Asigurările CASCO

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

CAPITOLUL 1 - INTRODUCERE
1.1. Asigurarilor moderne si factorii care le influenteaza 2
1.2. Asigurarile in Europa 4
1.3. Evolutia pietei de asigurari din Romania in anul 2006 5
1.4. Clasificarea asigurarilor auto 11
1.5. Asigurarea facultativa a autovehiculelor in Romania 12
1.5.1. Obiectul asigurarii casco 15
1.5.2. Riscurile acoperite de asigurarea facultativa 15
a vehiculelor cu motor
1.5.3. Incheierea asigurarii si plata primelor 19
CAPITOLUL 2 - STUDIU DE CAZ
2.1. Notiuni despre Allianz-Tiriac 22
2.2. Inceputul asigurarii si determinarea sumei asigurate 24
2.3. Calculul primei de asigurare 26
2.4. Dosarului de dauna 27
2.5. Reintregirea sumei asigurate 34
2.6. Concluzii si masuri de eficientizare a asigurarilor auto 37
BIBLIOGRAFIE 41

Extras din licența:

1.1 ASIGURARILE MODERNE SI FACTORII CARE LE INFLUENTEAZA

Tehnologii care detin un rol important atat in marketing-ul, vanzarea de asigurari, cat si in activitatea de gestionare a daunelor sunt: sistemele video, internetul si telefonul.

Sistemele video pot fi folosite pentru a evalua daunele. Un exemplu de eficacitate al acestora este situatia in care producerea unui risc asigurat este inregistrat de o camera video, astfel societatea de asigurari poate prevenii fraudele si identifica pagubele mult mai bine.

O camera de vederi plasata intr-un atelier auto poate ajuta specialistii unei companii de asigurari sa evalueze din propriile lor birouri daunele. Acest fapt conduce la scaderea costurilor de deplasare si centralizeaza, intr-o oarecare masura, activitatea de evaluare a daunelor.

Telefonul ofera o securitate sporita, la costuri mici, un control al riscurilor mai eficace. Cu toate acestea, el nu este un sistem care poate functiona independent, fiind nevoie ca, in prealabil, termenii politelor de asigurari ce vor fi incheiate prin telefon sa ajunga la cunostinta publicului prin intermediul mass-media. Totodata, e necesar ca in spatele intregului sistem sa existe o echipa de specialisti bine pregatiti care sa sustina acest suport.

De asemenea, prin telefon, se pot rezolva probleme legate de managementul daunelor, avantajul fiind acela de a castiga timp si de a evita birocratia, dar cu dezavantajul de a nu putea evalua in mod corect daunele. Telefonul reprezinta un instrument de lucru vital in acest domeniu, in special pentru agentul de asigurari, pentru ca, de cele mai multe ori, primul contact pe care il are cu un potential client se realizeaza prin telefon. Cheia succesului sau este sa cunoasca si sa foloseasca cu abilitate arta conversatiei la telefon.

Internetul detine cel mai mare potential ca modalitate de a vinde asigurari. Cu toate acestea, nu este folosit inca pe scara larga, avand in vedere aplicatiile utilizate si accesul limitat si destul de costisitor al populatiei.

Pentru a incheia o polita, persoana interesata nu mai trebuie sa se deplaseze la sediul unui asigurator. Acesta poate intra pe un site specializat unde alege produsul dorit si plateste prin card, in sistem e-payment. In prezent, cel putin cinci brokeri si doi asiguratori ofera polite online, cu plata direct pe internet. Majoritatea firmelor de asigurari ofera servicii interactive online, cum ar fi calcularea primelor sau preluarea cererilor de asigurare. Nu la fel de numerosi sunt cei care permit plata politelor prin sistem electronic de tip e-payment. Desi vanzarile online au un potential imens si pot fi o nisa pentru firmele mici, putini sunt cei care au incredere in sistemul electronic de plata. In plus, nu toate tipurile de asigurari se preteaza pentru vanzarea online. Spre deosebire de produsele complexe, cum ar fi cele de viata sau de protectie financiara, politele RCA, carte verde, cele medicale pentru calatorii in strainatate, de malpraxis si chiar CASCO nu implica multe calcule complicate sau verificari in detaliu, mai ales daca se merge pe principiul bunei-credinte. La RCA, nu e de comparat decat tariful si brandul asiguratorului care emite polita. Achitarea acesteia se poate face prin transfer bancar, card bancar electronic (e-payment) sau telefon mobil, in afara de modalitatile clasice de plata. Transmiterea ei catre client este posibila si prin posta sau curier, cu plata la destinatie, in maximum 48 de ore, oriunde in tara. De regula, acestea trebuie semnate si eventual returnate catre societatea de asigurare sau catre broker intr-un plic autodestinat, primit odata cu celelalte documente. Pentru tranzactiile electronice se folosesc solutii IT: GeCad (E-payment) sau DotCommerce, de exemplu. In viitor, se va putea emite polita de acasa, fara a mai fi implicat un curier, prin servicii de semnatura electronica.

Clientii politelor online au, in general, intre 30 si 45 ani, detin un card bancar si au un loc de munca ce le rapeste mult din timpul liber.

Prin vanzarea online, societatile de asigurari isi reduc cheltuielile de promovare a produselor si de contactare a clientilor. De asemenea, popularitatea produselor creste, iar consumatorul se poate informa complet asupra avantajelor fiecarui produs. In plus, publicitatea pe internet costa mai putin decat cea la televiziune sau panouri publicitare.

