Organizarea și prelucrarea informațiilor. Analiza bazelor de date statistice

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

1 ORGANIZAREA LOGICA A DATELOR
1.1 INFORMATII, DATE, TIPURI DE DATE
1.2 STRUCTURI DE DATE
1.3 EVOLUTIA METODELOR SI TEHNICILOR DE ORGANIZARE A DATELOR
1.4 ORGANIZAREA DATELOR IN BAZE DE DATE
1.4.1 DEFINITIE
1.4.2 TERMINOLOGIE
1.4.3 NIVELURI DE ORGANIZARE A DATELOR IN BAZE DE DATE
1.4.4 LIMBAJE PENTRU BAZE DE DATE
1.5 OBIECTIVELE SISTEMELOR DE GESTIONARE A BAZELOR DE DATE
1.6 COMPONENTELE UNUI SGBD
1.7 EVOLUTIA SISTEMELOR DE GESTIONARE A BAZELOR DE DATE
1.7.1 DIAGRAMA ENTITATE - RELATIE
1.7.2 MODELUL RELATIONAL
1.7.3 OPERATORII MODELULUI RELATIONAL
1.7.4 LIMBAJE PENTRU MANIPULAREA DATELOR RELATIONALE

Extras din licența:

Informatia, este, alaturi de materie si energie, o notiune de larga generalizare filozofica si reprezinta reflectarea in constiinta noastra a legaturilor cauza-efect din lumea reala inconjuratoare.

Pentru utilizarea corecta a notiunii de informatie trebuie scoasa in evidenta distinctia intre fenomenele lumii reale, informatiile despre aceste fenomene si reprezentarea ca date a informatiilor corespunzatoare.

Informatia este un mesaj cu caracter de noutate despre evenimentele care au avut, au sau vor avea loc in interiorul sau exteriorul sistemului natural sau social. Prin urmare, informatia defineste elementele noi pe care le contine semnificatia unui simbol sau grup de simboluri (mesaje verbale sau scrise, semnale de natura tehnica, economica, etc.

) cu ajutorul carora se comunica date referitoare la anumite evenimente, stari sau actiuni ale sistemului considerat. Presupunand ca pentru un sistem oarecare exista o multime de stari posibile la fel de probabile, lucru care genereaza o nedeterminare a starilor, primirea informatiei despre una sau mai multe stari, dar nu despre toate, face ca nedeterminarea sa fie inlaturata intr-o oarecare masura.

Masura care caracterizeaza inlaturarea nedeterminarii se numeste cantitatea de informatii, iar masura cantitatii de informatii se exprima prin categoria de entropie, definita prin relatia: (1) unde: p1, p2, ., pn reprezinta probabilitatile rezultatelor a1, a2, ., an in care se concretizeaza experimentul A.

Expresia matematica a lui H a fost data pentru prima data in anul 1448 de C.

E. Shannon, astfel: H (p1, p2, ., pn) = -a^' pkxlogbpk (2) Daca baza logaritmului, b, se alege egala cu 2 inseamna ca avem de-a face cu un experiment ce contine doua evenimente echiprobabile (p1 = p2 = A 1/2 ). In acest caz, unitatea de masura a nedeterminarii se numeste unitate diadica, binara sau bit (cifra binara = binary digit). E = Informatia este caracterizata, in general, de urmatoarele trei niveluri: sintactic, semantic si pragmatic.

Nivelul sintactic se refera la sistemul de semne si la regulile de reunire a acestora in constructii sintactice utilizate pentru prezentarea informatiilor in procesul culegerii, transmiterii si prelucrarii acestora.

Acestui nivel ii corespunde conceptul de data, concept central in informatica, exprimat prin formula BNF (Backus Naur Form) astfel: : : = (entitate) Cu alte cuvinte o informatie este o triada a elementelor: entitate, atribut, valoare. Entitatea formeaza obiectul informatiei. Atributul (sau caracteristica) este elementul de descriere a entitatii respective, caracterul sau o proprietate a acesteia.

Valoarea este o masura a proprietatii sau atributului asociat. De exemplu, informatia despre rezultatului unui concurs se poate reprezenta astfel: entitatea concurent, atributul rezultate, iar valoarea admis. O entitate se caracterizeaza de obicei prin mai multe proprietati, avand astfel asociate mai multe atribute si valorile lor.

...

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Organizarea si prelucrarea informatiilor. Analiza bazelor de date statistice
    • Cuprins.doc
    • Diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2000
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
49 pagini
Imagini extrase:
66 imagini
Nr cuvinte:
14 102 cuvinte
Nr caractere:
76 526 caractere
Marime:
96.61KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Calculatoare
Predat:
la facultate din Pitesti
Specializare:
Matematica informatica
Materie:
Calculatoare
Sus!