Procese și tehnologii industriale. Considerații ecologice generale

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

1 CONSIDERATII GENERALE
1.1 PREZENTARE GENERALA A CONDITIILOR ECOLOGICE IMPUSE PROCESELOR SI TEHNOLOGIILOR CARE AU LOC IN INDUSTRIE
1.2 AGENTII ECONOMICI SI RISCURILE ECOLOGICE POTENTIALE
2 REZULTATE SI DISCUTII
2.1 NORMATIVE PRIVIND PROTECTIA MEDIULUI
3 SISTEMUL INFORMATIONAL STATISTIC INTEGRAT ECONOMIE - MEDIU
3.1 CADRUL SI STEMULUI INFORMATIONAL INTEGRAT ECONOMIE - MEDIU
3.2 INSTRUMENTE PENTRU ANALIZA CONDITIILOR PREZENTE SI A EVOLUTIEI
3.3 CADRUL DE DEZVOLTARE AL STATISTICILOR DE MEDIU
3.4 INDICATORII DE MEDIU
3.5 CORECTAREA INDICATORILOR DE SINTEZA
3.6 PRELUCRAREA CONTABILA A CHELTUIELILOR DE PROTECTIA MEDIULUI
3.7 ARHITECTURA SISTEMULUI INFORMATIONAL STATISTIC DE MEDIU INTEGRAT

Extras din licența:

1. 1. Prezentare generala a conditiilor ecologice impuse proceselor si tehnologiilor care au loc in industrie Natura si societatea umana reprezinta sisteme dinamice, ierarhizate sistemic, aflate in procese de dezvoltare, in tranzitie perpetua de la un stadiu la altul, la diferite scari de spatiu si timp. In sistemele naturale, dezvoltarea se desfasoara potrivit legilor naturii, fiind controlata de mecanisme cu retroactiune, care asigura echilibrul ecologic, iar in sistemele sociale, dezvoltarea este determinata de legile societatii, de normele asumate, de comportamentul si mentalitatea comunitatilor si de tehnologiile diverselor activitati umane, necesare perpetuarii habitatului. In ultimul deceniu, dezvoltarea sufera o tranzitie de stare, urmand a fi inteleasa si conceputa pe termen lung. Proces autoreproductibil, sustenabil, ce se autosustine in timp, acest tip nou de dezvoltare a fost denumita dezvoltarea durabila.

Adjectivul durabil introduce dezideratul protectiei mediului in procesul dezvoltarii.

Pentru a se dezvolta si a-si asigura perpetuarea, societatile umane si-au creat tehnologii pentru activitatile de prelucrare a resurselor naturale, realizand prin procese de fabricatie produsele necesare unui habitat optim. Trasatura esentiala a relatiei om - natura este continua si ascendenta transformare a mediului natural, prin artificializarea acestuia. Ansamblul tehnologiilor si tehnicii materiale create de om in cadrul ecosferei terestre, necesare mentinerii activitatilor umane, reprezinta ceea ce numim tehnosfere. In ultimele decenii insa, oamenii au constatat ca marea majoritate a tehnologiilor sunt lineare, poluante, energofage, producatoare de deseuri, functionand cu randamente reduse si deregland permanent si progresiv circuitele bio-geo-chimice naturale.

Acest efect negativ are loc deoarece, din inertie, tehnologiile s-au autonomizat, determinand instalarea unor mentalitati colective tehniciste care au fortat adaptarea societatii umane la tehnologiile existente, in loc de a adapta permanent, prin creativitate, tehnologiile la cerintele fezabile ale societatii si la mentinerea echilibrului ecologic.

De aceea, este necesara o atitudine noua diferita, mai activa fata de tehnologie si industrie, care trebuie adaptate mereu noilor cerinte ale viitoarei dezvoltari durabile.

Omul poate si trebuie sa inventeze noi tehnologii intr-un proces perpetuu, inlocuind pe cele vechi, lineare si poluante, cu procese performante, ciclice, care sa nu se rezume la un singur produs final, ci sa utilizeze cat mai complet materiile prime. Astfel, s-ar crea o noua tehnosfera, neagresiva fata de biosfera.

Tehnica obisnuita ar putea fi inlocuita treptat prin ecotehnica, definita prin reciclari consumuri optime mici pe unitatea de produs si reducere - pana la eliminare a reziduurilor si a ratei de poluare.

Principiul fundamental al ecotehnicii consta in aplicarea modelului natural in care nimic nu se pierde, ci totul se transforma. Avantajele vor fi nu doar ...

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Procese si tehnologii industriale. Consideratii ecologice generale
    • Cuprins.doc
    • Diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2001
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
29 pagini
Imagini extrase:
41 imagini
Nr cuvinte:
8 546 cuvinte
Nr caractere:
48 787 caractere
Marime:
41.49KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Alte domenii
Predat:
la facultate din Bucuresti
Specializare:
-
Materie:
Alte domenii
Sus!