Sistemul cadastral în Republica Moldova

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

INTRODUCERE 4
CAPITOLUL 1. SISTEMUL CADASTRAL IN REPUBLICA MOLDOVA
1.1. Scopul, sarcinile si principiile de baza ale crearii sistemului cadastral 6
1.1.1. Structura si sarcinile cadastrului 10
1.1.2. Crearea cadastrului juridic 14
1.1.3. Crearea cadastrului fiscal 16
1.2. Programul de stat de creare a cadastrului bunurilor imobile 16
1.2.1. Masurile de baza intreprinse in cadrul programului 17
1.3. Implimentarea in practica a Primului Proiect de Cadastru 20
1.3.1. Planul Proiectului 21
1.3.2. Obiectivele Proiectului 23
CAPITOLUL 2. SISTEMUL ORGANELOR CADASTRALE SI FUNCTIILE LOR
2.1. Agentia de Stat, Relatii Funciare si Cadastru - sistemul de management al sistemului cadastral 27
2.1.1. Structura ASRFC 27
2.1.2 Sarcinile si functiile ASRFC 28
2.2. Sistemul Oficiilor Cadastrale Teritoriale 40
2.2.1. Functiile si activitatile OCT 42
2.2.3. Drepturile ASRFC 31
2.2.3. Patrimoniul OCT 41
2.2.4 Activitatea financiar - economica a OCT 43
2.2.5 Activitatea de evaluare a bunurilor imobile in cadrul OCT 47
CAPITOLUL 3. PROCEDURA INREGISTRARII DE STAT A BUNURILOR IMOBILE
3.1 Elementele, obiectele, si subiectii inregistrarii de stat a dreptului de proprietate asupra
bunurilor imobile si a afacerilor cu ele 49
3.2 Modalitatea inregistrarii de stat a dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile si a
afacerilor cu ele 51
3.3 Verficarea si pregatirea documentelor pentru inregistrare 61
3.4 Particularitatile efectuarii inregistrarii primare masive .58
3.5 Inregistrarea primara si curenta a bunurilor imobile in Republica Moldova 59
3.6 Structura Registrului bunurilor imobile 61
3.7 Modul de efectuare a inscrisurilor in Registru 66
3.8 Modul de rectificare, modificare, completare si radiere a Registrului 67
3.9 Controlul asupra tinerii Registrului 69
3.10 Eliberarea informatiei cadastrale 69
3.11 Restituirea si eliberarea documentelor 71
CAPITOLUL 4. SUBSISTEMUL DE EVALUARE A BUNURILOR IMOBILE IN CADRUL SISTEMULUI CADASTRAL
4.1 Etapele privind implementarea noului sistem de evaluare a bunurilor imobile in scopul
impozitarii 72
4.2 Clasificarea bunurilor imobiliare pentru evaluarea in scopul impozitarii 81
4.3 Particularitatile evaluarii bunurilor imobile in scopul impozitarii 82
4.4 Etapele procesului evaluarii in scopul impozitarii 85
CONCLUZII SI RECOMANDARI
BIBLIOGRAFIE

Extras din licența:

Crearea sistemului inregistrarii de stat a drepturilor de proprietate asupra bunurilor imobile, precum si a tranzactiilor cu ele, reprezinta o importanta masura economica, politica si juridica pentru Republica Moldova si constituie un pas important in aducerea sistemului de drept al Republicii Moldova in concordanta cu sistemele juridice ale altor tari. Acest sistem ce functioneaza deja in Republica Moldova poarta denumirea de cadastrul bunurilor imobile. Anume prin intermediul cadastrului, fiecarei persoane fizice i se acorda drepturi individuale garantate, astfel creandu-se un important element de stabilitate in tara.

Rolul multifunctional al cadastrului se manifesta prin faptul ca asigura o evidenta a bunurilor imobile, da posibilitate statului, folosind informatia din cadastru sa-si exercite atributiile sale in administrarea resurselor funciare, garanteaza ocrotirea drepturilor patrimoniale asupra bunurilor imobile, asigura impozitarea echitabila a acestor bunuri.

