Analiza generală asupra fenomenului administrativ

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

1 INTRODUCERE - CONSIDERATII GENERALE ASUPRA FENOMENULUI ADMINISTRATIV
2 ADMINISTRATIA PUBLICA
2.1 DEFINITIE SI CONCEPT
2.2 TERMINOLOGIE. SCURT ISTORIC AL DOCTRINEI. NOTIUNEA DE ORGAN AL ADMINISTRATIEI PUBLICE. DEFINITIA NOTIUNII DE ORGAN AL ADMINISTRATIEI PUBLICE
2.3 ETIMOLOGIE. AUTORITATILE CARE REALIZEAZA ADMINISTRATIA PUBLICA. SISTEMUL AUTORITATILOR PUBLICE DIN ROMANIA
2.4 NOTIUNEA DE ADMINISTRATIE PUBLICA. CERCETAREA STIINTIFICA A ACESTEIA IN DREPTUL COMPARAT. STIINTELE CARE AU CA OBIECT ADMINISTRATIA PUBLICA
3 FUNCTIA PUBLICA
3.1 CONCEPT
3.2 NOTIUNE SI TRASATURI ALE FUNCTIEI PUBLICE
4 NOTIUNEA DE FUNCTIONAR PUBLIC
5 PREFECTUL
5.1 ISTORICUL INSTITUTIEI PREFECTULUI
5.2 PREFECTUL CA AUTORITATE DE TUTELA ADMINISTRATIVA
5.3 PREFECTURA SI APARATUL TEHNIC DE SPECIALITATE. STRUCTURA APARATULUI TEHNIC DE SPECIALITATE
5.4 ATRIBUTIILE PREFECTULUI CONFORM LEGII ADMINISTRATIEI PUBLICE LOCALE 69/1991
6 CONCLUZII
7 PROPUNERI DE LEGE FERENDA
7.1 LEGEA PRIVIND STATUTUL FUNCTIONARILOR PUBLICI
7.2 LEGEA NUMARUL 29/1990
8 BIBLIOGRAFIE

Extras din licența:

Cunoasterea stiintifica a unei anumite materii presupune identificarea notiunilor cu care opereaza stiinta care are drept obiect materia respectiva, ca prin intermediul acestor notiuni sa se dezvaluie esenta fenomenului de cercetat.

De asemenea dreptul se grupeaza pe ramuri, in functie de obiectul specific de reglementare iar identificarea acestui obiect specific reprezinta o sarcina a stiintei dreptului, in general a stiintelor juridice de ramura, in particular operatie care presupune, inainte de toate, fundamentarea notiunii centrale din sfera demersului stiintific respectiv.

In dreptul administrativ, valoare de notiune centrala are notiunea de administratie publica, care a fost amplu si diferit analizata, atat in literatura juridica interbelica cat si in cea de dupa cel de-al doilea razboi mondial. Uneori sfera administratiei publice s-a identificat cu sfera administratiei de stat, alteori administratia realizata de organisme statale era privita doar ca dimensiune a administratiei publice, facandu-se distinctia intre administratia publica de stat si administratia publica a comunitatilor locale.

Apoi, administratia de stat in unele perioade s-a identificat cu activitatea organelor administratiei de stat, iar in alte perioade legislative, de regula dupa adoptarea de noi Constitutii, s-a extins si la activitatea altor organe de stat.

Exemplul cel mai elocvent in aceasta privinta ni-l ofera articolul 48 din Constitutia Romaniei, care admite existenta actului administrativ in cazul oricarei autoritati publice.

Delimitarea continutului si sferei acestei notiuni are nu numai o importanta teoretica ci si una practica, privind sfera dreptului persoanei vatamate de o autoritate publica pe de o parte, respectiv sfera contenciosului administrativ pe de alta parte.

Cum, in stiinta dreptului nu se poate face abstractie de dreptul pozitiv este de la sine inteles ca delimitarea continutului si sferei notiunii de administratie publica presupune o operatie de explicare a reglementarilor juridice in vigoare prin raportare la ceea ce am putea denumi constante ale doctrinei intr-un sistem democratic. Pentru aceasta ne apar ca fiind strict necesare atat evocarile istorice si de drept comparat, cat si analiza genului proxim fenomenului administrativ.

Astfel, doctrina interbelica din tara noastra in spiritul principiului separatiei puterilor, constant a admis ca dreptul administrativ cuprinde regulile dupa care se exercita activitatea puterii executive dar contine discutii ample cu privire la limitele acestei puteri fata de puterea legislativa, respectiv fata de puterea judecatoreasca. De aici si varietatea de solutii teoretice asupra continutului si sferei notiunii de administratiune a statului sau pur si simplu de administratiune. In literatura juridica de dupa razboi si pana in 1989 discutiile cu privire la notiunea de administratie de stat au fost concentrate pe urmatoarele directii principale: corelatia dintre formele fundamentale de realizare a puterii de ...

Bibliografie:

EMIL BALAN - "ADMINISTRATIA PUBLICA SI PREFECTUL CA FUNCTIONAR PUBLIC"

ANTONIE IORGOVAN - "TRATAT DE DREPT ADMINISTRATIV" VOLUMUL I+II

ANTONIE IORGOVAN - "DREPT ADMINISTRATIV" VOLUMUL I+II

ANTONIE IORGOVAN - "TRATAT ELEMENTAR DE DREPT ADMINISTRATIV" VOLUMUL IV

MIRCEA PREDA - "CURS DE DREPT ADMINISTRATIV" PARTEA GENERALA + PARTEA SPECIALA

MIRCEA PREDA - "DREPT ADMINISTRATIV" PARTEA SPECIALA

VALENTIN PRISACARU - "TRATAT DE DREPT ADMINISTRATIV"

OCTAV COZMANCA, MIRCEA PREDA - "LEGEA ADMINISTRATIEI PUBLICE LOCALE"

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza generala asupra fenomenului administrativ
    • Bibliografie.doc
    • Cuprins.doc
    • Diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
52 pagini
Imagini extrase:
67 imagini
Nr cuvinte:
15 758 cuvinte
Nr caractere:
85 419 caractere
Marime:
56.27KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Administrație Publică
Predat:
la facultate din Bucuresti
Materie:
Administrație Publică
Sus!