Administrarea și tratarea deșeurilor radioactive

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

1 NOTIUNI GENERALE
1.1 CATEGORII DE DESEURI
1.2 SURSE DE PRODUCERE. CANTITATI
2 GOSPODARIREA SI DEPOZITAREA DESEURILOR RADIOACTIVE
2.1 ADMINISTRAREA SI TRATAREA DESEURILOR RADIOACTIVE
2.2 GESTIONAREA SI MANAGEMENTUL DESEURILOR RADIOACTIVE
2.3 CRITERII PENTRU LUAREA DECIZIILOR
3 GREENPEACE IN ROMANIA
3.1 CONCLUZII
4 SUCURSALA CERCETARI NUCLEARE - PITESTI
4.1 SCURT ISTORIC
4.2 CERTIFICARI SI AUTORIZARI
4.3 BREVETE DE INVENTIE
4.4 COLABORARI INTERNATIONALE
4.5 PRODUSE, SERVICII SI TEHNOLOGII
4.6 DOMENIUL NUCLEAR
4.7 BENEFICIARI SI COLABORATORI
4.8 FONDURI SI VIITORUL INSTITUTULUI
4.9 STATIA DE TRATARE DESEURI RADIOACTIVE
5 CONCLUZII
6 BIBLIOGRAFIE

Extras din licența:

In procesul de deteriorare a mediului, un rol important il are poluarea, care se poate realiza pe cale fizica (radioactiva, termica, sonora) si pe cale chimica (derivati gazosi, pesticide, metale grele, materiale plastice, ingrasaminte). Dintre acestea, un interes deosebit il prezinta poluarea radioactiva care poate aduce prejudicii mari omenirii. In vederea realizarii protectiei mediului impotriva poluarii radioactive, se impune cunoasterea surselor de contaminare si a cailor de expunere a organismului uman la actiunea factorilor de sine pentru sanatatea omenirii. In zilele noastre, populatia Terrei este supusa unei iradieri complexe, datorate unor surse naturale si artificiale, care pot fi externe sau interne. Prezenta acestor substante in mediul inconjurator implica riscuri de iradiere prin inhalarea aerului, ingestia apei si consumului de alimente contaminate.

Deseu radioactiv inseamna orice material radioactiv, in oricare din starile de agregare gazoasa, lichida sau solida, pentru care nu se intrevad nici un fel de utilizari ulterioare, atat la nivel national, cat si la nivelul persoanei juridice care l-a produs si a carei decizie in acest sens este legal acceptata si care este inregistrat si controlat de CNCAN.

Deseurile radioactive sunt constituite din orice reziduu care contine materiale radioactive (resturile unei lucrari in care s-au folosit substante radioactive precum si obiectele si materialele scoase dintr-o incapere in care s-a lucrat cu substante radioactive sau se lucreaza, in masura in care ele nu prezinta garantia de a putea fi decontaminate). Problemele puse de deseurile radioactive, trebuie sa fie studiate in functie de: starea lor fizica (solide, lichide, aerosoli sau gaze), caracteristicile lor radioactive si activitatea lor specifica.

Deseurile radioactive solide trebuie sa fie separate in combustibile (ex: lemnul de mina) si necombustibile, putrescibile, compactibile, necompactibile, etc. Cele combustibile, in general, se ard in incineratoare special amenajate, care sa asigure nedispersarea substantelor radioactive.

Cenusa urmeaza prescriptiile pentru reziduurile solide necombustibile.

Deseurile lichide se separa in functie de activitatea lor specifica si cele care conform legislatiei in vigoare nu pot fi evacuate in canalizarea curenta, trebuie tratate prin precipitare, concentrare, sau alte metode, tendinta generala urmarind sa se ajunga in final la un deseu radioactiv solid.

Deseurile care se prezinta sub forma de aerosoli sau gaz pot fi dispersate direct in atmosfera, cu sau fara diluare anterioara, daca nu prezinta pericol, sau poate fi filtrate sau tratate anterior.

In general, eliminarea deseurilor se face prin urmatoarele cai: conservare, concentrare si dilutie. Conservarea consta in a pastra deseurile radioactive pana cand isi pierd activitatea prin dezintegrare naturala. Bineinteles, acest principiu se poate aplica eficient la radionuclizii cu viata scurta. Concentrarea deseurilor radioactive se face prin ...

Bibliografie:

GH. MARCU, THEODORA MARCU - "ELEMENTE RADIOACTIVE "POLUAREA MEDIULUI SI RISCURILE IRADIERII"

CATILINA ROMULUS - "PROTECTIA CONTRA RADIATIILOR NUCLEARE"

CONSILIUL NATIONAL DE PROTECTIE RADIOLOGICA DIN MAREA BRITANIE ""TRAIM CU RADIATII"

SUCURSALA CERCETARI NUCLEARE - PITESTI

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Administrarea si tratarea deseurilor radioactive
    • Bibliografie.doc
    • Cuprins.doc
    • Diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
72 pagini
Imagini extrase:
74 imagini
Nr cuvinte:
16 341 cuvinte
Nr caractere:
106 623 caractere
Marime:
1.21MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Alte domenii
Predat:
la facultate din Bucuresti
Materie:
Alte domenii
Sus!