Cadastrul serveste drept baza a pietei imobile si prin urmare un drept asigurat asupra proprietatii si bunurilor acesteia este strict necesar.

Deoarece piata imobiliara se afla la etapa de consolidare, una din cele mai mari probleme pentru formarea cadastrului, este insuficienta de informatii privind preturile tranzactiilor cu bunuri imobile.

Participantii potentiali ai pietei imobiliare din cauza deficitului informativ deseori iau decizii gresite. De exemplu pentru procesul de vanzare - cumparare, atat cumparatorul, cat si vanzatorul au nevoie de o descriere a situatiei reale pe piata. Datele si elaborarile statistice ne arata o dezbatere de date privind tranzactiile cu obiecte imobiliare identice, ceea ce determina nevoia de formare a unui sistem informativ exigent si accesibil pentru orice participant de rand a pietei imobiliare.

Evaluarea individuala a obiectelor imobiliare a devenit deja un lucru obisnuit destul de solicitat pe piata imobiliara. Orice evaluator pentru efectuarea lucrarilor de evaluare are nevoie de informatia veridica, precisa si exacta despre tranzactiile cu imobil pentru diferite regiuni, despre situatia economica si sociala, despre preturile tranzactiilor cu obiecte analogice, etc.

Capitolul I contine descrierea sistemului cadastral expusa in legislatia Republicii Moldova. Sistemul de inregistrare a bunurilor imobile stabilit in Republica Moldova asigura:

(a) proprietarii cu securitatea drepturilor de proprietate in asa fel incat ei ar putea sa vanda sau sa ofere in chirie bunurile imobile la preturi de piata juste sau sa transmita bunurile prin mostenire;

(b) bancile comerciale cu informatii respective in vederea oferirii unui credit contra bunului imobil;

(c) o piata a valorilor imobile cu informatie referitoare la dreptul de proprietate si localizarea proprietatii conform cerintelor de functionare eficienta a pietei;

(d) agentiile si institutiile guvernamentale cu informatii de baza pentru planificarea urbana si administrarea pamantului;

(e) sectorul privat cu posibilitati de dezvoltare in domeniile legate de inregistrarea bunurilor imobile (geodezi, notari, specialisti in evaluare).

Pentru crearea unui sistem omogen in care se vor inregistra toate bunurile imobile a fost elaborat Programul de stat de creare a cadastrului bunurilor imobile si lansat un proiect numit Prim Proiect de Cadastru. Geneza acestui proiect, planul proiectului, obiectivele lui se expun la fel in acest capitol.

In afara de o dezvoltare economica care poate fi asigurata prin numeroase mijloace, cadastrul intareste obligatia ferma a Republicii Moldova la dezvoltarea si stabilitatea economica, ofera imbunatatirea mediului ambiant printr-un control mai bun al utilizarii fondului funciar si al apelor, faciliteaza planificarea urbana, ofera posibilitatii de dezvoltare grupurilor saraci ai populatiei, etc.

In capitolul 2 in deplina masura se descrie organizarea structurala si functiile organelor cadastrale. Primul organ cadastral in aceasta ierarhie este Agentia de Stat, Relatii Funciare si Cadastru. Ea se prezinta in calitate de organ central al administratiei publice care asigura realizarea politicii statului in domeniul cadastrului. Aici sunt incluse imputernicirile Agentiei, structura ei organizatorica, organizarea activitatii, se enumera sarcinile si functiile Agentiei. Afara de aceasta in competenta Agentie intra fondarea organelor cadastrale teritoriale (OCT) care constituie al doilea nivel institutional in ierarhia cadastrului. OCT create in baza unor structuri existente si anume a Birourilor de Inventariere Tehnica. La fel aici se prezinta organizarea de baza a OCT, functiile si activitatile lor sunt detaliat desfasurate. Unul din cele mai importante posturi ai OCT, Registratorul, este descris intr-o masura mai ampla. El este persoana cu functii de raspundere din organul cadastral teritorial, care este in drept sa examineze documentele ce confirma drepturile si sa decida asupra inregistrarii bunului imobil si a drepturilor asupra lui, sa opereze modificari in planul cadastral si/sau geometric, sa efectueze si sa rectifice inscrisuri in registrul bunurilor imobile in modul stabilit. In acelasi capitol se descriu drepturile si obligatiile OCT care are statut al unei intreprinderi de stat. Se incheie subcapitolul cu activitatea financiar - economica a OCT, principiul principal al careia este autofinantarea din veniturile pe care le obtine din prestari de servicii. Ultimul organ cadastral descris este Oficiul Informational Central " Cadastru " si se prezinta directiile activitatii si principalele functii ale acestuia.

