Tehnologia uleiului alimentar

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

1 INTRODUCERE
2 CARACTERIZAREA GENERALA A PIETEI
2.1 PRODUCTIA SI CONSUMUL DE ULEI IN ROMANIA
3 CLASIFICAREA GENERALA SI PARTICULARITATILE SORTIMENTALE
3.1 SORTIMENTE DE ULEIURI COMESTIBILE
3.2 MARCI DE ULEI ALIMENTAR
4 TEHNOLOGII DE FABRICATIE
5 MODALITATI DE AMBALARE
5.1 AMBALAREA - POTRIVIT LEGII
5.2 MODALITATI DE AMBALARE
6 CERINTE DE PASTRARE
7 SISTEME DE ETICHETARE
8 CONCLUZII

Extras din licența:

Motivele alegerii uleiului alimentar ca tema a acestei lucrari sunt variate. Dintre acestea vom aminti pe cele care au parut mai importante pentru noi, consumatori de rand (viitori analisti economici), dar nu vom neglija nici perspectiva producatorilor sau comerciantilor de ulei alimentar.

Uleiul a intrat usor-usor in alimentatia noastra zilnica, diversificandu-se sub diferite forme: ulei de masline, ulei de floarea soarelui (cel mai des intalnit si cel mai folosit dintre toate categoriile in tara noastra), ulei de porumb (producatorii au venit in intampinarea tuturor categoriilor de consumatori: Floriol a adus pe piata uleiul de porumb ce poarta aceeasi marca care este numai bun pentru femeile insarcinate) si altele. Pentru inceperea acestei lucrari ne-am pus cateva intrebari la care inainte de realizarea acestui proiect, documentarea pe aceasta tema nu am fi stiut raspunsurile. Cateva dintre aceste intrebari ar fi: Cate sortimente de uleiuri comestibile exista? Noi am gasit 44 de sortimente si credem ca le-am acoperit pe toate Ce produs alimentar este mai sanatos: margarina sau uleiul? Raspunsul corect este uleiul. Mai mult, s-a dovedit ca unul din inlocuitorii naturali ai margarinei este uleiul obtinut prin presare la rece, de floarea-soarelui, masline, arahide, susa s. a. care duce la scaderea colesterolului si curata vasele de sange. La alte intrebari (legate de modalitatile de producere, tehnologii, importanta lor in cotatiile de piata, exemple de firme producatoare de ulei analiza cifrelor de afaceri, investitii s. a. m. d. ) vom raspunde pe parcursul capitolelor ce vor urma.

1. 1. Productia si consumul de ulei in Romania Productia de floarea-soarelui este una dintre cele mai mari obtinute in ultimii ani, ridicandu-se la circa 1, 4 milioane de tone, productia medie estimata la hectar fiind de 1. 258 de kilograme. Pentru necesarul intern ajunge la 780 mii de tone, ceea ce face disponibila cantitatea de circa 700 mii tone de floarea-soarelui. Consumul de ulei si grasimi vegetale a inregistrat un salt semnificativ, de la 10, 4 litri la 11, 8 litri, respectiv de la 2, 5 kilograme la 4, 1 kilograme pe locuitor in 2004. Rezultatele s-au incadrat in estimarile anuntate de MAPDR in luna octombrie 2004, potrivit carora consumul mediu de produse alimentare isi va mentine curba ascendenta, cu exceptia celui de paine si produse fainoase.

In trim. I 2003, preturile la toate sortimentele de uleiuri s-au situat la niveluri mai ridicate comparativ cu aceiasi perioada a anului 2002; Productia oleaginoaselor 2002/2003, milioane/tone: soia 190; rapita 37; bumbac 34; arahide 24; floarea-soarelui 23; alte culturi 7. Se observa o crestere atat a productiei dar si a pretului la ulei, pornind cu anul 2002 si terminand cu finele anului 2004. 1. 2. Caracterizarea productiei, preturilor si exportului pe plan mondial Evolutia preturilor principalelor uleiuri pe plan mondial Sursa: Cotatii bursa din Chicago (USDA), aprilie 2003, Cotatii din Oil World Weekly, aprilie ...

Bibliografie:

MARIETA OLARU - "MANAGEMENTUL CALITATII"

ANCA PURCAREA - "STUDIUL CALITATII MARFURILOR"

ION DIACONESCU - "MERCEOLOGIE ALIMENTARA"

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tehnologia uleiului alimentar
    • Bibliografie.doc
    • Cuprins.doc
    • Diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2004
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
3 028 cuvinte
Nr caractere:
19 625 caractere
Marime:
131.76KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Alte domenii
Predat:
la facultate din Bucuresti
Materie:
Alte domenii
Sus!