Studiu privind dezvoltarea rurală pe zone

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

1 INTRODUCERE
2 CADRUL NATURAL
2.1 ASEZARE
2.2 GEOMORFOLOGIE
2.3 HIDROLOGIE
2.4 CLIMATOLOGIE
2.5 VEGETATIA
2.6 FAUNA
3 ISTORICUL COMUNEI
3.1 ALIMENTAREA COMUNEI VALIUG CU APA POTABILA SI CANALIZARE
4 INVATAMANTUL
5 MUNCA CULTURALA
6 ARTA POPULARA
7 OCOLUL SILVIC VALIUG
8 TURISMUL
8.1 EXCURSII
9 ANEXA
10 BIBLIOGRAFIE

Extras din licența:

Intr-o regiune pitoreasca admirabila, la o departare de aproximativ 30 km spre SE de Resita, se afla linistita statiune Valiug.

Intrucat in judetul Caras Severin predomina relieful montan, zona Valiugului ofera oaspetilor sai un cadru natural de o frumusete unica, obiective de un deosebit interes turistic si stiintific.

Valiugul este o statiune climaterica, care inca din anul 1879 a inceput sa fie vizitata de oaspeti veniti din toate colturile tarii.

Comuna Valiug este situata pe soseaua Resita Slatina-Timis, accesul fiind posibil pe sosea sau cu trenul pana in Slatina-Timis iar de aici pe sosea prin satul Garina.

Valiugul se intinde de-a lungul raului Birzava, incepand de la asezarile din Crainicel pana la Hirtu, acolo unde se bifurca drumurile spre barajul Gozna (la dreapta) si spre Garana (la stanga). Comuna Valiug (Franzdorf) ia nastere la 29 iunie 1793, prin stabilirea in zona a 71 de familii provenite din regiunea Salzkommergut - Austria, care impreuna cu un numar mic de romani (olteni) formeaza locuitorii acesteia. O parte dintre ei au fost repartizati la Crivaia (Krivei), iar cealalta parte in Poiana Valiugului (Iosefinental). Din punct de vedere turistic triunghiul format de lacurile de acumulare Trei Ape, Gozna si Secu avand in centru statiunea Semenic constitue punctul de interes central permitand desfasurarea activitatilor turistice atat iarna cat si vara.

Zona Valiugului impresioneaza prin caracteristicile reliefului, dispunerea unitatilor acestuia in trepte de la vest spre est ce au influentat etajarea vegetatiei. Prin varietatea, bogatia si originalitatea ei, fauna nu ramane cu nimic mai prejos in urma florei.

De asemenea se poate aminti prezenta lacului de acumulure Valiug, care functioneaza din 1909, in scop energetic si pentru alimentare cu apa, atat a comunei cat si a orasului Resita.

Putin mai tarziu se infiinteaza Ocolul Silvic Valiug care apartine de Directia Silvica Resita.

Padurile acestui ocol au fost administrate de statul austro ungar pana in 1850, de Societatea de Cai Ferate (S. T. E. G) in 1855, care dupa anul 1919 se transforma in Uzinele de Fier si Domeniile Resita (U. D. R), iar odata cu nationalizarea, padurile trec in administrarea statului roman.

Aceste paduri seculare au functii speciale de protectie, avand rolul de a ocroti prin existenta lor acumularile de apa Gozna, Valiug si Trei Ape, fiind de asemenea zona tampon in jurul Parcului Nationa: Cheile Carasului Semenic.

Vizitand doar obiectivele urmarite in prezenta lucrare veti ramane sigur impresionati de tinuturile acestei zone, zestre valoroasa pentru cei ce vor profita de binefacerile ei pentru viata si desigur, cred ca veti reveni ori de cate ori veti avea prilejul.

II. CADRUL NATURAL Asezare Intrucat in suprafata judetului Caras-Severin predomina relieful montan, zona Valiugului ofera oaspetilor sai un cadru natural de o frumusete unica si obiective de un deosebit interes turistic si stiintific.

Subzona Breazova - Crivaia s-a conturat in jurul a doua ...

Bibliografie:

P. RADU, D. ONCIULESCU - "CONTRIBUTII LA ISTORIA INVATAMANTULUI DIN BANAT PANA LA 1800"

I. NICULESCU, M. CARCIOG - "JUDETELE PATRIEI - CARAS SEVERIN" - ED. SPORT TURISM BUCURESTI, 1981

STEFAN PANDELE, A. G. DAN, R. NICULESCU - "GHID TURISTIC" - ED. SPORT TURISM BUCURESTI, 1983

I. VELCEANU - "AUTOBIOGRAFIE" - BUCURESTI, 1999

C - TIN PARVU - "ECOLOGIE GENERALA" - ED. TEHNICA, BUCURESTI, 2001

V. CRISTEA, I. GOIA - "OCROTIREA NATURII SI PROTECTIA MEDIULUI IN ROMANIA" - CLUJ - NAPOCA, 1996

REVISTA PADURILOR - NR. 2 DIN 1998

DIRECTIA SILVICA RESITA - ED. MEDIA STAR, 2000

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studiu privind dezvoltarea rurala pe zone
    • Bibliografie.doc
    • Cuprins.doc
    • Diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2002
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
70 pagini
Imagini extrase:
75 imagini
Nr cuvinte:
31 551 cuvinte
Nr caractere:
144 165 caractere
Marime:
107.99KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Agronomie
Predat:
la facultate din Timisoara
Specializare:
Biologie stiinte agricole
Materie:
Agronomie
Sus!