Perspectiva narativă cu referire personaj narator

Previzualizare lecție:

Extras din lecție:

Prezinta perspectiva narativa intr-o opera literara studiata, prin referire la unul dintre urmatoarele concepte operationale: narator omniscient, personaj-narator, narator "martor".

Perspectiva narativa indica raportul dintre narator si naratiune. In functie de persoana la care se povesteste si de implicarea celui care relateaza, perspectiva poate fi, dupa caz, obiectiva sau subiectiva. In ceea ce priveste naratorul, exista urmatoarele categorii: omniscient, personaj si ,,martor" .

,,Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi", aparut in anul 1930, este un roman modern impus ca opera novatoare.

Forma homodiegetica a naratiunii transforma naratorul si in personaj. Acesta interactioneaza cu celelalte personaje, deci viziunea narativa este cea denumita ,,impreuna cu". Astfel, Stefan Gheorghidiu are o relatie de iubire cu Ela, o alta de rudenie cu unchiul Tache etc..

Ca narator, personajul prezinta o varianta profund subiectiva asupra faptelor. Aceasta situatie este subliniata in romanul de fata si prin discursul jurnalier, folosit in cea de-a doua parte (,,Intaia noapte de razboi").

Romanul incepe cu prezentarea sublocotenentului Stefan Gheorghidiu, care participa la amenajarea fortificatiilor de pe Valea Prahovei in primavara anului 1916. O discutie la popota ofiterilor despre o crima pasionala devine prilej de rememorare a relatiei dintre Stefan si Ela. Personajul-narator isi aminteste de perioada fericita alaturi de Ela, atunci cand cei doi erau saraci, si de divergentele aparute intre ei dupa ce Stefan intra in

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Perspectiva Narativa cu Referire Personaj Narator.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
1 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
446 cuvinte
Nr caractere:
2 242 caractere
Marime:
9.46KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Lecție
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
opere, literatura, naratiune
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Profesorului:
Oprea Ionut
Sus!