In Capitolul 3 se descrie procedura de inregistrare a bunurilor imobile si toate operatiile care se efectueaza la OCT, incepand cu primirea documentelor si terminand cu inregistrarea bunurilor imobile si a drepturilor asupra lor. Ele sunt suplimentate cu enumerarea documentelor juridice necesare pentru prezentare la OCT si cu descrierea documentului principal al cadastrului - Registrul bunurilor imobile. Structura Registrului, modul de efectuare a inscrisurilor, controlul asupra tinerii registrului si eliberarea informatiei cadastrale se descriu in baza regulilor oficiale folosite de organele cadastrale. O alta parte importanta a cadastrului ce este necesara pentru garantarea de stat a drepturilor inregistrate este fondul de garantie. El se foloseste pentru plata compensatiilor persoanelor pagubite in caz de eroare comisa din partea organului cadastral. Modul de plata a compensatiei, constituirea si administrarea

Bibliografie:

1. Legea Cadastrului bunurilor imobile nr. 1543-XIII din 25 februarie 1998.

2. Regulamentul cu privire la evaluarea bunurilor imobile in scopul impozitarii, aprobat prin Hotarirea Guvernului nr. 1303, din 24 noiembrie, 2004.

3. Legea cu privire la activitatea de evaluare nr.989-XV din 18 aprilie 2002;

4. Codul Fiscal al Republicii Moldova, Titlul VI;

5. Legea pentru punerea in aplicare a Titlului VI al Codului Fiscal nr.!056-XIV din 16.06.2000

6. Hotararea Guvernului Republicii Moldova cu privire la Regulamentul, structura si statele de personal ale Agentiei de Stat, Relatii Funciare si Cadastru nr. 1000 din 19.09.2001;

7. Hotararea Guvernului Republicii Moldova cu privire la furnizarea si continutul informatiei cadastrale nr.58 din 24.01.2001;

8. Hotararea Guvernului Republicii Moldova nr.794 din 19.08.1997 cu privire la aprobarea conceptiei sistemului Cadastrului National;

9. Hotararea Guvernului Republicii Moldova nr.1027 din 06.11.1997 privind crearea Oficiului de Implementare a Primului Proiect de Cadastru;

10. Buzu O.V. Organizarea activitatii de evaluare./ editia a 2-a, /Chisinau 2002;

11. Buzu O., Matcov A. Evaluarea bunurilor imobiliare: teorie si practica. Chisinau, 2003;

12. Buzu O., Turcanu N. Metodologia de evaluare a bunurilor imobile. Informatie-expres. 1997;

13. Cadastru bunurilor imobile, volumul I;

14. Cadastru bunurilor imobile, volumul IV;

15. O . ?. ???? , ?. ?. ???? , O. ?. ???? , ?????? ??????????? ????????? ??? ??????????????? ??? ????????? ????? ???????? ??????????? ?????????.,

16. Tapace???, ?????? ????????????,.C????-?????????, 1997

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemul cadastral in Republica Moldova.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
93 pagini
Imagini extrase:
93 imagini
Nr cuvinte:
30 778 cuvinte
Nr caractere:
179 340 caractere
Marime:
128.93KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Alte domenii
Tag-uri:
cadastre, moldova, imobile, structura
Predat:
la facultate
Materie:
Alte domenii
Sus!