Analiza interacțiunii dintre melatonină și celulele sistemului imunitar

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

1 GLANDA PINEALA
1.1 PREZENTARE
1.1.1 ANATOMIE
1.1.2 INERVATIA PINEALEI
1.2 MELATONINA
1.2.1 SINTEZA MELATONINEI
1.2.2 ELIBERAREA MELATONINEI
1.2.3 METABOLIZAREA MELATONINEI
1.2.4 ROLUL MELATONINEI
2 CITOTOXICITATEA DIRECTA
2.1 PREZENTARE
2.2 CELULELE NK
2.3 DISTRUCTIA CELULELOR TINTA
2.3.1 PERFORINA
2.3.2 ROLUL PERFORINEI
3 MATERIALE SI METODE
3.1 DETERMINAREA VIABILITATII CELULELOR
3.1.1 LOTUL INVESTIGAT
3.1.2 RECOLTAREA SANGELUI UMAN PERIFERIC
3.1.3 IZOLAREA LIMFOCITELOR DIN SANGE UMAN PERIFERIC (CENTRIFUGARE IN GRADIENT DE DENSITATE)
3.1.4 DETERMINAREA CONCENTRATIEI SUSPENSIEI CELULARE SI A VIABILITATII CELULELOR IZOLATE
3.2 TRANSFORMARE LIMFOBLASTICA
3.2.1 PRINCIPIU
3.2.2 MOD DE LUCRU
3.2.3 PRELUCRAREA REZULTATELOR
3.3 CITOTOXICITATEA NK
3.3.1 PRINCIPIUL
3.3.2 MOD DE LUCRU
3.3.3 PRELUCRAREA REZULTATELOR
4 REZULTATE SI DISCUTII
4.1 STIMULAREA LIMFOBLASTICA LA DONATORII SANATOSI
4.2 STIMULAREA LIMFOBLASTICA LA PACIENTII CU TUMORI DIGESTIVE
4.3 CITOTOXICITATEA NK MODULATA CU MELATONINA LA DONATORII SANATOSI
4.4 CITOTOXICITATEA NK MODULATA CU MELATONINA LA PACIENTII CU TUMORI DIGESTIVE
4.5 CONCLUZII
5 BIBLIOGRAFIE

Extras din licența:

Epifiza cerebrala sau glanda pineala este un traductor neuroendocrin care la mamifere face parte din epitalamus, componenta a diencefalului si din structurile circumventriculare. Este o glanda endocraniana nepereche in forma de con de pin situata pe linia mediana deasupra corpilor cvadrigemeni si sub spleniumul corpului calos, cu tija implantata in regiunea posterioara a diencefalului. Ventriculul al 3-lea formeaza recesul pineal in bifurcatia tijei pineale, iar spatiul subarahnoidian formeaza recesul suprapineal.

Volumul si greutatea pinealei variaza functie de specie, varsta si stare fiziologica. Volumul sau este corelat cu greutatea corporala a speciei. Astfel greutatea medie la sobolanul adult variaza de la 0. 9 mg (sobolanul Long-Evans) la 1, 56 mg (sobolanul Sprague-Dawley) iar la om are o medie de aproximativ 100-150 mg.

La mamifere cea mai importanta inervatie a pinealei este cea de la fibrele simpatice post-ganglionare, provenind de la ganglionii cervicali superiori. Pe langa acest imput mai exista si o inervatie parasimpatica (comisurala si peptidergica). Inervatia simpatica este esentiala in productia principalului hormon indolic al pinealei - melatonina (MLT). Glanda pineala poate prezenta chiar ea insasi activitate electrica care are ritmicitate zilnica.

La mamifere neurotransmitatorul principal este noradrenalina dar tipurile de receptori adrenergici pineali variaza intre specii.

Fibrele nervoase aferente de la pineala la creier nu exista decat in perioada embrionara. Lumina din mediul inconjurator influenteaza sinteza melatoninei si a derivatilor indolici pe cale nervoasa. Astfel din retina semnalele fotice codificate neural merg prin tractul retino-hipotalamic si prin tractul geniculato-hipotalamic la nucleul suprachiasmatic hipotalamic. De aici, prin nucleul paraventricular si hipotalamusul tuberal, ajung in hipotalamusul lateral. Neuronii acestuia trimit fibre care fac sinapse in coarnele intermediolaterale ale maduvei toracice superioare cu neuronii vegetativi. Neuronii medulari prin fibre preganglionare fac la randul lor sinapse in ganglionii cervicali superiori. Fibrele postganglionare simpatice ajung in glanda pineala prin nervii conari, dar si printr-un contingent de fibre simpatice ce inerveaza intai habenula (7). Separat de aceasta inervatie simpatica a pinealei care regleaza biosinteza hormonilor indolici si degenereaza la extirparea ganglionilor cervicali superiori, exista la mamifere o inervatie comisurala pinealopeta, care leaga direct creierul cu pineala si care degenereaza dupa extirparea regiunii habenulare. Fibrele nervoase cerebropineale (7, 9) au originea in hipotalamusul paraventricular, in nucleii habenulari, in nucleii comisurii posterioare dar si in corpii geniculati laterali (ex. la sobolan) si au o distributie regionala in organul pineal (11). Fibrele comisurale au si un contingent sarac de fibre simpatice. Putem afirma deci ca exista o proiectie directa a impulsurilor nervoase optice din corpii geniculati ...

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza interactiunii dintre melatonina si celulele sistemului imunitar
    • Bibliografie.doc
    • Cuprins.doc
    • Diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2001
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
46 pagini
Imagini extrase:
56 imagini
Nr cuvinte:
17 784 cuvinte
Nr caractere:
161 078 caractere
Marime:
505.39KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Biologie
Predat:
la facultate din Bucuresti
Specializare:
-
Materie:
Biologie
Sus!