de 760 mm Hg. Punctul de topire al oxidului de carbon solid este -2070C. Un litru de apa dizolva 35 cm3 de oxid de carbon la 00C si 25 cm3la 150C si presiune atmosferica. Temperatura sa critica este -139, 50C si presiunea critica 35. 5 atm.

Oxidul de carbon este o otrava puternica. In are, in concentratie de 0. 1%vol., este priculos dupa un timp mai lung; concentratia de 1% este mortal dupa cateva minute. Motorul unui automobile, functionand intr-un garaj inchis, produce in cca. 10 minute o concentratie mortal de CO.

Primele simptome al intoxicatiei constau in dureri in jurul fruntii, oboseala, ameteala, pierderea judecatii drepte, lesin. TRatamentul intoxicatiilor cu oxid de ...

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studiul fizico-chimic de obtinere a dioxidului de carbon si al azotului din oxid de carbon si oxid de azot
    • Cuprins.doc
    • Diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2004
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
30 pagini
Nr cuvinte:
3 482 cuvinte
Nr caractere:
19 875 caractere
Marime:
210.61KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Chimie Generală
Predat:
la facultate din Timisoara
Specializare:
Chimia mediului
Materie:
Chimie Generală
Sus!