Avantaje asigurarilor on-line:

- Asiguratul gaseste intr-un singur loc ofertele mai multor asiguratori putand astfel compara mult mai bine produsele

- Nu este conditionat de programul asiguratorilor.

- Site-ul trimite alerte la scadenta de plata, fapt de implica si o reinnoire mai usoara a politei.

- Pentru asiguratori si brokeri: logistica, costuri reduse, promovarea mult mai eficienta si targetata.

Dezavantaje asigurarilor on-line:

- Perioada mare intre momentul platii si intrarea banilor in conturile asiguratorului.

- Contact depersonalizat cu clientul.

- Costuri suplimentare de curierat, in unele cazuri.

- Se pot incheia on-line, doar politele simple.

Mediul online este propice vanzarilor de polite simple, cu conditii deja cunoscute de cumparatori. Produsele complexe sau cele destinate persoanelor juridice nu pot fi vandute astfel.

Vanzarile cu plata online nu ating nici a suta parte din volumul pietei de asigurari. Potentialul acestui canal de distributie este insa imens, reprezentand o nisa pentru asiguratorii de talie mica si un instrument de marketing pentru marii jucatori.

Numarul utilizatorilor online, cuantificat de catre principalii operatori de internet, se regaseste in jurul a patru milioane, iar potentiali cumparatori de asigurari in mediul internet sunt circa 200.000. Potentialul de afaceri fiind foarte bun.

Primii care au introdus serviciile online in asigurari sunt brokerii. Compania de brokeraj Asigest are, de exemplu, un site specializat pe vanzarea online, cu un brand separat de cel al companiei. Conform reprezentantilor societatii, pentru politele de asigurare care nu se preteaza la servicii de plata electronica, rata de succes a solicitarilor venite prin intermediul site-ului web se apropie de 50%. Ceilalti, adica asiguratorii, de la mic la mare, au si ei in plan implementarea vanzarii online. Alliantz-Tiriac are deja pe site instrumente complexe de cotare a primelor si va introduce vanzarea electronica, in cel mult un an. Asirom are in vedere acest lucru,iar Asitrans a pus la punct chiar o strategie in acest sens si va introduce, in scurt timp, servicii online pentru politele simple, cum sunt cele auto.

Reprezentantii companiei nu cred insa ca acest canal de distributie va inregistra un succes important mai devreme de doi ani de la data aderarii Romaniei la UE, tendinta fiind similara celei din Polonia. RAI Asigurari vinde online polite medicale de calatorie in strainatate, din luna aprilie a acestui an, prin internet fiind emise circa 10% din totalul contractelor.

City Insurance foloseste internetul pentru a vinde asigurari de asistenta medicala pentru calatorii in strainatate. Printre site-urile care ofera servicii online pentru asigurari se numara atat ale asiguratorilor RAI si City Insurance, cat si adrese precum bursaasigurarilor.ro, politeonline.ro, asigura.ro, inkbroker.ro, raspunderecivilaauto.ro, asiguraricasco.ro, asigur.com, portaldeasigurari.ro, 1asig.ro, btwc.ro, erca.ro, asig.ro.

Exista, insa, speranta ca Internetul va detine, intr-un viitor apropiat, cel mai important loc, fiind folosit in continuare alaturi de celelalte forme traditionale de vanzare a politelor de asigurare, prin filialele societatilor de asigurare sau prin sistemul bancassurance.

Bibliografie:

- C.E.A. (Federatia Europeana de Asigurari si Reasigurari) www.cea.assur.org

- Comisia de Supraveghere a Asigurarilor www.csa-isc.ro

- FEVR - Federation Europeenne des Victimes de la Route www.fevr.org

- Legea 136 din 29 decembrie 1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania Publicat in Monitorul Oficial nr. 303 din 30 decembrie 1995

- Legea nr. 32/31 martie 2000 privind societatile de asigurari si supravegherea asigurarilor,publicata in M.O. nr. 148/10.04.2000

- Legea nr. 76 din 12 martie 2003 pentru modificarea si completarea Legii nr. 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor publicata in: Monitorul Oficial cu numarul 193 din data de 26 martie 2003

- Inspectoratul General al Politiei Romane www.igpr.ro

- Revista Capital www.capital.ro

- Revista Insurance Profile nr din anii 2005-2007

- Revista PRIMM Asigurari si Pensii din anii 2006-2007

- Revista Saptamana Financiara 2007

- Tanasescu Paul, Dragota Mihaela, Lazarescu Sorin, Serbanescu Cosmin - ,,Asigurari moderne de bunuri si persoane", Editura ASE, Bucuresti, 2003

- Uniunii Nationale a Societatilor de http://www.unsar.ro/

Asigurare si Reasigurare din Romania

- Vacarel, Iulian ; Bercea, Florian , Asigurari si reasigurari Editura Expert Bucuresti, 1999

- www.1asig.ro

- www.allianztiriac.ro

- www.stiriauto.ro

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Asigurarile CASCO.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
42 pagini
Imagini extrase:
42 imagini
Nr cuvinte:
16 660 cuvinte
Nr caractere:
90 336 caractere
Marime:
3.06MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Asigurări
Tag-uri:
asigurari, casco
Predat:
Facultatea de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori , Academia de Studii Economice din Bucuresti
Materie:
Asigurări
Sus!